Skocz do zawartości

[Pedały Click'r] Jak zdemontować platformę?

talento259

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam takie pytanko:

W jaki sposób z pedałów Shimano PD T-400 zdemontować tą plastikową klatkę, tak aby wyglądało podobnie do M520.

W manualu Shimano teoretycznie jest taka opcja, jednak nie widzę w jaki sposób to można zrobić. Trzeba rozkręcić aż do łożysk czy wystarczy odkręcić ten imbus na końcu? Będzie to działało bez tego?

post-164773-0-12889000-1475440176_thumb.png

Napisano

Dlatego że ich nie złożysz w całość bez niej ;) a jesteś pewien że mają słabszą sprężynę niż taki m520? Jak się boisz wpinanych to kup po prostu dobre platformy i po sprawie ;)

Napisano

Do szosy platformy to niezbyt, tym bardziej że na razie jeżdżę w noskach bez pasków i jakoś to średnio mi gra...

Shimano podaje: Do wypinania buta z systemu Click'r potrzeba 62% mniej siły niż w SPD.

To zdecydowanie mniej :) Myślałem tez o kombinacji M520 + zmiana bloków na SH-56 ale efekt pewnie i tak będzie mniejszy niż te click ery.

Napisano

Co Cię zabije to Cię wzmocni, jak raz nie zabiły, to drugim razem będzie tylko lepiej ;)

Żart, sam sobie właśnie kupiłem click'ry, żeby spróbować z czym to się je, nigdy nie jeździłem w spd. Ale ja do swojego trekinga, to pasują ;)

Może sprawdź PD-MT50, mają znacznie mniejszą platformę i nie mają odblasków

Napisano

Jeszcze w MTB ta klatka w ogóle by mi nie przeszkadzała. Ale w szosie to będzie wyglądało przynajmniej beznadziejnie. Może są jakieś click'r w których da sie zdjąć platformę ? Ew moze to przyciąć brzeszczotem przy końcach i wygładzić papierem ?

Napisano

Dlaczego ma nie działać? I W T50, i w T400 da się wyjąć klatki i będzie wyglądało tak samo jak M520 tylko bez metalowego rękawa, więcej plastikowej tulei będzie na wierzchu.

Potrzebujesz oczywiście rozkręcić z obu stron, ośkę wyciągasz razem z łożyskami więc nie musisz obawiać się regulacji luzów. 

Napisano

Shimano podaje: Do wypinania buta z systemu Click'r potrzeba 62% mniej siły niż w SPD.

Według wykresów Shimano maksimum siły w Click'r jest ciut powyżej minimum SPD. W połączeniu z blokami SH56 (standardowo dołączane do pedałów w systemie Click'r) nie nada się to do ostrzejszej jazdy, bo będzie zbyt łatwo o przypadkowe wypięcie (wystarczy mocniejsze pociągnięcie za pedał).

Myślałem tez o kombinacji M520 + zmiana bloków na SH-56 ale efekt pewnie i tak będzie mniejszy niż te click ery.

Efekt pewnie mniejszy ale mi w zupełności wystarczył (pedały 540) i na początek chyba warto sprawdzić, zwłaszcza że koszt raczej niewielki (okolice 30zł). Obecnie śmigam na mniej więcej połowie napięcia sprężyny, bo inaczej za słabo trzyma i zbyt łatwo same się wypinały. Jeżeli na szosie nie raz ostro startujesz na twardych przełożeniach, to click'r będą zdecydowanie za słabo trzymać (nie wiem jak ze zwykłymi blokami).

Jeżeli masz nowe pedały i zbyt ciężko się wypina, to upewnij się że sprężyny są na minimum, dodatkowo psiknij jakimś silikonem (obecnie się nie przejmuję i jak zaczynają ciężko chodzić to daję po kropli zielonego FL na każdy brzeg sprężyny, minus taki, że łapie więcej syfu) po sprężynach. Nowe lubią ciężko chodzić, a takie smarowanie sporo pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...