Skocz do zawartości

[Korba, Suport] Wymiana

bianconeri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem na etapie modernizacji mojego Hexagona V2 z 2010 r. Wymieniam wszystko z osprzętu fabrycznego. Na obecną chwilę skompletowałem takie elementy jak kaseta CS-HG41 oraz przerzutkę Deore FD-M511. Tylna przerzutka będzie z grupy Alivo lub Altus, zależy od funduszy :) Prosiłbym o pomoc z korbą i suportem, zależy mi na korbie 48/38/28 bo obecnie mam 42/32/22 i trochę brakuje zakresu. Nie chce szarżować jeśli chodzi o budżet, rower służy mi do rekreacyjnej jazdy, bez szaleństw. Będzie w ogóle coś godnego uwagi do 100zł? 

Napisano
Tylna przerzutka będzie z grupy Alivo lub Altus, zależy od funduszy

Nie fajnie to będzie chodzić

zależy mi na korbie 48/38/28 bo obecnie mam 42/32/22 i trochę brakuje zakresu.

Wiesz czemu Ci brakuje zakresu? Bo masz wolnobieg , gdzie najmniejszą masz 14 t a w kasecie 11 t  wskutek czego na kasecie lecisz sporo szybciej. Na koło pod wolnobieg nie założysz kasety , więc szukaj koło.

Będzie w ogóle coś godnego uwagi do 100zł? 

Co do 100 zł? Korba + suport? Zapomnij. Najtańsza korba z 50 zł , do tego suport z 30, Godne uwagi to takie , z wymiennymi blatami bo jak zajedziesz dwójkę to tylko ją wymieniasz a nie musisz całej korby wyrzucać.

http://allegro.pl/shimano-korba-alivio-fc-m431-48t-kwadrat-170mm-bs-i6242734193.html

Musisz zmierzyć mufę.

Do 68 mm

http://allegro.pl/suport-shimano-na-kwadrat-bb-un26-123mm-68mm-bsa-i4928413302.html

Lub do 73

http://allegro.pl/suport-wklad-bsa-shimano-bb-un26-un-26-123mm-73mm-i6184719942.html

kaseta CS-HG41

Kupiłeś kasetę 7/8 s i przednią przerzutkę pod 9 s. Mądrze , tylko nie pisz później jak nie będziesz w stanie pozbyć się ocierania. Jest też opcja założenia łańcucha pod 9 s. Nie , stary łańcuch nie może zostać. 

Masz przednią przerzutkę gdzie przeskok między największą a średnią ma wynosić min 12 t a piszesz , że chcesz mieć po 10 t przeskoki. 

Trzeba było od razu uderzyć na forum, :P

Edit:

Nie zauważyłem , że z tym Panem już rozmawiałem. 

Napisano

Ychu, proszę, ratuj w takim razie :( Jeśli chodzi o przerzutkę to nie sprecyzowałem, całe szczęście, mam ją w koszyku na allegro po prostu, faktyczny stan to po prostu to, że w domu mam już tę kasetę 8 rzędową. Łańcuch też mam (pisałem już o tym też na forum i się dowiedziałem, że kupiłem gumę a nie łańcuch, chyba nawet od Ciebie się tego dowiedziałem więc i tak muszę kupić coś nowego). Koło również już upatrzone z piastą pod kasetę. Jesteś w stanie w takim razie pomóc jak skompletować to wszystko żeby jakoś w miarę to działało? Nie mam jakichś wielkich wymagań, jeżdżę typowo rekreacyjnie. Oczywiście linki i pancerze też już zakupiłem nowe. Swoją drogą, jak duża jest różnica między 42T a 48T z przodu?

Napisano

42T a 48T z przodu?

Nie miałem z tym styczności , za to jechałem na 44 t z przodu a u siebie mam 42 i nie jest to duża różnica.

Znacznie większą robią przeskoki z tyłu.

Jeśli chodzi o przerzutkę to nie sprecyzowałem, całe szczęście, mam ją w koszyku na allegro po prostu

Wymieniona przez Ciebie przerzutka będzie działać z korbą którą zaproponowałem.  

Łańcuch też mam (pisałem już o tym też na forum i się dowiedziałem, że kupiłem gumę a nie łańcuch, chyba nawet od Ciebie się tego dowiedziałem

Tak , to ode mnie :D

Tą przednią przerzutkę możesz śmiało brać , tylko właśnie może być problem z ocieraniem przy łańcuchu 8 s. 

Tutaj zaczynają się schody bo to nie jest taka prosta sprawa. Korba M361 kosztuje więcej niż M431 , pod M431 nie ma przerzutek 8 s obsługujących potrzebną pojemność , więc albo korba model M361 i przerzutka M360 ( wyjdzie drożej ) ale wszystko pod 8 s albo M431 i ta deorka , można założyć łańcuch 9 s i to też będzie chodzić albo unikać dużych przekosów to i ocierania nie będzie. 

Teraz pytanie , jak Ty to chcesz zrobić? Bo ja bym olał 8 s i założył tą deore z łańcuchem 9 s. Tak będzie najprościej , najtaniej a działać i tak będzie dobrze. 

Napisano

Ale mam mętlik teraz :( Czyli jeżeli właduję M431 i tą Deore to wszystko będzie ok? Tylko wtedy jeszcze łańcuch ogarnąć. Ta Deore jest tak tania ze względu na to, że to jest stara przerzutka? A co w takim połączeniu wrzucić do tyłu? Bo nie mam aż tyle pieniędzy żeby tam dać coś Alivio/Deore a jak wpakuje Altus to czy to w ogóle będzie miało sens czy piach totalnie?

Napisano

Jeździć to będzie , ale raczej do tyłu pakuje się lepszą niż do przodu , bo tyłu częściej się używa i tam jest ważniejsza precyzja. 

M511 jest stara , ale w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego z nowych. 

Czyli jeżeli właduję M431 i tą Deore to wszystko będzie ok?

Tak

Bo nie mam aż tyle pieniędzy żeby tam dać coś Alivio/Deore a jak wpakuje Altus to czy to w ogóle będzie miało sens czy piach totalnie?

Totalnie nie , ale będzie między przodem a tyłem różnica zauważalna. Jak masz okazję kupić deore w takiej cenie to ja bym brał , tył jak się sypnie to sobie zmienisz na coś lepszego i już. 

Łańcuch to też nie jest tania sprawa. 

http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-800-6-7-8-spinka-link-i6297103781.html

W komplecie masz spinkę.

Napisano

Dobra, to na razie zamawiam tą Deore na przód, do tyłu tymczasowo coś tańszego, jak będzie przypływ gotówki to wpakuje tam też coś z grupy Deore. Na razie dziękuje bardzo za pomoc chociaż na pewno jeszcze będę się tu na forum udzielał :) Dzięki serdeczne 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...