Skocz do zawartości

[korba 1x11] jaki najmniejszy blacik do M8000 XT?

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

26t może być dużo za mała na zjazdy. Swego czasu jeździłem na 28t w enduraku i mocno brakowało na zjazdach. M8000 też ma asymetryczny rozstaw na młynku, a zębatki do niego będą pewnie na wiosnę :) Obecnie masa projektów siedzi w głowie i brakuje czasu żeby wszystko wykonac.

Napisano

Jeżdżę na napędzie 1x10(11) i przy kasecie z zębatką 11T nie zszedłbym niżej niż 30T. Przy kasecie SRAM'a z koronką 10T można się zastanowić nad 28T w korbie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zamowilem u kolegi banless, z tego co widac pierwsza sztuke eksperymentalna, zebatke 28T owalna 26-30T pod niesymetryczne BCD64 pod moje shimano XT M8000, bede jezdzil na 27,5 kolach z kaseta 11-40. Oczywiscie zrobie zdjecia i zdam relacje jak sie sprawuje w gorach ;-) Prawde mowiac bardziej sie obawiam scianek, ktore lubie podjezdzac, niz to ze mi braknie na zjazdach.

Napisano

Kurcze może zamiast 30t też bym takiego ovala sobie zapodal. Muszę sie z tym przespac. Możesz wstawic fotki jak to wygląda, gdy go będziesz miał w domu.

Wysłane z mojego 5045X przy użyciu Tapatalka

Napisano

Witam, podepne się pod temat bo mam bardzo podobne pytanie tylko w z innej strony. Czy wiecie gdzie kupić duże zęby do xt. Szukam 38t ponieważ po alpejskich kombinacjach postanowiłem zostać przy napędzie 2x11. Niestety 1x11 nie będzie u mnie działał precyzyjnie, poza tym szkoda mi nerwów i sprzętu na coś, co nie chula jak powinno. Zostanę przy dwóch blatach, ale ten większy zamienił bym właśnie na 38. Jak macie jakiś namiar na sklep lub cokolwiek będę wdzięczny. Dzięki

Napisano

38 z 26 ma szansę zaskoczyć pytanie jednak, co na to przerzutka o pojemności 10, a nie 12z? Niestety, ale jazda z młykna może oznaczać tarcie łańcucha o wodzik. Lekarstwem przy bardzo precyzyjnym ustawieniu powinna być przerzutka od 2x10

Napisano

Myślę że zadziała. Przód mam slx ze względu na to, że nie było mocowania pod xt8000. Oryginalnie obsługiwała 24/38, więc powinno być ok ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...