Skocz do zawartości

[Acera + XT] korba z przerzutką

Jamxva09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Jestem nowa, przekopałam się przez kilka tematów ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Mam w rowerze korbę Shimano Acera FC-M3000 9 rzędową i się zastanawiam czy muszę ją na tą chwilę wymieniać, jeżeli montuję przerzutkę przednią Shimano XT FD-M781. Czy taki zestaw będzie ze sobą współdziałał?

Dzięki za wszelkie sugestie

Napisano

@radziuGD

Czemu nie ma sensu? Zmieniam napęd na 3x10 i mam wszystko z XT, łącznie z manetkami, tylko się zastanawiałam czy stara korba będzie pasować do reszty, bo na razie brakło mi środków na zakup nowej. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hej Koledzy ponownie

Oddałam rower do serwisu w celu wymiany napędu i powiedziano mi, że korba Shimano Acera M3000 nie będzie jeździć na łańcuchu przeznaczonym do napędu 10 rzędowego Shimano XT. Oczywiście za 500, po promocji sprzedadzą mi korbę, która pasuje. Doradźcie czy to faktycznie jest prawda i muszę jeszcze inwestować w nową korbę. Dziękuję

O, podobno łańcuch Shimano HG-95 jest za wąski do  korby Acera

Napisano

Właśnie dziś zrobiłem coś podobnego, tylko oczko niżej: zmiana z 3x8 Altus/Acera na 3x9 Deore (manetki i przerzutka przód Deore, z tyłu XT). I też z powodów budżetowych zostawiłem tymczasowo korbę Altus FD-M191 - swoją drogą całkiem ładna ta korba ;) - do zmiany w niedalekiej przyszłości, jak uzbieram na Deorkę.

Oczywiście to troche inna sytuacja, ale u mnie łańcuch 9 rzędowy, na korbie przeznaczonej do 8 rzędów śmiga aż miło, a różnica w płynności zmiany biegów olbrzymia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...