Mwawe Napisano 8 Grudnia 2016 Napisano 8 Grudnia 2016 Co znaczy "w pełni wykorzystywać"? Jadąc do babci na.kawe to pewnie nie... Zapierdalajac w maratonie pewnie tak...
Michal_L Napisano 8 Grudnia 2016 Napisano 8 Grudnia 2016 Na maratonie i owszem ale jadac nie zapier....... Chodzilo mi ze i owszem startowac na maratonach ale oszczednie traktowac sprzet. Ale z tymi bulkami to tez nie glupi przyklad
sapero Napisano 8 Grudnia 2016 Napisano 8 Grudnia 2016 Mnie zawsze zastanawia, czy ci wszyscy co na forum pytają i zakładają XT, wykorzystują jego możliwości w rywalizacji sportowej (zgodnie z przeznaczeniem grupy), czy może ta cała mania cyferek to takie przedłużenie sobie... (wiadomo czego)?Ja zdecydowanie nie wykorzystuje, wiec wychodzi ze chodzi o to drugie . Szczęśliwy ? Stać mnie to kupuję - do grobu nie zabiorę. Ostatnio sie zastanawialem nad eaglem. Ale nie wiem jak to zniosa inni prosi z przedostatniego sektora ...
Mwawe Napisano 8 Grudnia 2016 Napisano 8 Grudnia 2016 Na maratonie i owszem ale jadac nie zapier....... Jadę na treningu, ścigam się (zapierd...) na maratonach.
Arni220 Napisano 8 Grudnia 2016 Napisano 8 Grudnia 2016 Ostatnio sie zastanawialem nad eaglem. Ale nie wiem jak to zniosa inni prosi z przedostatniego sektora ..
Michal_L Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wiadomo ze jak kogos stac to kupuje nawet jak nie wykorzystuje mozliwosci grupy. Sam bym tak zrobil. Jak juz wczesniej pisalem.
vdcmike Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Przerzutki, kaseta i korba brałbym zwykłe deore 2x10 bo slx m675 w praktyce nie oferuje nic więcej (może poza kikkadziresięcioma g na masie). Manetki xt. Weź jednak pod uwagę co koledzy wyżej wspominali i sprzedaj wszystko i kup coś przyzwoitego ew. nie inwestuje takiej kasy w rower bez przyszłości - kup to co się zużyło czyli łańcuch i ew. kasetę. @Mwawe: dzisiaj wyższa grupa to tylko mniejsza masa i mniejsza trwałość zarazem. Arni ma rację - jak komuś nie zależy na każdym gramie (co jest istotne właściwie tylko przy sporcie i rywalizacji o marne sekundy) to pakowanie się w max wysoką grupę jest pozbawione sensu. Aluminiowe albo plastikowe zęby korby XT nigdy nie będą trwalsze niż stal. Tytanowe koronki xtr są jednorazowe. Piasty SLX sypią się szybciej niż nieśmiertelne acery...
AsetoPL Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Do wymiany jest wszystko, przerzutki: przednia to tourney... tylnia co prawda avilio ale też już swoje przeszla. Rama w tym rowerze to jedna z lapszych btwona a jak już wcześniej pisałem budowanie roweru to tez hobby i nie chce kupować gotowca
modrzew Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wiesz jak się takie historia kończą? Albo dasz sobie spokój, albo wymienisz wszystko włącznie z ramą na samym końcu, po czym jeszcze raz kupujesz te rzeczy, które nie pasują do nowej. Większość z tych wymienianych pieczołowicie wcześniej zbierałeś, żeby pasowały do starej i były na jako takim poziomie Na koniec liczysz ile to wszystko kosztowało pieniędzy i czasu. Z kupowaniem rzeczy na wyrost to jest zawsze ten sam problem, że niewielu potrafi powiedzieć że to na zasadzie „stać mnie/chcę poszpanować to kupię”, tylko sadzą jakieś mętne historyjki, że ten full no bo kiedyś pojadą w góry, a zjazdowe heble no bo przecież ważą aż 80kg i mogli by się nie zatrzymać
clavdivs Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Clavdivs a jak przemaluje ramę na barwy Treka lub Scotta to już będzie można montować takie napędy?? Jeśli rama dobra i mu pasuje to nawet karbonowe elementy i koła w niego pakuje. Nie rozumiem takiego rozumowania. Znasz chociaż te ramy? Jezdziles na nich czy tylko na monitorze oglądałeś?? Rower kosztował 1800, dorzucimy do tego nowego slx w okolicach powyżej 1000 zł, w przyszłości jakiś amortyzator i koła. Robi się nam suma w okolicy 4500, czyli rower o przeciętnej urodzie z niewielką wartością rynkową. Za rok lub dwa w tej cenie kupimy w promocyjnej cenie Kross Dust 2.0 Nie chodzi o markę, rama btwina nie jest zbyt wybitna technicznie, aby inwestować w nią duże pieniądze. Ja nie proponuję sprzedaży roweru, tylko można rozsądnymi kosztami poprawić napęd, który już pewnie dogorywa. W wyższych grupach masz i bardzo dobre rozwiązania, których nie spotkasz w niższych a inne można zastąpić innymi rozwiązaniami z niższych grup. Dobrze poskładany rower to taki, który łączy wszystkie cechy układanki w logiczną całość. W temacie pojawia się wątek o wartości posiadania wysokiej grupy napędowej. Moim zdaniem, zastanawiam się czy warto, czy te pieniądze nie lepiej przeznaczyć na inną formę realizacji swojej pasji?Tym bardziej, że jest możliwość poskładania niezłego napędu w rozsądnych pieniądzach i równie ciekawego.
AsetoPL Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Czyli co wymienić przednia przerzutke i kasetę na deore a reszty nie ruszać?
siimon Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wszystkie upgrejdy, modyfikacje i zmiany są super i przynoszą dużo frajdy, ale tylko jeżeli wiesz sam co chcesz zmienić i dlaczego. Pytania typu, czy mam wziąć 3x czy 2x pokazują, że nie jeździsz dużo na rowerze. Zakładając więc pełne Xt NIC nie zyskasz. Zadaj sobie podstawowe pytanie - co przeszkadza mi w obecnej konfiguracji. Jeżeli na to odpowiesz to mu doradzimy jak to uzyskać. Nikt Ci nie powie co dla Ciebie będzie najlepsze. Każdy ma własne preferencje, najczęściej dostosowane do własnych potrzeb.
AsetoPL Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Mówiłem o tym wczesniej. Przednia przerzutka to shimano tourney a tylnia avilio. Wszystko się już sypie i chce wymiEnix na coś porzadnego. Jeżdżę ok. 2x w tygodniu
Arni220 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wszystko się już sypie i chce wymiEnix na coś porzadnego. Jeżdżę ok. 2x w tygodniu I taka odpowiedź pokazuje, że nie potrzeba montować SLXów i XTeków, a wystarczy dobre Deore czyli grupa ze środka stawki, nie za słaba, nie za droga, wystarczająca przeciętnemu rowerzyście, a trwalsza (czy to jeszcze możliwe?) i przede wszystkim tańsza w późniejszym utrzymaniu. Aluminiowe albo plastikowe zęby korby XT nigdy nie będą trwalsze niż stal. A i sama stal nie potrafi być trwała, wystarczy ją odpowiednio ponawiercać dla zbicia 2g wagi, by efekt był murowany: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=19894
modrzew Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wymień to co nie działa/jest zużyte. Dla dobrego samopoczucia weź sobie te przerzutki z grupę-dwie wyżej. Będziesz to chociaż umiał sam zamontować i wyregulować? Żeby zaraz nie wyszło, że niby miało być lepiej a nie działa. Tak BTW po raz kolejny widać, że warto podrążyć nieco temat a nie od razu wciskać rzeczy na wyrost. Niestety, nieraz wystarczy że ktoś rzuci byle co, a wkręceni forumowicze już mu proponują cuda na kiju.
vdcmike Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Swoją drogą coś mi się wydaje, że w tym przypadku czyszczenie, wymiana łańcucha, linek i pancerzy + regulacja rozwiązałaby wszystkie bolączki.
siimon Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Mówiłem o tym wcześniej. Przednia przerzutka to Shimano Tourney a tylna alivio. Wszystko się już sypie i chcę wymienić na coś porządnego. Jeżdżę ok. 2x w tygodniu. Co to znaczy, że się sypie? XT trwalsze nie będzie. Czy zanim zaczęło się "sypać" wszystko było ok? Jeżeli tak, to po co wymieniać na wyższą grupę? Z rzeczy, w które moim zdaniem o wiele lepiej zainwestować to SPD i amortyzator. Nie znam osoby, która nie odczuła by znacznej poprawy.
Mwawe Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Tak... Gripy se wymień, na pewno bolączki przerzutek miną :-P
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Ok. Przeczytałem i juz sie troche orientuje co i jak. Wybralem czesci do zmiany: https://www.rowertour.com/p/50800/shimano-rd-m771-xt-przerzutka-tylna https://www.rowertour.com/p/17642/shimano-fd-m660e-slx-3x9-top-swing-przerzutka-przednia-mocowana-pod-os-suportu https://www.rowertour.com/p/44919/shimano-zestaw-slx-xt-kaseta-cs-hg80-lancuch-cn-hg93 Mysle, ze wszystko bedzie swietnie dzialac. Jesli powinienwm cos zmienic prosze o odpowiedz. Rower: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html#
modrzew Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Czyli jednak wygrała chęć posiadania ładnych znaczków na gratach? Niech Ci będzie jak polepszy to samopoczucie. Osobiście bym wolał manetki XT nawet z przerzutką Acera niż odwrotnie. Ewentualnie kasetę weź śmiało HG300 lub HG400 a za to łańcuch np. Connex 904/908 albo KMC czy Campagnolo. Na kasecie znaczka XT nie ma więc wizualnie nie stracisz. Czy ten Rokrajder na pewno potrzebuje przedniej przerzutki e-type? Bo nie wydaje mnie się... W dodatku na stronie sklepu opis sobie a zdjęcie sobie. Dodajmy jeszcze stopniowanie korby 42/32/22 no i mogą zacząć się schody, choć to tylko dwa ząbki różnicy od typowych 9-kowych 44/32/22.
AsetoPL Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Napisano 17 Grudnia 2016 Wiesz... kupuje to na święta, także ładne znaczki mile widziane .
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Tylna przerzutka M771jak się uparłeś to niech będzie ale równie dobrze sprawdziłaby się Deore M591 lub M592. Kaseta tak jak pisze @@modrzew HG300 lub HG400 (tak samo wytrzymała , nieco cięższa a sporo tańsza ) a różnicę przeznaczyć na lepszy łańcuch. Przednia przerzutka nie zagra kompletnie (musiałbyś mieć mocowanie na nią w ramie , bez tego ten aluminiowy stelaż gnie się na boki) , poza tym ona jest pod korbę 44/32/22 a ty masz największą 42 - łańcuch może spadać na zewnątrz.
gtb Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Tak, potrzebuje e-type sprawdzałem w swoim, na stronce jest rok nowszy model. W najniższych modelach E-Type stelaż jest stalowy i nie potrzebuje dodatkowego mocowania ( tak jest zapewne u cienie) , w tym SLX masz aluminiaka i tego wymaga (wiem bo sam to kiedyś przerabiałem - bez tej dodatkowej podpory przerzutka się wyginała pod wpływem ciągnięcia linką).
modrzew Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Ja miałem na myśli sklep oferujący tę przerzutkę, gdzie w opisie jest 3x9 a zdjęcie przedstawia 2x10.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.