Cramin Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Witam Mam problem, okazało się po przyjeździe ze sklepu. W rowerze żony mam problem z korbą. Zębatki są wgrzane w korbę i ten zgrzew puścił i cały zespół zębatek delikatnie się porusza na boki, jakieś 1mm ruchu. Rowerek bardzo fajny, lekki i żona nie narzeka to chciałem podreperować i zakupić nową korbę. Wymienić i przy serwisie co 500km wszystko chodzi jak powinno. Jednak przyjechałem ze sklepu z częścią, oglądam opakowanie a tam wzmianka o wymiarach suportu i rozmiar od końca do końca 113mm. Biorę suwmiarkę do ręki, robię pomiar i mam bagatela 149mm, ledwo starczyło suwmiarki , pomiar od końców kwadratów 127mm, szerokość suportu 76mm, szerokość ramy tam gdzie suport jakieś 70mm. No i teraz kropka. Korba w opakowaniu, nie otwieram w razie czego oddam. Tylko teraz pojawia się pytanie jakie korby kupić, czy wymiar suportu tutaj nie jest istotny, po założeniu korby ustawi się ona tak jak powinna i będzie działać, wymiar podany jest do nowych rowerów z krótszą osią suportu i nie należy się tym przejmować.
sebass52 Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Musisz zmierzyć dokładnie czy mufa ma 68mm czy 73mm.Druga sprawa to taka,że każda korba ma dedykowaną do siebie długość osi suportu i takiego też suportu musisz szukać.Czyli np. do korby dedykowany jest suport o długości 122mm to takiego szukasz i montujesz razem z korbą.Skoro Twój obecny działa dobrze,to szukaj korby pod jego długość czyli te 113mm.
Cramin Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Chwilka. Suport mam o wymiarze 148mm, korba na opakowaniu ma napisane 113mm. Niestety ale korba jest w opakowaniu zgrzewanym i jak otworzę to nie oddam.
Cramin Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Jakiś noname jak cały rower. Będę w domu to zdjęcia zrobię, trochę nie widzi mi się ryzykować i otwierać korbę bo na nic mi potem ona :/ Nie wiedziałem, że aż taki wybór i tyle parametrów jest przy korbach :/
Tatanka Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Suport o wymiarze 148? Chyba nie ma takich długich.Pewnie zmierzone razem z ramionami korby.Kup suport jaki jest zalecany do nowej korby i masz pewnośc że jest ok.A jak się okaże że stary ma taką samą długość to zostanie Ci nowy.Prędzej,czy później się przyda
Tatanka Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Dobry wymiar to 127,a tam gdzie było 76 to mierzymy bez nakrętek,czyli wyjdzie pewnie 68.Musisz kupić suport 113
Cramin Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Nie zmieni to położenia korby względem ramy i tym samym nic nie będzie ocierać? Czyli coś takiego: http://ctbike.pl/fsa-suport-lozyska-maszynowe-68-113-cr-mo-bsa.html
Tatanka Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Stara korba była inaczej osadzona na suporcie,a nowa inaczej.Odległości powinny zostać takie same.Zmierz przed wymianą i po.Suport ok.Potrzebne będą sruby do przykręcenia ramion,a w zestawie z suportem chyba nie ma
Cramin Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Rozebrałem wszystko na czynniki pierwsze i szerokość to 68mm, czyli potrzebuję ten właśnie 113/68mm. Dziękuję za pomoc, niestety lokalnie nie mam gdzie kupić pozostaje wysyłkowo. U mnie były nakrętki a teraz są śruby, które są dodane do korb. Z innych dodatków to widzę, że potrzebuję innego klucza do dokręcenia suportu. Już wszystko zamówiłem, czekam na kuriera.
Cramin Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Napisano 19 Sierpnia 2016 Dzięki wszystkim za pomoc, korba założona, zaopatrzyłem się w klucz do suportów. Nie miałem dzisiaj czasu na regulację przerzutek ale na szybko to wszystko działa. Przerzutki na kierownicy to te okrągłe gripy to zakres regulacji na nich samych jest taki, że pilnej regulacji na razie nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.