r_gizmo Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 WitamPonieważ kończą się zębatki na korbie, wpadłem więc na pomysł by przyspieszyć swojego rumaka. Jako, że poruszam się rekreacyjnie (głównie 70% asfalt, 25% ubite dukty polne lub leśne) i lubię czuć wiatr we włosach, tak więc już dawno stwierdziłem brak wyższych przełożeń. Brak był jedynie motywacji do rozwiązania problemu, która teraz się pojawiła. Lubię jeździć na niskiej kadencji i na prostych przełożenia 3x6 i/lub 3x7 nie robią na mnie wrażenia (wiadomo są wyjątki od reguły jak silny wiatr czy górka).Upatrzyłem sobie korbę Shimano Acera FC-M361 (+suport) i pytanie czy moja przerzutka będzie w stanie ją obsłużyć czy też będę musiał kupić inną przerzutkę, współpracującą z manetką?Szukałem parametrów tej przerzutki ale nic poza zestawieniem całej grupy nie znalazłem.http://www.retrobike.co.uk/gallery2/v/Manufacturer+Archive/Shimano+Archive/Catalogues/1995/1995+-+ALIVIO.jpg.htmlW sumie nie dziwie się... to już zabytek, ale działa pięknie Być może nie znam pojęć technicznych i nie wiem jak szukać albo jak to zmierzyć.Obecne parametry: Napęd 3x7Suport: kwadrat BB-UN55 68x113Przerzutka przód : FD-MC12Przerzutka tył : RD-MC12Korba: 42x34x24Kaseta: 28x24x21x18x15x13x11Jeśli, ktoś ten temat przerabiał prośba o pomoc.Z góry dzięki.
woojj Napisano 30 Sierpnia 2016 Napisano 30 Sierpnia 2016 Stare grupy łatwiej adaptowały zmiany niż te obecne. Moim zdaniem da radę. Warto spróbować, w ostateczności zmienisz. Nikt ci nie zagwarantuje na 100% kompatybilności. ;-)
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2016 Kompatybilności na 100% nie będzie jednak da się znaleźć ten złoty środek. Nie jest to łatwe, może czasami trwać godzine ale generalnie da się to zrobić. Wiele zależy od samej ramy i innych komponontow
r_gizmo Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Napisano 30 Sierpnia 2016 Super, dzięki wielkie. To pozostaje zakup i zabawa, a ostatecznie zakup przedniej przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.