Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Suntour XCT 80, Problem z regulacją

DawidWis123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, kilka tygodni kupiłem rower b'twin rockrider 520 w decathonie, są w tym rowerze założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-.

I mam pytanie do posiadaczy tego samego roweru, czy ta regulacja jest tak ciężko zauważalna czy po prostu kupiłem wadliwy rower i mam iść z tym do sklepu aby wymienić na gwarancje?

Napisano

Ja miałem taki widelec. Wszystko w normie, ta regulacja to lipa. Jeśli chcesz faktycznie zmienić twardość to trzeba wymienić sprężyny jeśli się da, ale wątpię żeby było to opłacalne ekonomicznie.

• Mod Team
Napisano

założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-.

Te typy tak mają.

Jak mówią prozaiczny koszt(widelca) prozaiczne efekty.

Napisano

Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje ;) to tylko korek z pokrętłem. 

Napisano

Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje ;) to tylko korek z pokrętłem. 

Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą.

Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów.

Napisano

No to pewnie się coś zmieniło przez te 7? lat ;) mój xct był stary, w każdym razie ta "regulacja praktycznie nic nie zmienia.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Napisano

Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą.

Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów.

Tylko że teraz po wsadzeniu podkładek  to do wykorzystania pełnego skoku np. 80mm zrobi się 50mm 

Napisano

Ty myślisz, że ja tam wpakowałem 3cm tulejkę? Bez przesady, ona ma ze 4mm. Po prostu drugie tyle co dawała regulacja.

A no to sorki. Różnych miałem już agentów co kombinowali do przesady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...