Skocz do zawartości

[Kaseta]Drugie kolo do trenazera.

Michal_L

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomyslalem sobie by na okres letni miec drugie kolo do trenazera tak by zmieniac cale kola wraz z kaseta zaleznosci od pogody. Tylko pytanie jak bede mial w tym 2 kole jakas nowa kasete 9s to nie bedzie sie gryzlo z lancuchem. Bo wiadomo na "glownym" kole bede jedzil wiecej niz na tym "trenazerowym".

Jakie macie doswiadczenia?

Napisano

Kaseta  + łańcuch i będzie git. Taki zestaw wystarczy na dwie trzy zimy. Nie jest tak narażony na piach i kurz więc wytrzymuje dłużej

Napisano

W zime nie ma problemu bo tylko na trenazerze smigam. Wiec na zime bym jezdzil na kole "glowny". Rozchodzi sie o lato. Skoro lancoch i kaseta nowa to co z przednim kolem zebatym?

Bo tez pomyslalem ze moge zmieniac na kolach kasete tyle ze boje sie uszkodzenia gwintu na bebenku od czestego przykracenia.

Napisano

Nie wiem jaki masz sprzęt. Ale ja na trenażer bym zakupił jakiś budżetowy rower. Za 1000PLN kupujesz B-twina i masz spokojne sny że go pot nie niszczy.     

Napisano

Miałem podobny zestaw. Drugie koło wraz z kasetą oraz osobnym łańcuchem tylko pod trenażer. Z tego co pamiętam, to nawet kasetę miałem inną, bo 8s do manetek 9s. Nie był to zbyt wielki problem, bo i tak na trenażerze zbyt często biegów nie zmieniam.

Jak najbardziej polecam takie rozwiązanie.

Napisano

Michał, nie przejmuj się aż tak, jeśli dbasz o łańcuch w rowerze podstawowym niedoprowadzając do wyciągnięcia powyżej 0,3%, to spoko sobie zakładaj nową kasetę na koło treningowe. Nic nie będzie się działo, na trenażerze nie zrobisz tylu km/h by odczuć negatywne skutki. Daj jakąś tanią kasetę szosową i bedzie grało.

Napisano

Mysle ze przez cale lato na tym kole przejade pewnie 700km Ma ono sluzyc by w zla pogode nie marnowac dnia i pokrecic troche km. W zime bede jezdzil na kole "glownym"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...