michalANANAS Napisano 23 Września 2016 Napisano 23 Września 2016 czy ta korba FC-T780 da się zrobić na dwa blaty poprzez wyrzucenie największej tarczy? Czy wtedy manetka 2x normalnie będzie pracować. Co oznacza T w nazewnictwie normalnie powinno być FC-M780 czy to właśnie oznacza 3 blatówkę.
radziuGD Napisano 23 Września 2016 Napisano 23 Września 2016 Można przerobić, pytaniem otwartym zostaje linia łańcucha, jeśli obecnie ze środkowego blatu bez ocierania o przednią przerzutkę łańcuch ogarnia całą kasetą to w zasadzie problemu nie ma. Jeśli ta zmiana ma polegać również na zmianie 2 mniejszych blatów, to pewnie przerzutka tez będzie do wymiany. Lewa manetka nie ma tu znaczenia, czy to 2x czy 3x czy 2/3x. M - mountain T - treking, w odniesieniu do korby oznacza to ogromne blaty
fundil Napisano 23 Września 2016 Napisano 23 Września 2016 Jest już podobny temat na forum. czy ta korba FC-T780 da się zrobić na dwa blaty poprzez wyrzucenie największej tarczy?Tak da się. Trzeba tylko zamiast tarczy dać podkładki. Czy wtedy manetka 2x normalnie będzie pracować.Tak. Wiec o tym że przednia przerzutka będzie do wymiany, Nie będzie się jej dało opuścić tak nisko jak powinna być. Będzie spadał Ci łańcuch na dziurach. Co oznacza T w nazewnictwie normalnie powinno być FC-M780 czy to właśnie oznacza 3 blatówkę.Tak jak kolega wyżej napisał.
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2016 Mod Team Napisano 23 Września 2016 Przednią przerzutkę można zostawić jak się po oldschoolowemu założy rockring zamiast blatu.
lkomarnicki82 Napisano 27 Września 2016 Napisano 27 Września 2016 Mam podobny pomysł, chce korbę trekingową fc-t611 przerobić na 2 rzędową. Chciałbym wywalić blat, a środek i małą zamienić na tarcze z 2 rzędowej slx 38x24. Linię łańcucha chce zostawić tak jak w trzy rzędowej czyli z tarczy 38 cała kaseta a młynka górna połowa. Teraz pytania czy tarcze z korby 2 rzędowej np slx będą pasować do mojej korby, rozstaw się zgadza, nie wiem czy są jakieś inne ograniczenia? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
michalANANAS Napisano 27 Września 2016 Autor Napisano 27 Września 2016 Jak to jest z linią łańcucha przy dużej czyli po przerób e środkowej tarczy przyglądając oko tarcza powinna mniej więcej trafiać w połowę kasety pomiędzy 5 a koronkę tapniete z telefonu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.