Skocz do zawartości

[do 3000 zł] mtb? do lasu, kobieta, 187cm/78kg

wysoka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić nowy rower, ale nie bardzo umiem wybrać. Bardzo proszę o radę.

Mam 187 cm wzrostu, sporo jak na kobietę, więc na pewno będzie to istotne przy wyborze roweru. Zależy mi na sprzęcie, który będzie dopasowany pod tym względem.

Interesuje mnie rower do jeżdżenia głownie poza miastem - piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty. Oczywiście - co jakiś czas trasa przebiegnie szosą. Czasem jeżdżenie po mieście, jednak w 70% poza. Wydaje mi się, że rower MTB będzie najlepszy na takie potrzeby. Proszę o sprostowanie, jeśli jestem w błędzie. 
Zależy, żeby rower był możliwie lekki - dużo podróżuję pociągami, wnoszenie go i wieszanie ma być możliwie najprostsze.

Na ten moment najbardziej skłaniam się ku modelowi Kross Lea R6 (ok 2300 zł). Mam jednak spore wątpliwości jeśli chodzi o rozmiar - nawet największa rama w tym modelu może być przy moim wzroście zbyt mała (dopiero jutro wybieram się mierzyć do sklepu).

Poza tym, brałam też pod uwagę rower typu cross: Merida Crossway 100 i Cube Curver Pro.

Nie mam doświadczenia w kupowaniu roweru, więc może te modele są zupełnie chybione. Dlatego bardzo proszę o rady.

Dodam, że nie zależy mi na modelu z obecnego roku, ani na jakichś "fajerwerkach", nie chce przepłacać za coś, co przy moim amatorskim podejściu do roweru będzie zbędne. Chodzi o solidny rower, który będzie dobry dla kobiety pokonującej regularnie umiarkowane dystanse, na raczej zwykłych (tzn. nie jakichś ekstremalnych) pozamiejskich trasach. I czasem chce też jeździć po mieście.

Będę zobowiazana za wszelkie rady :)

Napisano

Koleżanko pomyś raczej nad rowerem z kołami 29" i męską ramą, łatwiej będzie coś znaleźć, a koło 29" jest bliżej roweru crossowego i daje większy komfort.

• Mod Team
Napisano

Nie myślałaś o rowerze typu cross :icon_question:

Domyślam się, że nie masz zacięcia sportowego i pewnie się to nie zmieni - chodzi mi głównie o agresywny styl jazdy w terenie leśnym i perspektywę startu w maratonach, ale skoro o tym nie wspomniałaś, to chyba dobrze mi się wydaje :icon_question:

Jeśli więc w grę wchodzą pozamiejskie wycieczki bez szaleństw i dodatkowo będziesz przejeżdżała komunikacyjnie przez miasto, to cross może być lepszym wyborem - np. coś w stylu : http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-m-rama-21-i5082404772.html

Z tego co widzę, to duże rozmiary są już niestety w wyższych cenach ( 500 zł różnicy między ramą 19 ", a 21 " ).

W tej samej cenie jest wyższy model z piastą planetarną : http://allegro.pl/rower-romet-orkan-m-6-0-19-21-shimano-alfine-11-i6144658458.html

Napisano

Dziękuję za wszelkie sugestie.

KrissDeValnor - zdecydowanie nie mam zacięcia sportowego, nie interesują mnie zawody, jeżdżę typowo rekreacyjnie. W czym cross będzie lepszy w moim przypadku? 

Rulez, dlaczego uważasz, że 29" będą lepsze? Nie miałam okazji jeździć na rowerze z kołami 29", ale czytałam, że trudniej się jeździ (tzn. wprawienie go w ruch wymaga więcej energii). Jakoś wydawało mi się, ze 27,5" będzie optymalny do wzrostu i warunków w jakich jeżdzę. Czy to błędne założenie?

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

Napisano

Witam mam rower MTB na kołach 29" wiadomo jest to większe koło dlatego na takim nie zrobisz tak ostrego zakrętu jak na kole 26" czy kole 27.5" lecz za to możesz osiągnąć większą prędkość i łatwiej utrzymać ją potem. Koła większe czyli 29" są gorsze na podjazdach lecz moim zdaniem bardzo dobrze nadają się na jazdę terenową.

Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony ze swojego MTB na ramie 19" i kołach 29". Mówiłaś także o rowerach crossowych a w nich występują też koła 28" .

Pozdrawiam ;):)

Napisano

Dziękuję za wszelkie sugestie.

KrissDeValnor - zdecydowanie nie mam zacięcia sportowego, nie interesują mnie zawody, jeżdżę typowo rekreacyjnie. W czym cross będzie lepszy w moim przypadku? 

Rulez, dlaczego uważasz, że 29" będą lepsze? Nie miałam okazji jeździć na rowerze z kołami 29", ale czytałam, że trudniej się jeździ (tzn. wprawienie go w ruch wymaga więcej energii). Jakoś wydawało mi się, ze 27,5" będzie optymalny do wzrostu i warunków w jakich jeżdzę. Czy to błędne założenie?

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

I tak sobie wykoncypowałaś, że Kross Lea R6 z maksymalnym rozmiarem ramy 19" będzie dla Ciebie odpowiedni, no i fajnie :whistling:

Napisano

Rulez - tak jak napisałam, nie przymierzałam się jeszcze do tego Krossa R6 i - co też w pierwszy poście zaznaczyłam- zdaję sobie sprawę, że może być zbyt mały. Ale z drugiej strony mam teraz stary górski "no name" o zbliżonych wymiarach do R6, dlatego bez przymiarki go nie skreślam. Choć z tego co znalazłam rama przy moim wzroście powinna mieć 20, a nawet 21".

No i najważniejsze - gdybym się znała na tym, to bym nie szukam pomocy wśród doświadczonych ludzi na forum :) Dopytuję, bo nie wiem :)

• Mod Team
Napisano

Cross ma taką samą średnicę obręczy jak w MTB 29 " - różnica tkwi w oponach i stąd się wzięło 29 " ( wyższy profil opony ).

Cross ma węższe opony, więc opory toczenia będą mniejsze - lepiej się sprawdzi na asfaltach, a na względnie równych leśnych drogach i ścieżkach też da radę, no i wagowo będzie wypadał trochę lepiej niż MTB 29 " w tym przedziale cenowym.

Właściwie MTB miałby sens tylko w przypadku nieco ostrzejszej jazdy po lesie, a do rekreacyjnej i spokojnej w zupełności wystarczy cross.

@ marcin_ostrów

Orkan był już wymieniony.

Napisano

Jeśli jazda będzie w terenie, przynajmniej częściowo po piachu czy korzeniach lub jakichś kamieniach a nie chcesz zsiadać i pchać roweru to stawiał bym jednak na mtb, z kołami 27,5"w Decathlonie mają Btwin 580 z powietrznym amortyzatorem w cenie 3299 zł, wydaje się dobrą prozycją, da sie dobrać odpowiedni rozmiar, na pewno będzie dużo lżejszy niż proponowany powyżej Romet, duży zakres przełożeń więc można przemieszczać się po łatwiejszych odcinkach prawie jak na crossie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...