Skocz do zawartości

[napęd] zmiana z 3x9 na 2x10

Karolekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Noszę się z zamiarem wymiany napędu w rowerze crossowym. Obecnie mam 3x9: kaseta 11-34 korba 48x36x26. Ogólnie nie jestem w stanie wykorzystać pełnego zakresu przełożeń, więc wpadłem na pomysł (być może bezsensowny dlatego tu piszę), aby zmienić napęd na 2x10: korba 40x28 i kaseta 11-34 na pełnym SLX. Obecnie z najmniejszego blatu w ogóle nie korzystam i pytanie czy taka konfiguracja będzie w porządku? Może macie jakieś inne sugestie w budżecie SLXa.

Napisano

Ja stałem się zwolennikiem napędu 1x10 (11) i będąc na Twoim miejscu i mając crossa poszedłbym co najmniej w zębatkę 36T na przodzie i kasetę 11-36.

W rowerze (29er), który użytkuje po okolicznych lasach mam przełożenie 34T + kaseta 11-36.

Natomiast w drugim (27.5"), którym przemieszczam się po górach 30T + kaseta 11-42.

Musisz sam popatrzeć jakich biegów najczęściej używasz i przeliczyć co ewentualnie stracisz.

W napędzie 2x10 jest taki plus, że na każdej zębatce z przodu możesz obsłużyć całą kasetę.

Napisano

1x11 raczej nie dla mnie. Nie jestem jakimś super zawodnikiem i może mi brakować miękkich przełożeń na podjazdach. Poszukałem, pogadałem z ludźmi i doszedłem do takiej specyfikacji:

Manetki XT

Korba Deore 40x28

Kaseta slx/xt 11-34

Przerzutka tył XT

Przerzutka przód XT

Bez jakichś konkretów modelowych, ponieważ póki co to są przymiarki i bardzo wczesny etap wymiany napędu. Chcę, aby wszyskto pracowało płynnie i sprawnie.

Napisano

Gdzie jeździsz tym rowerem? Jeśli głównie po drogach  to nadal rozpiętości przełożeń będą ogromne. Może szosowa kompaktowa korba 50/34 (ew. przełajowa 46/34) i kaseta 12/25-28 byłaby właściwsza?

Napisano

Chcę zmienić blat 48 z powodu, że jest za duży. Dlatego korby szosowe nie wchodzą w grę. Poza tym nie chcę z tego roweru robić szosówki/cyklocrossa. Na przełożeniu 34/28 może mi być trochę za twardo na bardziej stromym podjeździe, gdy któregoś dnia wybiorę się z sakwami ;) To ma być rower na lekkie wyprawy, a co do pomysłu z napędem szosowym, to w planach jest na przyszły rok po prostu szosówka :)

Napisano

A myślałeś żeby zostać na 9 biegach, ale zmienić korbę na deore 612/622 z zębatkami 22/30/40? Tutaj rozpiętość będziesz miał potężną, sam zamierzam ją założyć, ale z kasetą 12-36.

Napisano

Całkiem ciekawy pomysł :) Nie wiem czy bym korzystał z blatu 22, ale to akurat najmniejszy problem. Kaseta 10rz akurat po to żeby zwiększyć płynność przełożeń. Jakoś mi tak się wkręciło, ale może faktycznie to nie ma sensu, bo aktualnie mam kasetę XT z niedużym przebiegiem ok. 1kkm. 

Napisano

Płynności przełożeń to kasetą 10rz nie zmienisz. Najprostszym i najtańszym wyjściem dla ciebie jest kupno kasety szosowej 12-27 i po problemie. Dostaniesz precyzyjne stopniowanie i zaczniesz korzystać wreszcie z małej zębatki korby gdy jednocześnie rozluźniszlekko najtwardsze przełożenie.

Korba przełajowa? Nie wiadomo czy się zmieści tzn. czy zębatki nie będą czasem ocierać o tylne widełki. Zauważyć trzeba, że trekingowe mają linię łańcucha 50mm, a przełajowe chyba 43,5mm. To spora różnica w usytuowaniu zębatek, trzeba by przymierzyć.

• Mod Team
Napisano

Miałem dokładnie to samo napisać co Arni. Nie pchałbym się w zestaw który podałeś 11-34. Bez przesad, gdzie ty wykorzystasz to 34 zęby. Jak włożysz kasetę szosową będziesz mógł naprawdę dobrać tak przełożenia, żeby na asfalcie jechać z właściwą, pasującą Tobie kadencja. Stopniowanie kasety szosowej to bajka w porównaniu to dzisiejszych nowoczesnych 11 biegowych kaset MTB :icon_confused:

Napisano

Muszę przyznać, że przemawiają do mnie wasze pomysły z kasetą szosową :) Pytanie teraz jaka kaseta do tego i przerzutka? Nad manetką też trzeba się zastanowić, bo mam Altusa 9s.

Napisano

Napisaliśmy jaka, 12-27, nawet najtańsza Sora ci wystarczy pewnie. Manetkę możesz dać Deore, tyle ci pewnie też wystarczy. Kolejna warta dokładania złotówek to XT, ale to raczej przerost formy nad treścią.

Są jeszcze szosowe kasety rozpoczynające się od 13z, (13/25). Pamiętać też trzeba o skosie w jakim pracuje t. przerzutka, zbyt małej kasety bym nie kupował, te 27 powinno być optymalne choć 25 pewnie też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...