Skocz do zawartości

[Ładowarka] Do oświetlenia; pomoc w doborze

xo83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,
mam taką lampeczkę, ale nie wiem jaką kupić do niej ładowarkę. Tamta gdzieś mi znikła.

post-195934-0-10456700-1479052324_thumb.jpg

post-195934-0-60857500-1479052331_thumb.jpg

Będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Napisano

Zrobisz sam z modułu TP 4056. Podajesz mu zasilanie 5V a na wyjściu dajesz przewód z dobraną w elektrycznym wtyczką żeby pasowała do tego co masz teraz w tym akku. TP 4056 to bardzo precyzyjny moduł ładowania z możliwością dobrania prądu. No i przy tym wszystkim tani jak barszcz.

Napisano

Zrobisz sam z modułu TP 4056. Podajesz mu zasilanie 5V a na wyjściu dajesz przewód z dobraną w elektrycznym wtyczką żeby pasowała do tego co masz teraz w tym akku. TP 4056 to bardzo precyzyjny moduł ładowania z możliwością dobrania prądu. No i przy tym wszystkim tani jak barszcz.
Może jednak spróbuje dokupić całość na światelka.pl bo to co napisałeś to dla mnie jednak trochę szara magia.

Pozdrawiam.

P.S. a na alledrogo nie idzie dokupić gotowej ładowarki?? :whistling:
Napisano

możliwe że mam taką ładowarke od swojego solarstorma , jakie napięcie potrzebujesz? chińska daje znamionowo 12,6V 1A
Jak pisałem wyżej, nie bardzo kumam czaczę. Jakbyś podpowiedział jak to sprawdzić to bym Ci napisał i może byśmy się dogadali.
Napisano

pakiet masz raczej taki sam , wiesz jakie napięcie potrzebuje lampka?? jeśli 8,4V to adowarka powinna pasować
jestem w kontakcie z jednym gościem ze światelka.pl i na razie jest ustalone, że ładowarka powinna mieć "8,4V 1A"
Jeżeli masz taką to odezwij się na PW wyślij zdjęcie oraz cenę. Pozdrawiam
Napisano

Prosty sposób. Musi rozdłubać lekko pakiet żeby zmierzyć napięcie z jednego ogniwa, dowolnego - a potem na wtyczce.

Jeśli jest takie samo to wiemy, że ma 1S4P i potrzebuje ładowarki 4,2V.

A jeśli na wtyczce będzie napięcie wyższe to pakiet ma budowę 2S2P i wtedy Twoja ładowarka się nadaje.

Napisano

Prosty sposób. Musi rozdłubać lekko pakiet żeby zmierzyć napięcie z jednego ogniwa, dowolnego - a potem na wtyczce. Jeśli jest takie samo to wiemy, że ma 1S4P i potrzebuje ładowarki 4,2V. A jeśli na wtyczce będzie napięcie wyższe to pakiet ma budowę 2S2P i wtedy Twoja ładowarka się nadaje.
Nie obejdzie się bez rozdłubywania (są tak ładnie oklejone :)), jeżeli to pomoże to ogniwka są jeszcze w miarę naładowane a jeżeli trzeba rozdłubać to jeżeli ogniwa są "spięte" razem to czy trzeba je rozdzielać żeby sprawdzić napięcie?
Napisano

Nie trzeba rozdzielać, chodzi o to żeby się nie okazało, że jednak potrzebujesz ładowarki 4,2 a ogniwa w pakiecie są tak rozładowane że mają 2V i mniej na ogniwo zamiast 4,2V jak naładowane i nie będziesz wiedział tak naprawdę czy napięcie na wtyczce to napięcie dwóch mocno rozładowanych czy jednego naładowanego. Jeśli już teraz napięcie będzie wyższe niż 4,2V na przykład 5-6 czy 8V to już wiesz, że potrzebujesz ładowarki 8,4V. Mimo wszystko zmierzyłbym jedno ogniwo, choćby bez rozdłubywania - krokodylki na szpilkę zapinasz i wciskasz szpilki na styki ogniw.

Napisano

Zaniosłem do kolegi ogniwka.
Nie rozdłubywaliśmy pakunku, ale kolega zmierzył napięcie na wtyczce pokazywało około 3,8V
Podłączył je pod ładowanie i ustawił takie parametry: 4,2V i 0,55A i ładował tak około 7 godzin po czym na wtyczce pokazywało napięcie 4,04V

Stwierdził, że ładowarka powinna być do tego 4,2V

Czy to wystarczy aby się w tym utwierdzić?

Napisano

Tak, wystarczy. Potrzebujesz ładowarki 4,2V, możesz ją zbudować na polecanym już przeze mnie tp4056. Do micro usb podłączasz dowolną ładowarkę z micro usb, może być telefonowa. A do wtyków + i - lutujesz przewód z wtyczką. To będzie bardzo dobra jakościowo ładowarka bo moduł ten ma bardzo dobre opinie. Chińskie ładowarki są jakie są, jedne lepsze, inne gorsze. Jeśli trafisz dobrze to spoko, ale jeśli trafisz na taką co przeładowuje ogniwa to będziesz szybko zużywał akumulatorki. Mówię Ci kup tp4056, polutuj albo poproś kogoś lutującego, możesz nawet ten układ zamontować na już posiadanym pakiecie, wtedy będziesz mógł ładowarkę micro usb podłączać bezpośrednio do pakietu. Wygodne rozwiązanie moim zdaniem.

Napisano

Zaniosłem do kolegi ogniwka.

Nie rozdłubywaliśmy pakunku, ale kolega zmierzył napięcie na wtyczce pokazywało około 3,8V

Podłączył je pod ładowanie i ustawił takie parametry: 4,2V i 0,55A i ładował tak około 7 godzin po czym na wtyczce pokazywało napięcie 4,04V

Stwierdził, że ładowarka powinna być do tego 4,2V

Czy to wystarczy aby się w tym utwierdzić?

czyli moja ładowarka nie pasuje ,

możesz zrobić jak kolega wyżej pisał , albo kupić pojedynczy koszyk na baterie , przelutować do niego przewód od tego pakietu i ładować akumulator w standardowej ładowarce do 18650 :) plus cieszyc sie możliwością szybkiej zmiany w terenie

Napisano

Maciek no szkoda, że nie udało się dogadać.
Kolega ma ładowarkę 5v 1A czy taka będzie ok? Muszę tylko dokupić wtyk i mi go przylutuje.

Napisano
Jeśli chcesz żeby Ci wybuchł pakiet to śmiało, kupuj i ładuj. Potrzebujesz ładowarki do LI_ION i tu nie ma żartów, poczytaj co się staje jeśli ogniwo zostanie przeładowane i się rozszczelni.

Zdecydowałem się na TP4056 :)

Którą wersje wybrać i czy do tej ładowarki jest jakieś opakowanie czy taka płytka luzem będzie leżeć i czy jest możliwość ładowania tylko przez USB?

http://allegro.pl/ladowarka-akumulatorow-li-ion-tp4056-mikro-usb-i6108081864.html

http://allegro.pl/ladowarka-li-ion-li-pol-z-tp4056-zabezpieczenia-i6108242472.html

Dzięki za wszelką pomoc

Napisano
Możesz tą tańszą bez zabezpieczenia. Do niej podłączasz w port micro usb ładowarkę np od telefonu, polecam bardzo Nokię AC 10E, 1,2A ma i jest wybitnie trwała.

Czy do tej płytki można dokupić jakie "opakowanie" czy ona musi tak luzem leżeć??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...