Skocz do zawartości

[korba] XT FC-T780 przeróbka na 2 blaty

michalANANAS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ta korba FC-T780 da się zrobić na dwa blaty poprzez wyrzucenie największej tarczy? Czy wtedy manetka 2x normalnie będzie pracować. 

Co oznacza T w nazewnictwie normalnie powinno być FC-M780 czy to właśnie oznacza 3 blatówkę. 

Napisano

Można przerobić, pytaniem otwartym zostaje linia łańcucha, jeśli obecnie ze środkowego blatu bez ocierania o przednią przerzutkę łańcuch ogarnia całą kasetą to w zasadzie problemu nie ma.

Jeśli ta zmiana ma polegać również na zmianie 2 mniejszych blatów, to pewnie przerzutka tez będzie do wymiany.

Lewa manetka nie ma tu znaczenia, czy to 2x czy 3x czy 2/3x.

M - mountain

T - treking, w odniesieniu do korby oznacza to ogromne blaty

Napisano

Jest już podobny temat na forum.

czy ta korba FC-T780 da się zrobić na dwa blaty poprzez wyrzucenie największej tarczy?

Tak da się. Trzeba tylko zamiast tarczy dać podkładki.

Czy wtedy manetka 2x normalnie będzie pracować.

Tak. Wiec o tym że przednia przerzutka będzie do wymiany, Nie będzie się jej dało opuścić tak nisko jak powinna być. Będzie spadał Ci łańcuch na dziurach.

Co oznacza T w nazewnictwie normalnie powinno być FC-M780 czy to właśnie oznacza 3 blatówkę.

Tak jak kolega wyżej napisał.
Napisano

Mam podobny pomysł, chce korbę trekingową fc-t611 przerobić na 2 rzędową. Chciałbym wywalić blat, a środek i małą zamienić na tarcze z 2 rzędowej slx 38x24.

Linię łańcucha chce zostawić tak jak w trzy rzędowej czyli z tarczy 38 cała kaseta a młynka górna połowa.

Teraz pytania czy tarcze z korby 2 rzędowej np slx będą pasować do mojej korby, rozstaw się zgadza, nie wiem czy są jakieś inne ograniczenia?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak to jest z linią łańcucha przy dużej czyli po przerób e środkowej tarczy przyglądając oko tarcza powinna mniej więcej trafiać w połowę kasety pomiędzy 5 a koronkę

tapniete z telefonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...