Skocz do zawartości

[napęd]1x10 przerzutka Zee i manetka XT

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko , czytalem internety i napotkalem sie na informacje ze najwazniejsza rzecza w przelozeniach jest dobra manetka , wiec postawie pytanie ,

1.czy warto doplacic do manetki XT czy pozostac przy dedykowanej zee?

2.czy przerzutka ZEE ogarnie blat 40T z tylu ? bo zakres ma niby do 36T.

Jak to widzicie?

Z przodu mam blat 38zebow.

• Mod Team
Napisano

1. warto, mimo że różnica w cenie jest spora.

2. który zee? FR czy DH? O ile nie pomyliłem niczego, jeden jest do małych kaset, można by go do szosy wstawić, drugi jest do większych kaset.

Napisano

Manetka ZEE to praktycznie SLX w innej obudowie tak więc warto zainwestować w XT.

Tylna ZEE nie pociągnie kasety z blatem 40T (ogranicznik wózka jej na to nie pozwoli).

Napisano

dzieki za info , no to mam rebus. przerzutki i manteki jeszcze nie zamowilem . korbe i blat juz mam. chodzi mi o przerzutke zee z zakresem 11-36 FR . na pewno nie ogarnie blatu 40?

czyli co manetka xt i tył zee? czy inaczej?

Napisano

Do przerzutek SLX, XT, XTR pod 10s żeby łapały więcej niż 36T można założyć RAD CAGE (ale nie wiem czy byłoby to kompatybilne z ZEE)

Chyba lepiej nie kombinować i brać XT RD-M8000 z wózkiem GS i nie będzie problemów.

Napisano

teraz to ja sie zastanawiam nad 1x11 ... zonk. chyba ze zostane w tym sezonie na kasecie 11-36 u mnie na pomorzu gor nie ma. w sumie jezdzilem juz na przodzie 36 zebow i kaseta 11-34 i dawalem rade , stwierdzilem ze wymienie na 38 z przodu ale myslalem o blacie 40 z tylu zeby byla wieksza swoboda a tu taka sytuacja... :)

duza jest roznica w cenie 1x11 a 1x10? w sumie niedlugo 10ty....

Napisano

Może coś napiszę, uzytkuje taki set:

Zee+manetka XT+kaseta 11-36+blat 32t od hell'omtb.

Nie wiem o jakim Pomorzu mówisz, ale ja ogarniam na moim napędzie "górki" w trojmiejskim parku krajobrazowym i jest ok. No przydałby się czasem jeszcze ten jeden dodatkowy bieg pod górę, ale lekki jestem to daje rade. W dół dokręcania nie ma, ale to wiadomo w tej sytuacji.

Co do zee to obawiam się że nawet wersja fr nie da rady z 40t, więc bezpieczniej będzie wybrać tego nowego xt.

Złego słowa nie powiem na kulturę pracy tego napędu (wcześniej miałem xt bez sprzęgła). Wszystko szybko, sprawnie, bez problemu. Jednakże ja całkiem świadomie wybrałem sobie ten zestaw, trochę z powodu budżetu (gdyby było mnie stać to poważnie myślałbym nad 1x11) i jestem zadowolony, ale jeśli myślisz o tak dużym blacie z przodu to chyba lepiej poczekać nawet ten miesiąc, dołożyć trochę $ i kupić raz a porządnie napęd 11biegowy.

Bo jak teraz zmienisz na 1x10 mając możliwość posiadania jedenastki z tyłu to... No cóż będziesz się zastanawiał "co by było gdyby".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

a ja sobie mysle tak ze pozostane raczej przy takim secie jak twoj , a w razei sytuacji zawsze moge wymienic blat z przodu , mam 36 .

ja jezdze glownie dluzsze trasy duktami lesnymi /drogami. okolice nadmorskie - srodkowe pomorze.

teraz juz sam niie wiem........

Napisano

Skoro to Pomorze środkowe i typowe "drogi przeciwpożarowe" to opcja 1x10 jest super. Jedenastka nie jest ci raczej potrzebna - to zdecydowanie bardziej sportowa opcja na interwalowe trasy xc.

Masz duży blat więc będzie cały zakres kasety 11-36 wykorzystywany. Myślę że jak zostaniesz przy opcji zee+manetka XT + kaseta 11-36 to będzie miodzio [emoji2]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

dokladnie drogi przeciw pozarowe ,tak chyba zrobie ze tak powiem budżetowo to pare stowek taniej jak blat 38 bedzie za duzy zmienie na 36 . jezdzilem tydzien czasu na 36/11-34 i brakowalo troche predkosci wiec mysle ze przy 38 bedzie lepsziej  z tym ze moze byc juz problem z gorkami.

no ku....rcza blqaszka jak obsluguje 40 to juz nawet dalej niedywaguje....

Z tyłu z kasety wyrzucamy koronkę 17z i za największą koronką dajemy koronkę 40 zębową. Należy pamiętać o ustawieniu tylnej przerzutki względem kasety poprzez dokręcenie śruby regulacyjnej, tak żeby bliższe kółeczko przerzutki nie zostało zjedzone przez takiego potwora, jakim jest 40 zębowa koronka. Oprócz tego Shimano ZEE nie wymagało żadnej innej regulacji.

faktycznie :)

Napisano

czy jezeli zamowie manetke i przerzutke m8000 to czy bede mogl jezdzic na 10rz kasecie? i czy do 10rz kasety bede mial mozliwsc dolozenia duzego blatu 40 albo 42 ? w sensie kaseta 11-36 10rz.  i do tego zebatka 40z i mamy kasete 11?

kumacie?

Napisano

a ma ktos doswiadczenie jak wspolpracuje przerzutka zee z poszczegolnymi manetkami ,jest duza roznica czy warto doplacic ? wczesniej mowili ze warto ale jak to ma sie w praktyce bo jezeli nie ma roznicy to mam za cene doplaty zebatwe na przod

Napisano

W manetkach xt masz instant release, czyli łańcuch spada na wyższy bieg w momencie naciśnięcia manetki, a nie dopiero po zabraniu z niej palca.

Dodatkowo ma multi release, czyli jednym pchnięciem palca zmieniasz dwa biegi w górę.

Sama precyzja manetek xt też na +.

PS. Patrząc na cenę zee, chyba dołożyłbym do rd-m8000

Napisano

siemanko , zamowilem kasete 11-40 ,przerzutke zee i manetke sainta , powiedzcie mi jaki do tego kupic łancuch bo nie mam bladego pojecia . blat z przodu mam zwykly razem z korba 2rz. deore. 38T.

Napisano

dudzet jak najmniej oczywiscie , cos pasujacego do tego setu .

obojetnie jaki wezme 10rz bezdzie ok?

jakis model konkretny?

kaseta 10rz 11-40

przerzutka zee 11-36 FR

manetka saint

blat z przodu 38T deore zwykly.

Napisano

X10.73 , X10.93 , X10EL , X10SL -  im wyższy (i droższy) tym lepsza powłoka antykorozyjna i/lub waga. Unikaj najniższych modeli Shimano (np. HG54)

Napisano

dzieki , powiem tak na wadze mi nie zalezy ,zalezy mi na trwalosci i na plynnym dzialaniu z całoscią. poogladam te ładne łańcuchy :) rozumiem ze im mniejsze cyferki z przodu to łancuch gorszy(cięższy?) bo to tu chyba chodzi?

Napisano

Trwałość jest taka sama , przy .93 masz zewnętrzne ogniwa niklowane , EL cały niklowany i otwory w ogniwach , SL jak EL + wiercone sworznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...