Skocz do zawartości

[Anodowanie aluminium] Gdzie można anodować części rowerowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś z Was będzie mógł pomóc w temacie anodowania. Mam trochę drobnych części, w których chciałbym zmienić kolor. Są to śruby do wahacza ramy FS oraz części z zacisku hamulca. Łącznie to drobne zamówienie i niestety wszystkie firmy, do których pisałem nie chcą się z tego powodu go podjąć. 

Ponadto utrudnienie jest takie, że na śrubach jest już twarda anoda, a po ponownym anodowaniu (potrzebuję kolor czerwony) nie mogą stracić pasowności. Myślałem o anodowaniu samych łbów po usunięciu starej anody, ale tutaj również piętrzą się problemy bo jakoś trzeba chwycić takie śruby (czyli zrobić zawieszkę, chwytak, etc. i jak zauważyłem z rozmów nikomu się nie chce za to brać). Ponadto zastanawiam się czy wytrawiony łeb i ponownie anodowany nie straci zbytnio pasowności w miejscu na klucz imbusowy. 

Można anodę usunąć mechanicznie i być może to lepszy pomysł. Może znacie kogoś, kto podjąłby się wyzwania (o ile jest sensowne) i najlepiej ma doświadczenie z częściami rowerowymi? No chyba, że ktoś zna czerwony "tuning kit" śrub do ramy Specialized S-Works, ale ja nie znalazłem...

Napisano

chwycić takie śruby

Śruby z alumnium??? Jesteś pewien..
Co do samego anodowania to jest standardowy problem usunięci starej powłoki. Pasowność nie zmieni się znacznie. Nurtuje mnie tylko co to za śruby że są z aluminium i do czego.         

• Mod Team
Napisano

Ponadto zastanawiam się czy wytrawiony łeb i ponownie anodowany nie straci zbytnio pasowności w miejscu na klucz imbusowy.

Przy anodowaniu mowa o mikronach nawet nie setnych częściach milimetra więc bez obaw.

Napisano

Ja zdejmowałem Anodę z śrub za pomocą "Kreta" do rur. Robisz roztwór, wkładasz i co kilkanaście sekund sprawdzasz, można też sobie na koniec pomóc szczoteczką do zębów żeby usunąć resztki.

Trzeba uważać bo moje pod koniec zaczęły "dymić"  :thumbsup:

No i wiadomo że trzeba przepolerować później.

Napisano

Śruby z alumnium??? Jesteś pewien..

Tak, śruby są z aluminium. Te jak pisałem skręcają wahacz (w ramie Specialized S-Works).

Dzięki Panowie za podpowiedzi. O krecie myślałem - kolega usunął tak anodę z obręczy niemniej chciałbym to dać komuś kto zajmuje się takimi rzeczami profesjonalnie na co dzień. Ja w temacie niestety nie siedzę. Jeśli ktoś zna jakiś warsztat, kogokolwiek to będę wdzięczny za namiar.

Napisano

Dzięki shotgun, ale zanim napisałem na forum dokładnie prześledziłem wątki w sieci ;-) Kontaktowałem się ze wszystkimi z linków ale nikt się nie podejmuje drobnego zamówienia :-/ Dlatego liczę, że może ktoś jeszcze kogoś poleci z własnego doświadczenia.

Napisano

Sledzilem kiedys ten watek i jak pamietam wystarczyloby sie skontaktowac z firma/ firmami w okolicy i poczekac, az beda robic kolor, ktory Ci pasuje i wtedy sie podpiac z tematem. Chyba, ze jest az tak nietypowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...