Skocz do zawartości

[korba, suport] trzeszcząca korba lub suport

tomstar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam niewdzięczny problem, trudny do zlokalizowania. Wiadomo, że najgorsze jest gdy coś nam cyka, trzeszczy, puka w rowerze i nie można tego dokładnie namierzyć. Otóż cyka mi korba lub suport. Generalnie z przodu, gdy staję na pedałach lub mocniej deptam. Cykanie jest nieregularne i nie zawsze, co jest najgorsze. Na sucho jest cisza, także ciężko zaprezentować problem na serwisie. Korba i suport jest nowa, mam napęd SLX także raczej dobry. Wszystko było wymienione w kwietniu. Było dobrze i nagle się zrąbało. Rower był już na serwisie, podobno wszystko zostało wyczyszczone i naprawione. I rzeczywiście na początku było ok, ale po przejechaniu dłuższego dystansu cykanie powróciło. Jest to strasznie irytujące, bo wywaliłem kupę kasy na korbę, a ona mi trzeszczy. Czy wiecie gdzie może tkwić problem?

Napisano

Mialem ostatnio podobny problem, czyscilem, smarowalem, rozbieralem - nic, smar miedziany pod śruby w korbie, zabawy z pedałami, słowem wszystko co można było zrobić - problemem strzelania okazał sie łańcuch firmy wipperman (przebieg okolo 1,5k km), po zmianie na shimano problemu nie ma. 

Polecam sprawdzic śruby kominowe w korbie (nasmarować) a później właśnie łańcuch.

Napisano

suport - SLX SM BB-70, łańcuch nowiutki założony dwa tygodnie temu firmy SunRace. Wczoraj jechałem i trochę mnie zmoczył deszcz i nie wiem czy to tylko wrażenie, ale wydawało mi się, że przestało trzeszczeć gdy wszystko było mokre :/

Zastanawiam się czy nie kupić po prostu nowego suportu i przestać się męczyć.

Napisano

Ja bym sobie dał rękę obciąć, że po ostatnim topieniu w błocie trzeszczał mi suport. Mam drugi to podmieniłem - nadal trzaski. Odkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem ponownie pedały - dalej trzeszczy. No i po 2 godzinach ostatecznie się okazało, że przyczyną był bębenek.

Napisano

Mogą także trzeszczeć pedały. Ja bym je odkręcił, przeczyscił gwinty, dał dobrego smaru (na gwinty był chyba miedziowy, zapobiega zapieczeniu ale nada się w sumie każdy) i mocno dokręcił. Chwila roboty a grono podejrzanych co do trzeszczenia się zawęzi.

Napisano

ok, zatem trzeba zacząć eliminację. Ściągnąłem pedały, wyczyściłem i od nowa nasmarowałem, gwinty w ramionach też, dziś wieczorem wyjeżdżam i zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...