Cytrusek Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Niedawno wymieniłem koło z nową kasetą i łańcuchem hg53 po przejechaniu pierwszych 400 km na jednym łańcuchu A i wymianie go na drugi B też hg53 było wszystko okej po przejechaniu kolejnych 400 km na łańcuchu B czyli łącznie kaseta przejechała 800 km i założeniu łańcucha A mam problem z tylną koronką najczęściej używaną przeze mnie czuje że łańcuch na 4 koronce się ślizga. Nie wiem czy to normalne, czy wymienić koronkę, albo jeździć tylko na jednym łańcuchu B?
Tatanka Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 800 km na dwóch łańcuchach i koronka zjechana?Kaseta była nowa? Stopień rozciągnięcia łańcucha zmierzony?
krzyszy691 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 "Teoria dwóch łańcuchów" jest odwrotnie proporcjonalna do ilości trybów na kasecie. Wymyślono ją w czasach gdy rowery miały 3;4;5 trybów z tyłu. I z biegiem czasu jak przybywało koronek przekształciła się w "Teorię sprzedawców łańcuchów rowerowych" :-)
Tatanka Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Jeden łańcuch szybciej się wyciąga,a wyciągnięty łańcuch szybciej zużywa kasetę
Mod Team michuuu Napisano 12 Września 2016 Mod Team Napisano 12 Września 2016 najczęściej używaną przeze mnie czuje że łańcuch na 4 koronce się ślizga. to znaczy jak się ślizga? Ślizga czy przeskakuje? Jeżeli się ślizga to nie ma zębów? Podeprzyj się poglądowym zdjęciem.
krzyszy691 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 a Tatanka Dwa łańcuchy tak, bo na jednym się jedzie a drugi leży sobie.
Cytrusek Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 800 km na dwóch łańcuchach i koronka zjechana?Kaseta była nowa? Stopień rozciągnięcia łańcucha zmierzony? Tak zmierzony łańcuch w ogóle się nie wyciągnął nawet. Obawiam się że ten łańcuch jest za dobry do tej kasety:/ @michuuu nie przeskakuje ma zęby tylko czuje że łańcuch delikatnie się ślizga na tej koronce bo na innych pracuje dobrze nawet jak silnie przycisnę w pedały no może prawie bo po przejechaniu kolejnych 100 km na łańcuchu A delikatnie w mniejszym stopniu od 4 koronki czuje że i z 5 koronką zaczyna się coś dziać jest to druga koronka najczęściej jeżdzona po 4tej:/ Teraz nie mam aparatu by zrobić zdjęcie pokażę wam później, ale jeszcze dzisiaj, ale jak na moje oko nie widać znaczącej różnicy pomiędzy 3 koronką a 4 trzeba się naprawdę dobrze przyjżeć różnica to może z 3/4 milimetra
Tatanka Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Kaseta ma przebieg 800 km? Wrzuć foto kasety
Cytrusek Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 Tak zmierzony łańcuch w ogóle się nie wyciągnął nawet. Obawiam się że ten łańcuch jest za dobry do tej kasety:/ @michuuu nie przeskakuje ma zęby tylko czuje że łańcuch delikatnie się ślizga na tej koronce bo na innych pracuje dobrze nawet jak silnie przycisnę w pedały no może prawie bo po przejechaniu kolejnych 100 km na łańcuchu A delikatnie w mniejszym stopniu od 4 koronki czuje że i z 5 koronką zaczyna się coś dziać jest to druga koronka najczęściej jeżdzona po 4tej:/ Teraz nie mam aparatu by zrobić zdjęcie pokażę wam później, ale jeszcze dzisiaj, ale jak na moje oko nie widać znaczącej różnicy pomiędzy 3 koronką a 4 trzeba się naprawdę dobrze przyjżeć różnica to może z 3/4 milimetra @Tatanka, teraz właściwie to już 900 bo na łańcuchu A dorobiłem kolejne 100km myślałem że to minie po kilku kilometrach i że to normalne po zmianie łańcucha po kolejnych 400 km ale jednak nie minęło, pokaże foto później jak brat wróci bo teraz nie mam jak zrobić nawet fotki. "Jeden łańcuch szybciej się wyciąga,a wyciągnięty łańcuch szybciej zużywa kasetę" To znaczy że łańcuch B od 400 do 800 km się bardziej dostosował do kasety bo kaseta się już zaczeła zużywać to znaczy koronka, To może wrócić z powrotem do tamtego łańcucha i tylko na jednym jeździć czyli na łańcuchu B a łańcuch A odstawić na wiosnę do nowej kasety? http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6906271/18883282.jpg?1473700018 http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6906291/18883361.jpg?1473700437
Tatanka Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 No ale skoro łańcuchu nie są rozciągnięte,to zmiana na drugi chyba nic nie zmieni.Jeśli nie przeskakuje na zębatce,tylko się ślizga,to jestem ciekaw co to jest za "ślizganie'"Nie bardzo wiem o co chodzi.Poczekajmy na fotki koronek Już są. Dla mnie kaseta jak nowa
Mod Team michuuu Napisano 12 Września 2016 Mod Team Napisano 12 Września 2016 łańcuch delikatnie się ślizga na tej koronce bo na innych pracuje dobrze Wyjaśnij o co chodzi bo kaseta jak nowa. Może bębenek przepuszcza?
Cytrusek Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 @michuuu, nie żaden bębenek na pewno, po prostu według mnie ta kaseta jest pod innych łańcuch niż ten który aktualnie mam, to wina tego że łańcuch się wcale nie dostosowuje do zębatki bo jest mocny, a koronka się wytarła i teraz stąd ten luz. Teraz tylko nie wiem czy mimo tych drobnych uślizgów kontynuować jazdę przez najbliższe 270 km, czy zmienić łańcuch i już na jednym jeździć, na tym, na którym te problemy nie występowały.
Tatanka Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Kasetę masz 8rz a łańcuch 9rz.To powinno działać.Jak chcesz to zmień łańcuch na 8rz.Koronka jest w dobrym stanie
cervandes Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Kaseta jest jak nowa. Łańcuch 9rz działa na niej bez problemu, najmniejszego nawet. Nadal nie wyjaśniłeś co to za magiczne określenie "ślizga się". Tzn, że przeskakuje, pedałujesz a łańcuch TRACH na zębach lata? Możesz mieć już zmęczoną przerzutkę i nie naciąga łańcucha, może problem z regulacją, może łańcuch za długi bo nie skrócony odpowiednio i też z tego powodu nie naciąga dobrze. Może masz niewyregulowaną odległość wózka od kasety... Mnóstwo rzeczy może być nie tak, ale proszę, nie sugeruj, że kaseta jest zużyta - bo nie jest. Jest nowa.
Cytrusek Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 "Kaseta jest jak nowa. Łańcuch 9rz działa na niej bez problemu, najmniejszego nawet. Nadal nie wyjaśniłeś co to za magiczne określenie "ślizga się". Tzn, że przeskakuje, pedałujesz a łańcuch TRACH na zębach lata? Możesz mieć już zmęczoną przerzutkę i nie naciąga łańcucha, może problem z regulacją, może łańcuch za długi bo nie skrócony odpowiednio i też z tego powodu nie naciąga dobrze. Może masz niewyregulowaną odległość wózka od kasety... Mnóstwo rzeczy może być nie tak, ale proszę, nie sugeruj, że kaseta jest zużyta - bo nie jest. Jest nowa." Łańcuch różni się tym od drugiego że jeden był skracany z przeznaczenia do 7 rzędowej kasety z 8 a drugi z 9 rz, teraz oba są takie same. Slizga się bo czuje to w nogach jak pedałuje jak wezmę jedno ucho do przodu i dobrze się wsłucham to czuć taki stukot na 4 koronce czego nie słyszę na pozostałych koronkach, nic nie przeskakuje na koronkach. Przerzutka ma dopiero 3 rok i działa bez zarzutów po przejechaniu 9 000 km wymieniłem kółka, teraz zbliżam się do 12 000 km. Gdy jeździłem na poprzednim nabędzie wolnobiegu i używałem tylko jednego łańcucha coś takiego nie występowało, a był to łańcuch KMC Z50 i przejechałem nim ponad 8 000 km. Nie sugeruje że kaseta jest zużyta bo nie jest, tylko jedna koronka jest minimalnie bardziej zużyta niż pozostałe i to widać bo na niej najczęściej jeździłem. Działają mi wszystkie biegi i jakby coś było z przerzutko to bym to na pewno wiedział jestem wyczulony na takie coś. Dzisiaj zmieniam łańcuch A po przejechaniu 127 km na łańcuch B zobaczymy czy będzie występował ten sam problem.
Mod Team michuuu Napisano 13 Września 2016 Mod Team Napisano 13 Września 2016 A łańcuch smarujesz? Pytam dla formalności jak by co.
Cytrusek Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 niepoważne pytanie, jakbym nie smarował to by mi ciąglę trzeszczał łańcuch gdy pedałuję, a chodzi mi bardzo cichutko poza 4 koronką gdy mocno w pedały przycisnę
chudzinki Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 jak pedałuje jak wezmę jedno ucho do przodu i dobrze się wsłucham to czuć taki stukot na 4 koronce To nie wystawiaj ucha do przodu . Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. A poważnie to faktycznie masz problem - potrafi to być wkur...
Cytrusek Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 Bo czuje w nogach te uślizgi jak pedałuje to jest to wku..wiające, a stukot nie jest taki głośny.
cervandes Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Ja pasuję Panowie. Jednego zdania gość nie potrafi zrozumiale napisać, rozwodzi się nad pierdołami, wystawionym uchem ogarnia, że jedna koronka ma inny głos. Dla mnie to normalne, że na najczęściej używanych przełożeniach łańcuch pracuje inaczej niż na pozostałych ale widocznie są i tacy, którym te subtelne różnice stwarzają problem. Rotować łańuchy nie co 127km a co 15 czy 9 a najlepiej co 3km i będą się zużywały bardziej symetrycznie.
Cytrusek Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 "Teoria dwóch łańcuchów" jest odwrotnie proporcjonalna do ilości trybów na kasecie. Wymyślono ją w czasach gdy rowery miały 3;4;5 trybów z tyłu. I z biegiem czasu jak przybywało koronek przekształciła się w "Teorię sprzedawców łańcuchów rowerowych" :-) Czyli nie zawsze jest korzystne używanie dwóch łańcuchów jak w moim przypadku, tak mam to rozumieć?
chudzinki Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 A to już jest teoria wymyślona przez @krzyszy691 i sam jestem ciekawy co odpowie w tym temacie .
Cytrusek Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 @chudzinki nie koniecznie wymyślona ja wymieniłem łańcuch A na łańcuch B i problem ślizgania czy też innej pracy koronki został zażegnany, dlaczego? Skoro jeden łańcuch i drugi przejechał tyle samo kilometrów?
krzyszy691 Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Łańcuchy 8 i 9 są kompatybilne? - to wątpliwa sprawa. Choć inżynierowie teraz potrafią różne cuda stworzyć. Naprzykład f-m SRAM: 5-8-rzędowy: PC10. 8-rzędowy: PC830, PC850, PC870. 9-rzędowy: PC991, PC997, PC951. W napędach 6/7/8-rzędowych używamy tego samego łańcucha, natomiast każdy dodatkowy tryb na kasecie wymusza użycie węższego łańcucha. Z tego co piszą osoby stosujące takie rozwiązania, jest możliwe użycie węższego łańcucha, np. od napędu 9-rzędowego z kasetą 8-rzędową. Natomiast odwrotne działanie, czyli założenie szerszego łańcucha 8-rzędowego do kasety 9-rzędowej spowoduje jego niewłaściwą pracę na zębatkach. Ze względu na swoją szerokość, nie będzie on się tam dobrze układał. Analogicznie jest w przypadku większej ilości przełożeń.
Tatanka Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Łancuch 9 pójdzie na kasecie 8.Odwrotnie może być problem.Więc nie do końca są kompatybilne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.