Skocz do zawartości

[naped] przerzutka przednia 44T a 42T

dzarekiss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegow:)

Mam taki problem, bo nie moge wyregulowac przedniej przerzutki w zwiazku z czym chcialbym ja wymienic na cos lepszego i tutaj mam na oku Deore FD-M511, ale w opisie tej przerzutki jest informacja ze obsluguje ona 44/48T, a moj naped ma 42T (informacja ze specyfikacji: Forged alloy crank, 42/34/24 steel rings, 170mm). Czy ta Deorka nada sie do mojego roweru czy powinienem szukac czegos innego?

Dodam ze moj naped to 3x7 (link do specyfikacji roweru ->LINK)

Tylna przerzutke juz wymienilem na Alivio RD-M411 i jest duzo lepiej niz z tourneyem:p

Pozdrawiam

Napisano

Będą problemy. To przerzutka 9s do obsługi zebatek 44/32/22 (lub 48/36/26). Wymagany jest przeskok 12 zębów między dużą i średnią zębatką. Z różnicą 10 też jakoś działa, ale nie idealnie. U ciebie jest różnica 8 zebów. To za mało, aby mogło działać poprawnie.

• Mod Team
Napisano

Powinieneś szukać czego w specyfikacji obsługi 42/34/24. Inaczej będą zgrzyty tak czy inaczej. Nie ma sensu moim zdaniem kupować "coś lepszego" by to mieć tylko z nazwy, bo będzie działać gorzej jak twój stary sprzęt.

Chcesz upgrade, nie ma problemu, ale korba leci w kosz. O ile mnie pamięć nie myli dyna sys łyka taka konfiguracje i np fd-m610 powinno pasować.

ALE UWAGA, to przerzutka do napędu 10 rzędowego, jest znacznie węższa od 8 rzędowych co sprawia że mimo poprawnej pracy, łańcuch będzie tarł tam gdzie nie powinien.

• Mod Team
Napisano

Tu nie chodzi o to jaki blaty obsługuje ze jak założysz 36t i 26 to też będzie działać. Chodzi o dyferencję miedzy zębatkami. Klatka wygląda jak wygląda, ma wtłoczenia tam gdzie ma dopasowane do napędu w jakim będzie pracować czyli dyfer 10 co bieg. U ciebie w korbie 2 i 1 sa większe niż założenia, co sprawi że będzie trzeba podnieść przerzutkę a wtedy ucierpi trójka. Jak będzie wyglądać regulacja, nie wiem, nie robiłem takiego eksperymentu jeszcze. Ale lepsza będzie ta niż te do napędów 9 sp.

Napisano

rozumiem, ze powinna być dobrana odpowiednia przerzutka do tej korby.

Ale czy jeśli sa korby 42/34/24 np. Altus FC-M311 to czy przerzutka FD-M311 jest dopasowana wlasnie do takiej korby?

Pytam bo nie mogę znaleźć informacji jakie korby dana przerzutka obsluguje... zazwyczaj jest informacja na jaki naped (np. 3x7), jaka najwieksza tarcza i jaka pojemność, a czy będzie kompatybilna z ta moja korba nie mogę nigdzie wyczytać...

czy masz może zrodlo w którym sprawdze kompatybilność przerzutki z dana korba? to wtedy ułatwi mi zadanie i pewnie nie będę więcej zadawal pytan upierdliwych:p

pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowa pomoc....

jest, znalazłem altusa tzn znalazłem ze będzie pasowal: FD-M190 :D i jeszcze tourney FD-TY50 ale raczej altus niż tourney...

dzięki wielkie za pomoc

Napisano

Ja nie byłem w stanie przerzutek M530 (Deore) i M570 (LX) o dyferencji 12T obsługujących 44/48T zamontować poprawnie na korbach Turney M171 i M131 o dyferencji 10T (48-38-28), na alivio M431 (48-36-26) nie było problemu.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...