Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Uszkodzona Shimano Tourney TZ50 - wymiana na jaką?

patrykut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

krótka sprawa. Dzisiaj jeżdżąc na rowerze pierw z łańcucha wyleciała spinka (zignorowałem to, znalazłem spinkę, założyłem ją i jechałem dalej), po czym po jakichś trzech, może czterech kilometrach bardzo spokojnej jazdy ofiarą padła tylna przerzutka Shimano Tourney TZ50, przy czym hak przymocowany do ramy urwał się w połowie - jedna część została w ramie i będzie trzeba ją wykręcić, a druga poszła z przerzutką. Niestety, przerzutka trochę ucierpiała zanim dotarło do mnie co się stało, w związku z czym jestem zmuszony ją wymienić. Pytanie do Was - co polecicie nowego w cenie do 40-50 zł do roweru górskiego, aby nie pojawiły się problemy przy montażu (podejrzewam, że nowa też musi być na hak) ? Dodam, że z racji tego, iż jeżdżę raczej po nierównym terenie bardzo często zmieniam przerzutki, ale chyba nie to było powodem dzisiejszego incydentu. Niewiele na niej przejechałem, bo odkąd zacząłem jeździć w miarę intensywnie w okolicach marca/kwietnia mam nabite na tym sprzęcie niecałe 1000 km, także zależy mi również na trwałości produktu.

Liczę na Wasze doświadczenie i konkretną pomoc popartą doświadczeniem.

Pozdrawiam.

Napisano

Konkretne zdjęcie usterki wrzucę jutro, bo rower jest w garażu, jednak tak na szybko ze zdjęć które posiadam, gdy rower wszystko miał na swoim miejscu. Chodzi o to, że ta zaznaczona na czerwono w załączniku blaszka, czy ten hak (?) została urwana, przerzutka wisiała jedynie na lince i jej pancerzu, zaś ta nieoznaczona niczym część blaszki która zaczyna się od śruby mocującej koło została na swoim miejscu.

Podaję link do załącznika: https://zapodaj.net/1f189c328e77f.png.html

Napisano

Potrzebujesz wymienny hak ramy (do niego jest przykręcana przerzutka , jeśli się nie pogięła to będzie działać). Zrób fote samego haka lub napisz co to za rower .

Napisano

Wymień hak. Do takiego gianta to dostaniesz bez problemu. Do tego kup jakiegoś altusa albo acerę np. m360 i tyle. Nic droższego tam nie wrzucaj. Z tańszych TX55.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie - czytałem, że przy wymianie tylnej przerzutki trzeba też dopasować długość wózka. Czy ta długość z TX55 nie będzie z niczym kolidować i zgadza się z długością np. tej mojej obecnej, uszkodzonej przerzutki?

I jeszcze jedna sprawa - skoro teraz posiadam mocowanie przerzutki na hak, a powiedzmy, że zainteresowała mnie też Shimano Acera RD-M360 która z tego co widzę jest dostępna jedynie w mocowaniu na śrubę, to czy kupno specjalnego adaptera (znalazłem coś takiego) rozwiąże problem i będę mógł zamontować tę Acerę u siebie? Nie wiem czy to potrzebne informacje, ale posiadam wolnobieg Shimano TZ21 14-28T i mechanizm korbowy Shimano FC-M171.

Napisano

Czyli jeżeli zdecydowałbym się na Shimano Acera RD-M360 z mocowaniem na śrubę, to z montażem problemów nie będzie, jak i nie będzie również kolidowała z tymi podzespołami o których pisałem w swoim poprzednim poście? Bardzo proszę o rzetelną informację.

• Mod Team
Napisano

Moje zdanie jest takie - Przerzutki TZ, powinny być montowane za karę, urwisom. Nie ma sensu pytać czy zmienić, tylko to zrobić. Na cokolwiek innego, jak nie chcesz dużo pieniędzy wydawać, poszukaj TY18.

Napisano

Oczywiście planuję ją zmienić na polecaną wcześniej Shimano Acera RD-M360 - tylko chcę się jeszcze upewnić na 100%, że wersja z mocowaniem na śrubę będzie w moim rowerze odpowiednia, i nie pojawią się żadne komplikacje z podzespołami o których wcześniej pisałem (tj. wolnobieg Shimano TZ21 14-28T oraz korba Shimano FC-M171).

Napisano

Ja jeszcze od siebie mogę polecić RD-M310 (altus). Jestem zszokowany trwałością i kulturą pracy tej przerzutki. Mam ją zamontowaną w dojazdówce do pracy i nawaliłem jej z 4 do 5 tysięcy km i pracuje nadal idealnie, precyzyjnie zmieniając biegi w kasecie 8 rzędowej, a przeżyła 2 sezony zimowej azdy.

To już częściej zdarzają mi się zgrzyty w moim drugim rowerze (SL-M970 + RD-M772 SIC!).

Napisano

Myślę, że zostanę przy Acerze, aż tak bardzo intensywnie nie jeżdżę a na pewno popracuje bardziej dokładnie i trwalej niż Tourney :)

Tylko bardzo proszę o odpowiedź na moje poprzednie pytanie - sprawę chciałbym załatwić jeszcze w tym tygodniu, pogoda dopisuje a szkoda mi marnować czas nie doprowadzając roweru do porządku.

Napisano

Kupujesz hak identyczny jak miałeś. Wkręcasz do ramy, później do haka przykręcasz przerzutkę. Nic skomplikowanego, potrzebujesz do tego tylko imbus

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja już to wiem, tylko chodziło mi o to, czy te dwa podzespoły, tj. wolnobieg Shimano TZ-21 oraz korba Shimano FC M-171 będą bez komplikacji współgrały z nową przerzutką jaką ma być właśnie ta Acera RD-M360 :)

Napisano

Powinno się zgrać. Zakres bez problemu wyregulujesz srubami H i L. Czyli prawdopodobnie to co miałeś teraz źle ustawione i przez to wkreciles przerzutkę w koło

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dzięki w takim razie za informacje, temat uważam za zamknięty. W Internecie masa poradników co do wymiany i regulacji także myślę, że sobie poradzę. Miłej niedzieli życzę :)

Napisano

Jest masa rowerów z wolnobiegiem TZ21 i przerzutką Acera M360 (jeden z nich, należący do mojego szefa, stoi w pomieszczeniu naprzeciwko mojego "gabinetu"), część z nich ma korbę M171 lub M131 (to samo, tylko inny kolor ramion i kształt osłony). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.