DawidWis123 Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Cześć, kilka tygodni kupiłem rower b'twin rockrider 520 w decathonie, są w tym rowerze założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-.I mam pytanie do posiadaczy tego samego roweru, czy ta regulacja jest tak ciężko zauważalna czy po prostu kupiłem wadliwy rower i mam iść z tym do sklepu aby wymienić na gwarancje?
no1 Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Ja miałem taki widelec. Wszystko w normie, ta regulacja to lipa. Jeśli chcesz faktycznie zmienić twardość to trzeba wymienić sprężyny jeśli się da, ale wątpię żeby było to opłacalne ekonomicznie.
Mod Team michuuu Napisano 4 Października 2016 Mod Team Napisano 4 Października 2016 założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-. Te typy tak mają. Jak mówią prozaiczny koszt(widelca) prozaiczne efekty.
vdcmike Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Jeździć i nie przejmować się. To nie amortyzator tylko coś co wygląda podobnie do amortyzatora więc sensu regulacji brak.
piciu256 Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje to tylko korek z pokrętłem.
ACTIVIA Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 żeby utwardzić lub zmiękczyć amorek to tylko wchodzi w grę wymiana sprężyny
cervandes Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje to tylko korek z pokrętłem. Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą. Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów.
piciu256 Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 No to pewnie się coś zmieniło przez te 7? lat mój xct był stary, w każdym razie ta "regulacja praktycznie nic nie zmienia. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
ACTIVIA Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą. Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów. Tylko że teraz po wsadzeniu podkładek to do wykorzystania pełnego skoku np. 80mm zrobi się 50mm
cervandes Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Ty myślisz, że ja tam wpakowałem 3cm tulejkę? Bez przesady, ona ma ze 4mm. Po prostu drugie tyle co dawała regulacja.
ACTIVIA Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Ty myślisz, że ja tam wpakowałem 3cm tulejkę? Bez przesady, ona ma ze 4mm. Po prostu drugie tyle co dawała regulacja. A no to sorki. Różnych miałem już agentów co kombinowali do przesady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.