Skocz do zawartości

[Napęd] - Zmiana na slx

AsetoPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wtrącę się jeszcze. Ja osobiście bym dał manetki xt, korbę deore, przednią przerzutkę alivio, tylną slx, kasetę deore i łańcuch xt. Chyba najbardziej optymalny stosunek cena/jakość.

A ja bym wpakował pełną grupę SLX M7000 + hamulce XT M8000
Napisano

Niech sobie pytający popatrzy ile kosztuje to co chce w perspektywie czasu wymienić, jakie będą z tym ewentualnie problemy (np. sensowny wideł z prostą sterówką), i jak to się ma do wartości posiadanego sprzętu. Następnie niech to porówna z ceną nowego roweru o konfiguracji jak najbardziej zbliżonej do tego co chciałby mieć. Oczywiście niech uwzględni też gdzie i w jaki sposób jeździ, bo może to być zwykła sztuka dla sztuki.

Ja wiem, że można lubić swój rower, nawet najbardziej budżetowy, ale pewne działania nie mają po prostu sensu. Jasne, niech sobie kupi "pełną grupę m7000 + hamulce m8000", ale czemu nie GX od razu albo podobny patent z przykładowo samą kasetą droższą niż ten rower obecnie :) Ktoś powie "na hamulcach nie ma co oszczędzać!" - ok, tylko czemu akurat m8000, które są "prawem nowości" drogie i są na nie mocne narzekania, a nie tańśze i sprawdzone m675/m785? Itp. itd. Nie róbcie z kogoś głąba, tylko dlatego że marzy mu się to i owo wymienić i nie do końca realnie patrzy na całość.

Napisano
Niech sobie pytający popatrzy ile kosztuje to co chce w perspektywie czasu wymienić, jakie będą z tym ewentualnie problemy (np. sensowny wideł z prostą sterówką), i jak to się ma do wartości posiadanego sprzętu. Następnie niech to porówna z ceną nowego roweru o konfiguracji jak najbardziej zbliżonej do tego co chciałby mieć. Oczywiście niech uwzględni też gdzie i w jaki sposób jeździ, bo może to być zwykła sztuka dla sztuki. Ja wiem, że można lubić swój rower, nawet najbardziej budżetowy, ale pewne działania nie mają po prostu sensu. Jasne, niech sobie kupi "pełną grupę m7000 + hamulce m8000", ale czemu nie GX od razu albo podobny patent z przykładowo samą kasetą droższą niż ten rower obecnie :) Ktoś powie "na hamulcach nie ma co oszczędzać!" - ok, tylko czemu akurat m8000, które są "prawem nowości" drogie i są na nie mocne narzekania, a nie tańśze i sprawdzone m675/m785? Itp. itd. Nie róbcie z kogoś głąba, tylko dlatego że marzy mu się to i owo wymienić i nie do końca realnie patrzy na całość.

Nikt nie robi z nikogo głupa. Kolega chce wymienić osprzęt na SLX. Skoro tak chce zapewne orientuje się ile kosztuje pełna grupa.

Dlaczego M7000? Ano dlatego że na tą chwilę jest to najtańsza opcja, żeby z napędu 2x11 lub 1x11 przerobić się na 1x11 lub 2x11.

W starszych modelach z tego co mi wiadomo się nie da (da się ale jest to droższe i trudniejsze)

Jeśli chodzi o cenę tych grup to nowsze M7000 są niewiele droższe od M675 (na tą chwilę na Allegro cena jest identyczna).

Oczywiście hamulce może wpakować jakiekolwiek, żaden problem. Sugerowałem się tym, że manetki M7000 można kręcić do klamki M7000, M8000 jak i M9000. W innych grupach się nie da (mowa o połączeniu M7000 i M765). A takie połączenie osprzętu z jednej grupy daje większe możliwości regulacji położenia (Mam takowe i piszę z autopsji a nie z domniemania w jednym rowerze mam pełną grupę M785 - żony rower - i działa perfekcyjnie, ja w swoim mam na razie klamki M8000, reszta M675 (przejechały 12 maratonów i dalej działają) i czekają na resztę).

Poza tym z tego co wiem to te ramy Rocridera są bardzo dobrymi i wytrzymałymi ramami, i nic nie stoi na przeszkodzie żeby był wpakowany w nią jakiś lepszy zestaw osprzętu. Wydaje mi się takie rozwiązanie dużo lepszym niż karbonowa rama i gówniany set.

Napisano

Ano dlatego że na tą chwilę jest to najtańsza opcja, żeby z napędu 2x11 lub 1x11 przerobić się na 1x11 lub 2x11.

To wcale nie musi być prawdą choć może, ale napęd 10rz oferuje nam coś innego. Oferuje kasety o zakresach od 11-32 do 11-40, a z przerzutką 7000/8000 nawet 11-42. To dość spora różnica jeśli chodzi o dobór stopniowania. Jak też dobrze wiemy, kasety 11-46 nie są jeszcze lekarstwem na wszystko, a więc patrzenie tylko w kierunku tej drobnej różnicy zakresu, nie musi być priorytetem.

Napisano

Jak też dobrze wiemy, kasety 11-46 nie są jeszcze lekarstwem na wszystko

Oczywiście że nie, te kasety są dedykowane do napędów 1x. Z doświadczenia wiem że są momenty (czyt. podjazdy) w których ten 11 blacik przydałby się oj, przydał...
pomijam fakt posiadania napędu 11-tkowego czy 10-tkowego. Jeśli JA miałbym zapłacić za grupę M675 tyle samo co za grupę M7000 to dlaczego miałbym nie mieć o tej jeden (niejednokrotnie zabawienny) blat więcej??
Napisano
Oczywiście że nie, te kasety są dedykowane do napędów 1x.

Nie zrozumiałeś co chciałem przekazać :) Tak, te kasety są dla 1x11 ale nadal nie dają nam doskonałości czyli zakresu, który oferują nam napędy 2x10/11. A zatem dowolna przemiana z 2x11 na 1x11 przy tych ograniczonych jeszcze możliwościach nie musi być główną zaletą. Tak się stanie jeśli Shimano śladem Srama wprowadzi kasety 12rz 10-50 czy 11-55 dla napędów 1xX

Jeśli JA miałbym zapłacić za grupę M675 tyle samo co za grupę M7000 to dlaczego miałbym nie mieć o tej jeden (niejednokrotnie zabawienny) blat więcej??

Ja widzę inne możliwości dla napędów 2x11. Na korbie 36/26 i z kasetą 11-42 pojedziemy znacznie więcej z blatu niż na korbie 36/22 i kasecie 11-36. No ale tę różnicę załatać nam może kaseta Sunrace 11-40, ale wymagało by to korby 36/24, a takiej seryjnie nie ma.

Także podsumowując, każdy z napędów ma swoje plusy i minusy więc sprawą indywidualną obecnie jest co wybierzemy.

Napisano

A zatem dowolna przemiana z 2x11 na 1x11 przy tych ograniczonych jeszcze możliwościach nie musi być główną zaletą.

Chodziło mi nie tylko o zaletę, ale głównie o możliwość. Najtańszą na tą chwilę opcję.

Napisano

A czemu najtańszą? I tak będziesz musiał dokupić zębatkę NW więc koszt ten sam. Do obu będziesz musiał dokupić kasetę 11-40/42 lub 11-46 jeśli mowa o 11rz. Jest jakaś różnica w cenie kaset? Raczej pomijalna o ile 11-46 nie jest najdroższą opcją właśnie. Nie widzę żadnej przewagi cenowej, a jedynie ta w zakresie kasety, która i tak doskonałą nie jest.

Napisano

Zakładając że kupujesz cała grupę M7000 w napędzie 2x11 to do wymiany potrzebujesz jedynie zębate np. 30T, której koszt to około 100zł. Nic więcej. Kaseta może zostać. Jeśli kaseta okaże się za mała to wystarczy samą zębate wymienić np. Hcc koszt około 200zł (SLX nie robi takich zębów, XT tak, ale koszt całej kasety to około 330zł).

Wychodzi najtaniej? I masz dwa w jednym. I 1x11 i 2x11.

A jeśli chodzi o stopniowanie kaset 10Rz w zakresie 11-36 to w zasadzie są identyczne. Różnica jest tylko w 10-tej zębatce.

W 10Rz jest to 36t

W 11Rz jest to 35t lub 37t + 11 bieg jaki ny mię był.

Więc nie opowiadaj bzdur o różnicach...

Napisano

Ale ja ciebie rozumiem :) Ty widzisz tą przewagę, a ja jej nie widzę. Widzę natomiast inne zalety napędu 10s jak choćby ciasno stopniowana kaseta 11-32 czy ceny tychże kaset. Czy ktoś z nas nie ma racji? Nie, obydwoje mamy rację, ale patrzymy na temat nieco inaczej. Dodam tylko, że zbudowanie napędu 2x10 z kasety 11-42 jest jak najbardziej możliwe, a wtedy by przejść na napęd 1x10 wystarczy podmienić tak samo tylko zębatkę na NW. Przewaga kasety 11-46 nad 11-42 jest tak niewielka, że nie powinna być głównym czynnikiem wyboru.

Napisano

Widzę, że ciężko o jednoznaczną odpowiedz. :P

Chcial bym prosić, o podanie mi jakieś pełnej specyfikacji. Nie wiem już co mam kupowa a chciałbym coś sonie sprawić na święta :)

Napisano

arni220 pełna zgoda :-) (B)

AsetoPL decyzja należy już do ciebie. My wyłożyliśmy swoje racje. Musisz przemyśleć temat i samemu wybrać. Czy zakres który posiadasz w zupełności Ci wystarczy czy jednak czegoś brakuje i potrzebujesz rozbudować przełożenia.

Ale to już twoja decyzja.

Zresztą który kolwiek z powyższych zestawów wybierzesz myślę że będziesz mega zadowolony z tych grup.

Napisano

Nikt nie robi z nikogo głupa. Kolega chce wymienić osprzęt na SLX. Skoro tak chce zapewne orientuje się ile kosztuje pełna grupa.

Dlaczego M7000? Ano dlatego że na tą chwilę jest to najtańsza opcja, żeby z napędu 2x11 lub 1x11 przerobić się na 1x11 lub 2x11.

,

Próbuje znaleźć jakieś realne korzyści montowania 2x11 lub 1x11 w rowerze TYPU BITWIN !!!. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to tylko uszczuplenie portfela właściciela, aby mu nie ciążył.

Ceny są podobne tylko w przypadku pełnej grupy, w przypadku 10rz i mieszaniu grup mamy spore oszczędności.

AsteoPL

Zaproponuj lepiej co chcesz kupić. 

Napisano

Clavdivs a jak przemaluje ramę na barwy Treka lub Scotta to już będzie można montować takie napędy?? Jeśli rama dobra i mu pasuje to nawet karbonowe elementy i koła w niego pakuje. Nie rozumiem takiego rozumowania.

Znasz chociaż te ramy? Jezdziles na nich czy tylko na monitorze oglądałeś??

Napisano

Pytający rozważa zmianę także innych elementów, więc IMHO niech rozważy zakup za jakiś czas całego nowego roweru w specyfikacji jaka mu się podoba zamiast wpychania kasy w obecny. Przy tym jak obecnie kształtują się ceny, to czy to tani BTWIN czy tani Scott to jeden wuj jeśli chodzi o sensowność takiej rozbudowy.

Jak widzisz nie tylko moim zdaniem wpychanie mu w tej chwili napędu na zasadzie "kup m7000!!!" mija się z celem. A sądząc z pytań to nie jest w żadnym wypadku świadomy wybór części żeby mieć dokładnie taki rower jak się chce.

Napisano

wpychanie mu w tej chwili napędu na zasadzie "kup m7000!!!"

Wpychanie? Pyta to mu odpowiadam "ja bym"...

AsetoPL chłopaki mają rację. Nie kupuj części. Kup cały rower :-P zaoszczędzisz wtedy najwięcej :-D ;-)

Napisano

Oczywiscie że zaoszczędzi. Policz sobie w detalu dany napęd, koła i wideł (a to chce wymienić pytający) a potem porównaj to z ceną rowerów na takich gratach.

Owszem, może to sobie teoretycznie rozłożyć w czasie poprzez kupno ich po kolei, ale to nie niesie żadnych oszczędności a w miarę upływu tegoż czasu o pewne rzeczy będzie trudniej bo to budżetowy rower oparty o przeterminowane już rozwiązania, któe albo komuś nadal pasują albo grożą wymianą właśnie na całkowicie nowy sprzęt.

Osobiście jakbym chciał z czegoś takiego zrobić ciekawszy sprzęcik, to szukałbym wśród używanych gratów a nie z dopiero co wypuszczonych grup z podatkiem od nowości. Ewentualnie jakiś napęd 10s klasy Deore, ale też tylko graty wymagające wymiany.

Napisano

Oczywiscie że zaoszczędzi. Policz sobie w detalu dany napęd, koła i wideł (a to chce wymienić pytający) a potem porównaj to z ceną rowerów na takich gratach.

Owszem, może to sobie teoretycznie rozłożyć w czasie poprzez kupno ich po kolei, ale to nie niesie żadnych oszczędności a w miarę upływu tegoż czasu o pewne rzeczy będzie trudniej bo to budżetowy rower oparty o przeterminowane już rozwiązania, któe albo komuś nadal pasują albo grożą wymianą właśnie na całkowicie nowy sprzęt.

Osobiście jakbym chciał z czegoś takiego zrobić ciekawszy sprzęcik, to szukałbym wśród używanych gratów a nie z dopiero co wypuszczonych grup z podatkiem od nowości. Ewentualnie jakiś napęd 10s klasy Deore, ale też tylko graty wymagające wymiany.

Składałem rower żonie 1,5 roku temu.

Znajdź mi rower ma podzespołach:

- Pełny XT M785 (korba M675 2x)

- Recon silver

- Fulcrum red metal 3

- mostek, kiera i sztyca Race Race

- Siodło Bontrager

- Rama Lapierre tecnic 700.

Do tego jakieś grupy pancerze itp. W su.ie za 4500.

Ja nie znalazłem roweru na takich bebechach w takiej cenie, więc nie opowiadaj że zaoszczędzi...

Napisano

Mnie zawsze zastanawia, czy ci wszyscy co na forum pytają i zakładają XT, wykorzystują jego możliwości w rywalizacji sportowej (zgodnie z przeznaczeniem grupy), czy może ta cała mania cyferek to takie przedłużenie sobie... (wiadomo czego)?

Napisano

Mnie zawsze zastanawia, czy ci wszyscy co na forum pytają i zakładają XT, wykorzystują jego możliwości w rywalizacji sportowej (zgodnie z przeznaczeniem grupy), czy może ta cała mania cyferek to takie przedłużenie sobie... (wiadomo czego)?

Myśl jak chcesz ;-)

Ale katując mój osprzęt grupę niższy niż ten co kupiłem żonie. Stwierdziłem że wydam jednorazowo więcej z dużym prawdopodobieństwem że jej rower przeżyje ze 3 moje, biorąc pod uwagę sposób w jaki ona jeździ...

Napisano

Pewnie ze nie wykozystuja Ja tam nie ukrywam ze gdyby mnie bylo stac na pelna grupe XT to bym ja kupil ale nie ze wzgledu na to ze ja w pelni wykorzystam a dla poprawy swojego samopoczucia. I osobiscie nie widze nic zlego w kupowaniu czesci wysokich grup tylko dlatego by sie rajcowac tym ze sie taka grupe ma. Jak kogos na to stac to kto mu zabroni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...