Skocz do zawartości

[suport] Dobór odpowiedniego suportu do Lazaro Elitary v3

Scoobek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Który z suportów będzie odpowiedni do mojego Lazaro Elitary v3? W oryginalnej specyfikacji roweru jako suport mam podane jedynie Przechwytywanie7789b.png

Napisano

Zawsze można zmierzyć stary i mieć 100% pewności  :sweat:

Napisano

Dzięki za rady. Sporo słyszałem, że mocowanie na kwadrat to przeżytek i lepiej zainwestować w coś lepszego. 

Znalazłem Deore FC-M590 44x32x22 + suport SM-BB51/2 za 285 złotych. Tyle, że tutaj widzę zębatki mniejsze są. Czy to problem?

Generalnie czy taka wymiana by mi coś dała? Widzę, że trochę lżejszy zestaw, jednak jak to się ma w przypadku, gdy zabiorę w trasę chociażby aparat, który te 300 gramów, które zaoszczędziłem na korbie zniweluje? 

Napisano

Przy korbach ze zintegrowaną osią zyskujesz sporo na sztywności , ale żywotność łożysk suportu już wypada blado (szczególnie przy tych podstawowych suportach shimano) , złoty środek pomiędzy sztywnością a żywotnością to octalink. Przy stopniowaniu 44/32/22 zyskasz bardziej miękkie przełożenia - do roweru trekingowego nie najlepiej się to nadaje ,a te 300g to nawet nie odczujesz.

Napisano

Przy mniejszych zębatkach przednia przerzutka może mieć problem z prawidłowym działaniem.Ale jeśli masz model  Alivio FD-T4000 jak jest w specyfikacji,to będzie działać.Mniejsze zębatki to mniejsza prędkość maksymalna

Napisano

Za osią zintegrowaną zawsze przemawia łatwość montażu/ demontażu, to też warto wziąć pod uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...