AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Czyli jaką dobrą przednią przerzutkę do tego zamówić? Chciałbym jak najszybciej, żeby przed świętami wszystko doszło Z góry dzięki za pomoc, gdyby nie wy kupiłbym na ślepo
Arni220 Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Aseto, posłuchaj chłopaków, dobrze ci podpowiadają, lepiej przoszczędzić na kasecie, by wybrać lepszą manetkę. Jeszcze zapytam bo nie pamiętam, czy na pewno potrzebujesz korby 3rz? To rower MTB, 2rz powinny ci wystarczyć.
modrzew Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 A czy obecna nie działa że chcesz ją wymienić? Po pierwsze zwróć uwagę czy to będzie działać z korbą 42/32/22 jeśli taką masz. Czy to czasem nie stopniowanie z grupy co najwyżej Tourney. Tak BTW nie chce mi się wierzyć w tego e-type'a w tego typu rowerze, ale z drugiej strony to na tyle charakterystycznie wygląda że chyba byś się nie pomylił... Jeszcze zapytam bo nie pamiętam, czy na pewno potrzebujesz korby 3rz? To rower MTB, 2rz powinny ci wystarczyć. On już tam ma korbę 3-rzędowąi z tego co napisał widać, że na razie jej nie wymienia. Chce tylko koniecznie zmieniarkę SLX.
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Mam korbe 3 rz nie chce kupowac nowej , poniewaz kosztuje tyle co cały zestaw. Moze za rok bede wymienial na cos lepszego. Manetek tez nie zmieniam. Mogę nie mieć racji , ale na stronie sklepu pisało , ze moje bedą pasować.
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 To w takim razie przednią przerzutkę zostaw obecną , nic z wyższych grup pod 42/32/22 nie dostaniesz (chyba że retro z lat '90 pod 8s). Wymienisz ją wtedy jak zmienisz korbę (przerzutkę dobiera się pod stopniowanie korby). Twoje manetki będą pasować bo są pod 9s.
modrzew Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Oczywiście, że będą. Chodzi o to, że zastosowanie manetki XT przy zmieniarce z niższej grupy cały czas daje wymierne korzyści (instant release, multi release, precyzja działania). Z kolei doklejenie zmieniarki XT do tego co masz to daje co najwyżej ładny znaczek, bo argumenty w rodzaju niższej wagi są tu nieistotne.
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Dobrze, rozumiem. Ale w takim razie jaką przednią przerzutkę do tego wybrać? Nie musi byc z najwyzszych klas. Chodzi o to, zeby działała. Drugiej tourney nie kupie, bo znowu sie rozsypie.
Chleje24na7 Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Czyli jednak wygrała chęć posiadania ładnych znaczków na gratach? Na kasecie znaczka XT nie ma więc wizualnie nie stracisz. Boli Cię że chce kolega sobie ulepszyć rower? PS. Chłopie co ty kupujesz napęd 3x9? Jak masz zmieniać to od razu idź w 10sp - jest tańszy i lepszy. Z tyłu kup sobie Przerzutkę Deore RD-M615/M610 , manetkę SL-M780 lub lepiej Saint M820 jak masz flotę i kasetę Deorę HG62, na przód przerzutkę zależnie od posiadanej korby, a manetkę może być nawet Deore M610 lub XT M780 Poza tym dla przykładu przerzutka SLX ma o wiele słabszą sprężynę niż XT, czy XTR czy przerzutka co latają na boki. Więc nie do końca jest tak, że przerzutka dużo nie daje...
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Ale w takim razie jaką przednią przerzutkę do tego wybrać? Nie musi byc z najwyzszych klas. Chodzi o to, zeby działała. Jedyne co by pasowało to starsze Alivio FD-M410/412 tu pod E-Type http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m410-e-type-i6094377490.html , jest pod 42/32/22 http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/FrontDriveSystem/SI_6KFFB/SI-6KFFB-002-POL_v1_m56577569830758249.pdf
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Wiesz... Rozumiem cię, ale jesli kupie kasete 10 to bede musial kupowac jeszcze manetke. Wczesniej juz pisalem, ze manetki zostawiam takie jak mam. Korbe zreszta tez. NIe opłaca mi sie
modrzew Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Chleje24na7, lepiej wróć do chlania bo sam widzisz z kolejnych postów pytającego jak rozwija się sytuacja. Już był tu taki jeden, co wciskał cały napęd m7000 z hamulcami na dodatek Ulepszanie ulepszaniem, po prostu jest pewna granica opłacalności takich operacji. I jak się ktoś pyta, to warto przedstawić mu sytuację w odniesieniu do reszty sprzętu.
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Jedyne co by pasowało to starsze Alivio FD-M410/412 tu pod E-Type http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m410-e-type-i6094377490.html , jest pod 42/32/22 http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/FrontDriveSystem/SI_6KFFB/SI-6KFFB-002-POL_v1_m56577569830758249.pdf A znalazło by się nie w e-type?
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m412-48-42t-i6567030332.html
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Dzięki Tylko ta jest na 3x7/9 a ja mam 9, będzie dobrze działać?
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Będzie , twój obecny Tourney też jest pod 6s/7s/8s.
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Dzięki wielkie ide zamawiać Odezwe sie czy wszystko będzie działać
vdcmike Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Będzie działać, kwestia regulacji. Zakładam, że od razu zmieniasz linki i pancerze.
Mwawe Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Czyli jednak wygrała chęć posiadania ładnych znaczków na gratach? Dlaczego od razu chęć posiadania znaczka??? Przecież wiadomo ze te znaczki mają swoją kolejność w grupach osprzętowych, nie przez przypadek, tylko przez przemyślane rozwiązania i wykonanie. Jeśli mam pieniądze i stać mnie na kupno to dlaczego mam nie kupić?? Równie dobrze można takie teksty interpretować w stylu: "też bym chciał mieć", albo "czego mnie nie stać"? Kolega ma kasę, chce kupić a Wy na siłę mu "wciskacie" tańszy osprzęt, dlaczego? Kupując osprzęt w pełni z jednej grupy mamy pewność że będzie hulał jak trzeba, a nie na zasadzie, powinno, być może albo raczej. Mam kasę, więc dlaczego nie?? Samego czeka mnie wymiana osprzętu na przyszły sezon i mam zamiar zakupić pełną grupę XT M8000 i nie dlatego że ma znaczki XT. Tylko dlatego że jest na pewno będzie to pracowało należycie.
Arni220 Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Kupując osprzęt w pełni z jednej grupy mamy pewność że będzie hulał jak trzeba, a nie na zasadzie, powinno, być może albo raczej. Nie prawda, W ramach tej samej rzędowości można praktycznie dowoli mieszać komponenty tej samej firmy czyli dać np. manetki XTR, przerzutki XT, a korbę i kasetę SLX i wszystko będzie działało idealnie.
Mwawe Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 @Arni220 No ok. Można. Ale biorąc pod uwagę różnice cenowe poszczególnych grup przy konfiguracji jaką podałeś to cenowo wyjdzie kupić pełen set w jednej grupie! I w tym konkretnym przypadku będzie działał idealnie! Jeśli rower katujesz na maratonach to ok, taka konfiguracja jaka podajesz to się wtedy kalkuluje i rzeczywiście sprawdza!
Arni220 Napisano 18 Grudnia 2016 Napisano 18 Grudnia 2016 No właśnie nie, nie analuzujesz tego co napisaliśmy, a to wynika z praktyki. Rzeczy na których można urwać kilka groszy, to kaseta, p. przerzutka, trochę łańcuch czy korba. Zdecydowanie warto natomiast dać za manetki. W ten sposób zbudujesz napęd w cenie omawianego SLXa, który działać będzie jak XT, bo sercem kultury pracy XT/XTR są właśnie manetki.
modrzew Napisano 18 Grudnia 2016 Napisano 18 Grudnia 2016 Ja tam nie widzę żeby pytający miał nie wiadomo jakie pieniądze, bo widać że na tym i owym chce póki co zaoszczędzić. Po drugie - wystarczy przekalkulować opłacalność takich operacji. Zauważ że już się zaczyna typowy dla tego typu roweru cyrk, że wymiana jednej rzeczy może pociągnąć kilka kolejnych - vide przednia przerzutka i korba. A im dalej w las tym znajdzie się więcej takich kwiatków (choćby wideł czy koła). Ja nie oceniam czy kogoś stać czy nie, czy to solidna rama czy nie, czy mu wygodnie czy nie. Ja proponuję pragmatyczne podejście, które wynika z tego co sam przechodziłem z budżetowym rowerem. A budżetowy rower to budżetowe rozwiązania utrudniające i/lub czyniące pewne kombinacje skrajnie nieopłacalnymi. Mam tu na myśli zarówno pieniądze jak i czas poświęcony na wyszukiwanie pasujących elementów oraz ewentualne druciarstwo. Po trzecie - tak realnie, co mu da np. przerzutka xt czy kaseta xt? Tylko nie pisz że są lżejsze i rzekomo „lepiej” działają tak same z siebie w oderwaniu od reszty komponentów. To jest zwykłe powtarzanie sloganów. Taki sam bullsh*t jak to że np. korba ze zintegrowaną osią jest lepsza i sztywniejsza od octalinka bo tak i już. I tak jedni „doradzają” a drudzy kupują. Po czwarte - przy obecnych cenach całych rowerów w stosunku do kupowania części osobno warto się poważnie zastanowić czy nie połatać tylko tego co się ma, a funduszy nie wrzucić do skarbonki i kupić za jakiś czas czegoś nowego w jak najlepszej konfiguracji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.