Skocz do zawartości

[napęd] Bicie łańcucha o rame, wymiana na Shadow +?

bioly87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na kamienistych zjazdach strasznie mnie denerwuje bicie łańcucha.

Założyłem już gumowa osłonkę na tylny trójkąt, ale nie wiele pomogła.

Czy wymiana przerzutki na Shadow + ma sens w takim wypadku?

Aktualna specyfikacja:

1. Korba FC-M552 42-32-24

2. Przerzutka FD-M390

3. Przerzutka RD-M591

4. Manetki SL-M390

5. Łańcuch HG53

6. Kaseta HG50 9 11-32

Link do roweru w forumowym garażu: http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/7429-kross-level-a4/

Napisano

A RD-M615 nie wystarczy nie chce przepłacać no chyba że naprawdę warto dołożyć. Jaka manetka do tego i jaki wózek SGS czy GS?

Może dałoby się na razie nie wymieniać łańcucha i kasety, a przerzutkę ustawić na 9 rzędów?

Napisano

Wszystkie tyle zmieniarki ze sprzęgłem są w systemie Dyna Sys więc nie jest możliwe by pracowały poprawnie na kasecie 9 rzędowej. Czyli trzeba wymienić kasetę, tylną zmieniarkę i do niej manetkę. 

Napisano

Łańcuch nie jest wyciągnięty, tylko przerzutkę mam bez Shadow ze słabą sprężyną i dlatego bije.

To wystarczy wymienić na coś z Shadow, czy lepiej dołożyć do plusa i iść w 10rz?

Napisano

Jak wyżej koledzy pisali 10s to już Dyna Sys więc koszty spore zmieniając łańcuch, kasetę i manetki. No bez plusa zawsze będzie biło ja jeżdżę bo mam nową ale pewnie też zmienię na plus. Może poszukaj używanej shadow i zobacz czy spełni Twoje oczekiwania wtedy kup nową a jak nie to zbieraj na nowy napęd:)

Napisano

Łańcuch nie jest wyciągnięty, tylko przerzutkę mam bez Shadow ze słabą sprężyną i dlatego bije.

To wystarczy wymienić na coś z Shadow, czy lepiej dołożyć do plusa i iść w 10rz?

Patent Shadow nie odpowiada za naciąg sprężyny więc nic Ci to nie da. Jedyna opcja to sprzęgło a min co się moim zdaniem na góry nadaje to SLX M675. Jak masz w planach zmianę roweru to taka inwestycja mija się z celem. 

Napisano

XT RD-M772 Shadow
Bo to przerzutka 9tkowa :P Jak już to RD-M773 ale to dalej jest Dyna-Sys czyli inny ciąg linki.

Panie autorze jeżeli chcesz mieć przerzutkę ze sprzęgłem to niestety musisz się liczyć z wymianą trzech komponentów (kaseta, manetka, przerzutka) i dla pewności linka i pancerz. Tego się niestety nie da przeskoczyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...