Skocz do zawartości

[korba] czy da się zrobić z dwóch blatów jeden ?

ebiznes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam w swojej 29 korbę xt 2x10 blaty 28 i 40

Z racji że wrzuciłem kasetę z największą zębatka 42 myślę o przejściu na jeden blat

Pytanie czy da się adaptować korbę 2 rzędu do jednego i czy ktoś próbował tego ?

Napisano

Da się, ale będziesz potrzebował podkładki lub krótsze kominy.

Napisano

Zaskoczę Cię - da się nawet trzyrzędową zaadaptować na jeden  

Nawet łatwiej trzy rzędową niż dwu. W trzy rzędowej zachowamy linię łańcucha.

Napisano

A jakaś instrukcja lub kroki jakie trzeba wykonać ? Bo rozumiem ze wyeliminowanie małego blatu i zastąpienie 40 np 38 to nie tędy droga ??

Napisano

Mały blat eliminujesz a potem dobierasz średni, w zależności od tego jakie chcesz mieć przełożenia. Całą filozofia, nawet krótszych śrub (kominów) czy podkładek nie potrzebujesz bo domyślnie masz w korbie jedną zębatkę na rozstaw 104mm

Napisano

Linia łańcucha w przypadku przerzutek nie ma aż takiego znaczenia. 

Ja niestety używam tylko korby 3 rzędowej w napędzie 1x9 bo 2 rzędową mam w napędzie 1x1 ale nie sądzę żeby były jakieś problemy z obleceniem całej kasety.

W każdym razie zawsze można potem wnieść drobne poprawki dzięki podkładkom pod miski suportu. 

Napisano

Linia łańcucha zostanie zachowana?

W dwu rzędowej niestety nie. A jak robisz 1X to linia jest istotna. Nie przerabiałem tematu przejścia z korby 2x na 1x, podłożenie podkładek to za mało, a nie chciało mi się eksperymentować z blatami.       

Napisano

Według materiałów Shimano: 

- linia łańcucha w trzyrzędowej korbie Deore M590 to 50mm

- linia łańcucha w dwurzędowej korbie XT M785 to 48,8mm

- linia łańcucha w jednorzędowej korbie SLX FC-M7000 to 53mm

- linia łańcucha w jednorzędowej korbie FC-M820 to 50,44

Zakładając że w tej pierwszej wylicza się ją w miejscu środkowej zębatki a w tej drugiej pomiędzy zębatkami (i odstęp między nimi to jakieś 7-8mm) to linia wyjdzie jakieś 52,5-52,8. 

Czy moje założenia są poprawne - nie wiem. Ale jedno jest pewne - korby jednorzędowe mają różne linie łańcucha a dwa - w dwurzędowej XT można uzyskać podobną wartość zostawiając większą zębatkę. 

Napisano
Linia łańcucha zostanie zachowana?

Nie, bez podkładek 2mm będzie wynosiła ok. 52,5mm gdzie tymczasem seryjne korby 1rz mają 50,4mm.

Linia łańcucha kasety 11s wynosi ok. 43/44mm na piascie 135/142, jak dasz do swojej korby zębatkę bez podkładek, to niezgodność wyniesie ok. 8/9mm. Nie dziw się potem, że na dwóch największych koronkach kasety przy kręceniu do tyłu, łańcuch będzie ci spadał na mniejsze koronki.

Jak będziesz dawał podkładki, to obowiązkowo daj dłuższe śruby.

- linia łańcucha w jednorzędowej korbie SLX FC-M7000 to 53mm

To jest korba typu BOST czyli do piast 148mm, a nie 135/142. Normalne korby 1rz mają 50,4mm

Jeśli jest miejsce w ramie, opony nie mają 3" to nawet do przerabianej korby 3rz warto dać 2mm podkładek pod zębatkę, ustawiając LŁ na ok. 48mm. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...