Gość Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 Rower ma przejechane 5000 km. Na początku przerzutka chodziła idealnie, ostatnio zaczęło się dziać coś dziwnego. Najpierw przy ostrym podjeździe pod górę wrzuciłem z tylu największą zębatkę i przerzutka zaczeła ocierac o szprychy. Wrzuciłem więc 2 bieg i podjechałem , a po zakończeniu jazdy obejrzałem przerzutke i okazało się, że jest trochę odgięty hak i wózek. Podoginałem żeby było prosto, zmiana biegów niby działa ale są problemy z przełączaniem. Przedtem wystarczyło 1 kliknięcie i biegi lekko wchodziły w góre i w dół, teraz często zdarza się, że trzeba 2 razy klikac i zmiana następuje o 2 biegi. regulacja naprężeniem linki niewiele pomaga. czyżby przerzutka już do wymiany?
cervandes Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 Wózek sam się nie wygina. Złe przechowywanie albo kolizja z gałęzią czy innym rowerem... Często wystarczy wyprostować na oko, podregulować. Ale zdarzają się np skrzywienia nie przerzutki a haka co powoduje dodatkowe kłopoty. Kosztowo podchodząc do tematu wymień przerzutkę, hak i masz stan jak nowy. Ale hak można też prostować, przerzutkę giąć i wtedy można mówić o naprawie bezkosztowej... Niestety, każdy przypadek jest inny, ciężko bez zdjęć, korzystając wyłącznie ze szklanej kuli cokolwiek wywnioskować.
Mod Team Puklus Napisano 2 Lipca 2016 Mod Team Napisano 2 Lipca 2016 Na pewno jest wygięty Hak, a może i przerzutka delikatnie też.
Gość Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 . Niestety, każdy przypadek jest inny, ciężko bez zdjęć, korzystając wyłącznie ze szklanej kuli cokolwiek wywnioskować. Zrobiłem zdjęcie
cervandes Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Krzywe. Moim zdaniem wózek nie tylko jest wygięty ale i skręcony czyli wskazana jest wymiana haka. Poczekaj na opinie innych, zacznij od zmiany samego haka (lub prostowania) a jeśli nadal będzie źle to będziesz kombinował z przerzutką.
jakac93 Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Hak do prostowania http://www.forumrowerowe.org/topic/171669-diy-przyrzad-do-prostowania-haka-przerzutki-za-3zl/
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2016 Mod Team Napisano 3 Lipca 2016 Pamiętajcie, że raz prostowany hak może stać sie bardzo miękki, podatny na zgięcia. Zależy z jakiego stopu jest zrobiony. I taki hak bardzo łatwo wgiąć głęboko i połamać sobie przerzutkę za 100-300zł. Warto to mieć na uwadze
Gość Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Pamiętajcie, że raz prostowany hak może stać sie bardzo miękki, podatny na zgięcia. Zależy z jakiego stopu jest zrobiony. I taki hak bardzo łatwo wgiąć głęboko i połamać sobie przerzutkę za 100-300zł. Warto to mieć na uwadze OK, u mnie jest taki hak http://www.kross.pl/pl/akcesoria/komponenty/haki/dp-7 Niestety w necie nigdzie nie ma zwymiarowanego rysunku ani tańszego zamiennika
dzanas Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Rower ma przejechane 5000km, napisz jeszcze czy na jednym napędzie to wszystko zrobione
Gość Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Rower ma przejechane 5000km, napisz jeszcze czy na jednym napędzie to wszystko zrobione Niedawno wymieniłem łancuch i kasetę
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 Haki tyle kosztują 20-30zł taka jest rzeczywistość. Staf ludzie nie lubią ich wymieniać, wolą prostować.
Gość Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Pamiętajcie, że raz prostowany hak może stać sie bardzo miękki, podatny na zgięcia Mój hak był lekko wygięty i co? Przy próbie prostowania się złamał Oto zdjęcie. Wymiary wg tej strony http://allegro.pl/hak-ramy-przerzutki-tylnej-ib-gw5-f-aluminium-i4904955043.html a=52, b=47, rozstaw otworów M4: 20 (w poziomie), 16 (w pionie) Wygląda na to, że najbardziej zblizony jest ten zamiennik http://allegro.pl/hak-ramy-przerzutki-tylnej-ib-gw7-b-aluminium-i5572375425.html (?) Gwint M10x1 się chyba u mnie zgadza
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 Bo jedne sie stają plastyczne i da sie naprostować, inne się złamią To masz ramę kosa w końcu czy jakąś chińszczyznę ?
Gość Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 To masz ramę kosa w końcu czy jakąś chińszczyznę ? Krossa jeśli o to Ci chodzi
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 No to jaki problem, kupujesz hak do danego modelu i tyle.
Gość Napisano 5 Lipca 2016 Napisano 5 Lipca 2016 No to jaki problem, kupujesz hak do danego modelu i tyle. Kupiłem ten tańszy zamiennik i pasuje idealnie. Wyprostowalem też nieco przerzutkę i wymieniłem linkę. Teraz jest o niebo lepiej, choc zdarzaja się zacięcia w zmianie biegów. Moze trzeba cierpliwie regulować?
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2016 Mod Team Napisano 5 Lipca 2016 Jak w zdecydowanej większości działa ok a czasami nie to już precyzja napędu. Nic z tym nie zrobisz za bardzo, bez wiekszej ingerencji. Twoja przerzutka ma swoje za sobą, a i manetki to XT raczej nie są. Grunt że jest lepiej, ale podregulować zawsze można.
cervandes Napisano 6 Lipca 2016 Napisano 6 Lipca 2016 Może Ty jeszcze kółeczka masz łyse albo zamontowane źle, na odwrót albo zamienione miejscami?
Gość Napisano 6 Lipca 2016 Napisano 6 Lipca 2016 Może Ty jeszcze kółeczka masz łyse albo zamontowane źle, na odwrót albo zamienione miejscami? Jeszcze są dobre i nic nie zamienialem A może długość łańcucha tez ma znaczenie?
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2016 Mod Team Napisano 6 Lipca 2016 Coś tam ma ale nawet wiszący łańcuch by Działał względnie prawidłowo.
Gość Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Grunt że jest lepiej, ale podregulować zawsze można. Po cierpliwej regulacji jest już prawie tak, jak było kiedyś Manetki to Shimano Alivio SL-M4000
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2016 Mod Team Napisano 8 Lipca 2016 No to panie wszystko jasne. Wywal to w pieron i kup nawet obdarte najstarsze deore jaki znajdziesz a będzie o wiele lepiej.
Gość Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 No to panie wszystko jasne. Wywal to w pieron i kup nawet obdarte najstarsze deore jaki znajdziesz a będzie o wiele lepiej. No tak, ale nie widziałem 9 biegowych Przy okazji https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-x9-93-9rz-116-ogniw-srebrny-spinka-kmc,118944.html - czy ten patent z łatwiejsza zmianą biegów rzeczywiście działa? Poza tym mam wrazenie - i moi koledzy też - za jakośc wyrobów Shimano spadła w ostatnich latach Łańcuchy starczaja na krócej i potrafię się znienacka rozpinać I czy do kaset 9 biegowych łańcuch koniecznie musi byc dedykowany czy starczy tańczy np. HG40 to 8 - biegowych?
jakac93 Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 Hg 40 to akurat gumka. Rozciąga się po kilkuset kilometrach. Teoretycznie łańcuch 9 rzędowy jest minimalnie węższy od ósemki, ale na forum można znaleźć wpisy, że da się jeździć z 8 na kasecie 9. A ponadto 8 są bardziej wytrzymałe od 9 Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.