ebiznes Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Witam. Mam w swojej 29 korbę xt 2x10 blaty 28 i 40 Z racji że wrzuciłem kasetę z największą zębatka 42 myślę o przejściu na jeden blat Pytanie czy da się adaptować korbę 2 rzędu do jednego i czy ktoś próbował tego ?
MikeSkywalker Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Zaskoczę Cię - da się nawet trzyrzędową zaadaptować na jeden
Gość Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Da się, ale będziesz potrzebował podkładki lub krótsze kominy.
fundil Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Zaskoczę Cię - da się nawet trzyrzędową zaadaptować na jeden Nawet łatwiej trzy rzędową niż dwu. W trzy rzędowej zachowamy linię łańcucha.
ebiznes Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Napisano 2 Grudnia 2016 A jakaś instrukcja lub kroki jakie trzeba wykonać ? Bo rozumiem ze wyeliminowanie małego blatu i zastąpienie 40 np 38 to nie tędy droga ??
MikeSkywalker Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Mały blat eliminujesz a potem dobierasz średni, w zależności od tego jakie chcesz mieć przełożenia. Całą filozofia, nawet krótszych śrub (kominów) czy podkładek nie potrzebujesz bo domyślnie masz w korbie jedną zębatkę na rozstaw 104mm
MikeSkywalker Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Linia łańcucha w przypadku przerzutek nie ma aż takiego znaczenia. Ja niestety używam tylko korby 3 rzędowej w napędzie 1x9 bo 2 rzędową mam w napędzie 1x1 ale nie sądzę żeby były jakieś problemy z obleceniem całej kasety. W każdym razie zawsze można potem wnieść drobne poprawki dzięki podkładkom pod miski suportu.
fundil Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Linia łańcucha zostanie zachowana? W dwu rzędowej niestety nie. A jak robisz 1X to linia jest istotna. Nie przerabiałem tematu przejścia z korby 2x na 1x, podłożenie podkładek to za mało, a nie chciało mi się eksperymentować z blatami.
MikeSkywalker Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Według materiałów Shimano: - linia łańcucha w trzyrzędowej korbie Deore M590 to 50mm - linia łańcucha w dwurzędowej korbie XT M785 to 48,8mm - linia łańcucha w jednorzędowej korbie SLX FC-M7000 to 53mm - linia łańcucha w jednorzędowej korbie FC-M820 to 50,44 Zakładając że w tej pierwszej wylicza się ją w miejscu środkowej zębatki a w tej drugiej pomiędzy zębatkami (i odstęp między nimi to jakieś 7-8mm) to linia wyjdzie jakieś 52,5-52,8. Czy moje założenia są poprawne - nie wiem. Ale jedno jest pewne - korby jednorzędowe mają różne linie łańcucha a dwa - w dwurzędowej XT można uzyskać podobną wartość zostawiając większą zębatkę.
Arni220 Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Linia łańcucha zostanie zachowana? Nie, bez podkładek 2mm będzie wynosiła ok. 52,5mm gdzie tymczasem seryjne korby 1rz mają 50,4mm. Linia łańcucha kasety 11s wynosi ok. 43/44mm na piascie 135/142, jak dasz do swojej korby zębatkę bez podkładek, to niezgodność wyniesie ok. 8/9mm. Nie dziw się potem, że na dwóch największych koronkach kasety przy kręceniu do tyłu, łańcuch będzie ci spadał na mniejsze koronki. Jak będziesz dawał podkładki, to obowiązkowo daj dłuższe śruby. - linia łańcucha w jednorzędowej korbie SLX FC-M7000 to 53mm To jest korba typu BOST czyli do piast 148mm, a nie 135/142. Normalne korby 1rz mają 50,4mm Jeśli jest miejsce w ramie, opony nie mają 3" to nawet do przerabianej korby 3rz warto dać 2mm podkładek pod zębatkę, ustawiając LŁ na ok. 48mm. https://www.oneupcomponents.com/pages/understanding-chainline-for-optimal-1x-conversions-boost-and-non-boost http://www.wolftoothcomponents.com/pages/boost-chainline-and-chainrings
Mwawe Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 @@Arni220 A gdzie można dostać takie podkładki 2 lub 3 mm ??
Arni220 Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Musisz kupić zębatkę z tzw. offsetem czyli z już przytwierdzoną na stałe taką podkładką. Tylko pamiętaj o dłuższej śrubie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.