Skocz do zawartości

[Dobór ramy] Merida Scultura 300 2016 lub podobne

freezyear

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy, wybór padł ma rower Merida Scultura 300 (sklepy w promieniu kilkudziesięciu km od miejsca zamieszkania, osprzęt wystarczający jak na moje potrzeby, wygląd zwłaszcza w wersji 2016 :) ). W związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: mam 170cm wzrostu, przekrok 80cm, wg. wyliczeń wychodzi rama 53cm, Merida ma ramy 52 i 54. Myśleć z grubsza o mniejszej czy większej ramie?

pozdrawiam

Napisano

Tylko mniejsza. Rozm. 52 to i tak długa rama jak na wzrost 170cm. Merida rozmiarem ramy określa długość rury podsiodłowej, a nie jak wszyscy inni producenci szosówek długość efektywną rury górnej. Ja na twoim miejscu przymierzał bym się do rozmiaru 50.

Napisano
wyliczeń wychodzi rama 53cm

Podsiodłowa, czy horyzontalnie ?

Rozmiar 50 cm (530 mm horyzontalnie, główka 140 mm) na twoje wymiary powinien być idealny.

O właśnie, czarna owca mnie ubiegła  :002:

Napisano

50 cm powinna być dobra, lecz nie skreślałbym 52 cm. Scultura 54 cm (z roku 2014) ma górną rurę 55 cm, a więc o 1 cm mniej niż podaje specyfikacja. Dla obecnych modeli podają te same rozmiary, więc chyba nadal jest podobnie. Ja przy wzroście 176 cm, długich łapkach i nodze 86 cm po długich przymiarkach 52-54 wybrałem tę drugą. Co ciekawe Merida International proponuje (w ogólnym zarysie) większe rozmiary niż Merida PL.

Napisano

Ok, dzięki, z grubsza już wiem jakim rozmiarem się interesować. Teraz muszę znaleźć sklep w mojej okolicy, który ma na stanie taką Meridę w malowaniu z 2016 (czarno-niebieska) a z tym jest problem bo już weszły modele 2017...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...