mikegolf Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 Witajcie. Pogoda za oknem jest jaka jest - wszędzie masa błota. Dbam o napęd (o tym niżej) ale niestety, jak złapie więcej błota to zaczyna się koszmar (i nie chodzi tylko o moje przewrażliwione ucho ...) - to że biegi ciężko zmieniać (nie wchodzą właściwe) to pół biedy. Niestety łańcuch zaczyna skakać po koronkach, szczególnie na tych mniejszych - przełożeniach 7 - 9. Napęd ma niecałe 800km, traktowany wg mnie dobrze: utrzymywany w czystości (po każdej "brudniejszej" jeździe shake w benzynie, smarowanie wieczorem - rano przetarcie z nadmiaru smaru), jeżdżony bez przekosów, pod dużym obciążeniem nie zmieniam biegów. No i dopóki czysty to zachowuje się ok. Poradźcie co robić, bo szlag mnie trafia jak noga leci z pedałów bo łańcuch się "uśligznął".
Alsew Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 A czym smarujesz? Tylna przerzutka ma dobrą sprężyne? Jaki ma przebieg? Łańcuch może przydlugi?
mikegolf Napisano 30 Października 2016 Autor Napisano 30 Października 2016 Smaruję Muc-Off Dry Lube, wydaje się kompromisem między Finish Line Red (jednak za szybko się spłukuje,naprawde jest tylko na suche warunki) a Rohloffem (ktory jak na mój gust za szybko się syfi). Próbowałem też smarem na mokre warunki (niestety nie pamiętam nazwy) ale było gorzej jak z rohloffem. Przerzutka- nie bardzo wiem jak ocenić czy sprężyna jest ok, nie mam odniesienia. Alivio, przebieg ok 6000km Długość wg mnie ok, sprawdzane na dużych koronkach
Klark Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 Jakie masz manetki? Kiedy zmieniales pancerze?
mikegolf Napisano 30 Października 2016 Autor Napisano 30 Października 2016 Manetka niestety również alivio. Linki i pancerze zmienione około miesiąc (jakieś 400km) temu. Przyznam że na początku byli to główni podejrzani ale zdjąłem z przelotek i chodzą po lince lekko. Wymienię je zapewne profilaktycznie jak lepszego winnego nie znajdę.
Alsew Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 Wymienię je zapewne profilaktycznie jak lepszego winnego nie znajdę. Pancerze z samoczynna zmiana biegów nie mają raczej nic wspólnego. Jak dla mnie przerzutka nie naciąga juz , dostatecznie łańcucha przez co na mniejszych zębatkach łańcuch skacze jak nos królikowi. Zobacz jeszcze czy wózek przerzutki nie złapał konkretnego luzu. 6000 km na 'nowe' Alivio to już sporo...
woojj Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 a czy to może alivio z serii 4000???? przerzutki są słabiutkie szczególnie te shadow... Sprawdź czy któreś z ogniwek w łańcuchu nie jest uszkodzone.. Puść na jesień tylną przerzutkę w pełnym pancerzu. Zrób porządną regulację. Zwróć uwagę na jakość pancerza- musi być przerzutkowy no i linka szlifowana nierdzewka.
Piter233 Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 Łańcuch skacze po koronkach, czyli biegi same się zmieniają (albo nie reagują) czy ślizga się po tej samej koronce?
mikegolf Napisano 31 Października 2016 Autor Napisano 31 Października 2016 Alsew: znowu, nie mam porównana. Nie potrafię znaleźć informacji jaki jest dopuszczalny luz wózka (względem korpusu) lub całej przerzutki (względem haka/ramy) woojj: niestety nie wiem jaka to seria, można po czymś łatwo poznać? Łańcuch nie ma żadnych problemów, każde ogniwko chodzi leciutko - sprawdzałem po jednym ... Piter233: skacze po tej samej koronce.
zekker Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 Co to za łańcuch, kaseta i co to za błoto (lejące typu brudna woda, czy glina z pola potrafiąca zablokować koło)? Patrzyłeś czy koronki nie są już zjechane? Jak ubłocony łańcuch układa się na kasecie?
Klark Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 a czy to może alivio z serii 4000???? przerzutki są słabiutkie szczególnie te shadow... Przerzutka jest w miarę ok, ale manetki to rzeczywiście dramat.
mikegolf Napisano 31 Października 2016 Autor Napisano 31 Października 2016 zekker: kaseta hg80, łańcuch hg53. błotko takie pośrednie, nie jest to czysta woda z kałuż ale też nie lepka glina. raczej gęstsze błotko ale nie klejące się ...
mikegolf Napisano 20 Listopada 2016 Autor Napisano 20 Listopada 2016 dla potomnych: wymieniłem przerzutkę. faktycznie naciąg w "nowej" (chociaż używanej) jest dużo większy. no i nie ma luzu na pantografie, łatwiej wyregulować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.