Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Kompatybilność starej przerzutki a zmiana korby z 42x34x24 na 48x38x28.

r_gizmo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ponieważ kończą się zębatki na korbie, wpadłem więc na pomysł by przyspieszyć swojego rumaka. Jako, że poruszam się rekreacyjnie (głównie 70% asfalt, 25% ubite dukty polne lub leśne) i lubię czuć wiatr we włosach, tak więc już dawno stwierdziłem brak wyższych przełożeń. Brak był jedynie motywacji do rozwiązania problemu, która teraz się pojawiła. Lubię jeździć na niskiej kadencji i na prostych przełożenia 3x6 i/lub 3x7 nie robią na mnie wrażenia (wiadomo są wyjątki od reguły jak silny wiatr czy górka).

Upatrzyłem sobie korbę Shimano Acera FC-M361 (+suport) i pytanie czy moja przerzutka będzie w stanie ją obsłużyć czy też będę musiał kupić inną przerzutkę, współpracującą z manetką?
Szukałem parametrów tej przerzutki ale nic poza zestawieniem całej grupy nie znalazłem.
http://www.retrobike.co.uk/gallery2/v/Manufacturer+Archive/Shimano+Archive/Catalogues/1995/1995+-+ALIVIO.jpg.html
W sumie nie dziwie się... to już zabytek, ale działa pięknie ;)
Być może nie znam pojęć technicznych i nie wiem jak szukać albo jak to zmierzyć.

Obecne parametry:

Napęd 3x7
Suport: kwadrat BB-UN55 68x113
Przerzutka przód : FD-MC12
Przerzutka tył : RD-MC12
Korba: 42x34x24
Kaseta: 28x24x21x18x15x13x11

Jeśli, ktoś ten temat przerabiał prośba o pomoc.
Z góry dzięki.

• Mod Team
Napisano

Kompatybilności na 100% nie będzie jednak da się znaleźć ten złoty środek. Nie jest to łatwe, może czasami trwać godzine ale generalnie da się to zrobić.

Wiele zależy od samej ramy i innych komponontow

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...