SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 witam kupilem dzisiaj nowe pedały Shimano XTR PD M9000 Jako nowy użytkownik takowego sprzętu, proszę o informacje. Mianowicie, zgodnie z instrukcja zmniejszyłem naprezenie sprężyny (klucz imbus i kręcić w strone minusa), niestety odkręcając na maxa śrubkę nie udało mi się uzyskac efektu "ruszającego się wpięcia" co dla poczatkujacego jest podobno dość istotna sprawa aby w szybki sposób móc wypiąć się z pedałow. Czy tez "TYP" tak ma? widziałem filmy na YT gdzie pokazali np. modele nizsze m520 (po odkręceniu sroby) palcem można było ruszac zapięcie Niestety w XTR nie ma możliwości poruszania Proszę o pomoc i bez hejtowania proszę
vpablov Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Wepnij buta, palcem to możesz Sobie poruszać i sprawdź siłę potrzebną do wypięcia. Przy sprężynie poluzowanej na maksa, nie powinieneś mieć problemów z wypięciem.
cervandes Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Dokładnie, ręką nawet sprężyny wykręconej do minimum nie ruszysz. Ale już butem będzie o wiele, wiele łatwiej wyskoczyć niż z wkręconą bardziej. XTR jako pierwsze pedały, nonono
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 XTR jako pierwsze pedały, nonono Kupiłem buty pod kolor roweru Crono Extrema 2 i teraz pedały xtr pd m9000 - jak już cos kupować to dobrej jakości (pedały z niższych półek- wg opinii na YT oraz w necie-szybko łapały luzy)- dlatego uzbierałem kase i trafiłem dobra okazje
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 Dziwne bo moje m540 za 150zł po 2 sezonach bez otwierania nie miały luzów a przebieg lekko ponad 15kkm. ok. rozumiem. nie chciałem swoim wpisem nikogo urazić czy tez zdenerwować. Super ze Twój egzemplarz nie ma luzów Ja napisałem to co przeczytałem w opiniach klientów, na forach i na YT
modrzew Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 XTR to grupa do ścigania na poważnie, ma być lekka a nie trwała. Pedały Shimano SPD naprawdę niewiele się między sobą różnią jeśli chodzi jakość działania. Mechanizm ten sam, wszystkie kręcą się na kulkach. Wybierasz na zasadzie potrzebnego typu, materiałów, ciężaru, jakości wykończenia. Co do ilości opinii, to zgadnij ile osób ma m520/530/540 a ile XTR I proporcjonalnie do tej ilości ile jest opinii pozytywnych/negatywnych. Oczywiście nie zaglądam Ci do portfela, ale IMHO to był zupełnie zbędny wydatek na początek. XT są sporo tańsze i równie dobrze wykonane, a jak nie zawracasz uwagi na niuanse i wylajtowanie, to najtańsze m520 będą działać równie dobrze.
Gość Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Z ciekawości zajrzałem i katalogowo XTR są lżejsze od modelu 520 jedynie o 80 gram, czyli coś w granicach 310 gram co jest dla mnie sporym szokiem. Pedały XLC w systemie SPD ważą podobno około 260 gram a kosztują 125 zł. No ale nie ważne, chłopak kupił, ma radochę to czego chcieć więcej?
Fenthin Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Pytanie retoryczne. Jakie łożyskowanie mają te leciutke XLC i jak wpływa to na ich żywotność? Pytanie do autora. Mógłbyś pokazać filmik, gdzie ręką można ruszyć mechanizm w PD-M520? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. Żywotność pedałów Shimano jest niesamowita biorąc pod uwagę konkurencję. Do tego dochodzi możliwość całkowitej rozbiórki i serwisu łożysk. Niezależnie, czy mówimy o tanich PD-M520 czy topowych PD-M9000. Droższe pedały będą lżejsze, ładniejsze, z efektem WOW, ale to w sumie tyle.
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 Pytanie do autora. Mógłbyś pokazać filmik, gdzie ręką można ruszyć mechanizm w PD-M520? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. ogladalem na YT cos takiego: dotyczy to innych pedalow, lecz sadzilem ze takie "ruszanie" dotyczy wszystkich tak wiec przyznaje, żle sformułowałem pytanie w poście posługując się modelem shimano m520 Niemniej jednak- wiecie o co kaman wiec jest OK Pytanie retoryczne. Jakie łożyskowanie mają te leciutke XLC i jak wpływa to na ich żywotność? Pytanie do autora. Mógłbyś pokazać filmik, gdzie ręką można ruszyć mechanizm w PD-M520? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. Żywotność pedałów Shimano jest niesamowita biorąc pod uwagę konkurencję. Do tego dochodzi możliwość całkowitej rozbiórki i serwisu łożysk. Niezależnie, czy mówimy o tanich PD-M520 czy topowych PD-M9000. Droższe pedały będą lżejsze, ładniejsze, z efektem WOW, ale to w sumie tyle. Co powiesz na takie rozwiazanie pod buty? https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjIypLB19zPAhVIyRQKHYDzDEcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcoachlevi.com%2Fproduct-reviews%2Fcrank-bros-shoe-shields%2F&psig=AFQjCNGEK3c8bIqWBKVpZSsJnn7EH2OW5w&ust=1476616566442429
Jaca911 Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Jak sama nazwa wskazuje idealne rozwiązanie do... pedałów crank brothers, które "zjadają" podeszwy butom
modrzew Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Na filmie to nie są pedały Shimano. Druga sprawa - coś kombinujesz jak koń pod górę, jakieś blaszki od Kranków, itp.
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 Druga sprawa - coś kombinujesz jak koń pod górę, jakieś blaszki od Kranków, itp. nie kombinuje tylko pytam czy blachy od crankow można zamontować dla ochrony buta majac xtr od shimano (pytam aby "przedluzyc" zywotnosc butow )
modrzew Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Po prostu złóż to do kupy i zacznij jeździć A jak masz zamiar na to chuchać i dmuchać i przejmować się każdą ryską, to lepiej zawczasu w ramki oprawić i nie używać.
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 Po prostu złóż to do kupy i zacznij jeździć dzisiaj zaraz po pracy złoże wszystko i w droge
Jaca911 Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 nie kombinuje tylko pytam czy blachy od crankow można zamontować dla ochrony buta majac xtr od shimano (pytam aby "przedluzyc" zywotnosc butow ) pedały shimano nie niszczą butów, zbędny bajer. Wcześniej rozpadną się od góry.
Fenthin Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Pedały CB niszczą podeszwę, jak na tym obrazku, po lewej: http://clip2net.com/clip/m11904/1304601610-crank-brother-cleats-old-v-new-34kb.jpg Pedały Shimano mają zupełnie inną konstrukcję, więc takie blaszki nie są potrzebne.
SZ_ONY_ONE Napisano 15 Października 2016 Autor Napisano 15 Października 2016 Pedały Shimano mają zupełnie inną konstrukcję, więc takie blaszki nie są potrzebne. Dziekuje za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.