ST43 Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Czy dostępne i drogie są 'flaki' tej piasty ? Zdaje się, że będę musiał do niej zajrzeć. Bieg owszem wybieram ja, ale kiedy on się ustali to już należy pytać piasty Miał już ktoś takie historyje ? W jakim smarze ma to nurkować ?
woojj Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Dokładnie sprawdź sterowanie piasty. 80 % problemów to właśnie sterowanie. Nowy pancerz, linka może i manetka, odpowiednie wyregulowanie. Robiłeś kiedyś serwis tej piasty???
zekker Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Trochę części jest łatwo dostępnych, ceny od kilku złotych do kilkuset. Mi zacinanie się biegów występuje jak na razie tylko w przypadku zmiany pod obciążeniem. Ma za sobą 11kkm i dwa przeglądy.
ST43 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Napisano 2 Listopada 2016 Dokładnie sprawdź sterowanie piasty. 80 % problemów to właśnie sterowanie. Nowy pancerz, linka może i manetka, odpowiednie wyregulowanie. Robiłeś kiedyś serwis tej piasty??? Linka i pancerz są ok. Manetka... chyba też. Nic w jej pracy nie budzi podejrzeń. Naprawiałem Archery, Sachsy, ale do planetarnego Shimano nigdy nie zaglądałem. Nie wydaje mi się, żeby było to zadanie karkołomne
miloszmj Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Sprawdź czy podczas zmiany przełożeń na manetce linka przy piaście płynnie chodzi, jeżeli chodzi płynnie to najpewniej należy wykonać konserwacje piasty. Jak dla mnie piasty SHIMANO Nexus 7, 8 są bardziej złożone niż Archery, Sachsy więc proponuje pooglądać na youtube filmiki z naprawami piasty. Z tego co pamiętam w SG-8 należy mieć specjalny przyrząd do wybijania prawego stożka (można go zbić również bez dedykowanego wybijaka jednak należy to zrobić ostrożnie i co kilka uderzeń młotkiem docisnąć element na którym zakładana jest zębatka do środka piasty). Jeśli chodzi o smar to jest specjalny smar do piast Shimano NEXUS np.: http://www.imp-rowery.pl/smar-shimano-do-piast-wielobiegowych-nexus
Hetman Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Najlepiej byłoby ją utopić w oleju ale to wymaga pokombinowania z jakimikolwiek uszczelnieniami, a i tak będzie się pociła i wymagała częstych dolewek.
ST43 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Napisano 2 Listopada 2016 Filmów troszkę przejrzałem, serwisówka wydrukowana i powieszona na ścianie, kamery naszykowane. Plan jest taki, że rozbebeszę ją, jeśli nie będzie widocznych mechanicznych uszkodzeń i wyraźnego zużycia to wszystko wyląduje w myjce ultradźwiękowej. Potem nowe kulki, smarowanie (100ml tego majonezu wystarczy ?), nowe pancerze + linka... i zobaczymy co się stanie.
miloszmj Napisano 3 Listopada 2016 Napisano 3 Listopada 2016 Tylko nie przesadzaj z rozbieraniem 100ml smaru spokojnie wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.