BuncoleX Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam. Pare dni temu kupilem uzywany rower stevens. Wszystko ok ale zastanawia mnie przerzutka w piascie. Gdy na luzie zakrece reka kolem do przodu to slychac szum. Trochę glosnien szumi przy pedalowaniu. Nie jest to cos bardzo glosnego ale wydawalo mi sie koedys ze znajomego nexus byl bezszelestny. Poza tym przerzutka dziala swietnie. Wyregulowalem ja na 4ce i nic nie przeskakuje. Czy jest sie czym martwic? Czy ten typ tak ma?
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2016 Może to szumią łożyska ? Jak tak to kiepsko, bo bieżnie sa zintegrowane z bębnem. W każdym razie, nie powinna szumieć.
BuncoleX Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Nie wiem ciężko powiedziec. Nie jest to głośny szum, w trakcie jazdy zagluszany praktycznie przez opony. Ale kręcąc kolem slychac ewidentnie.
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2016 Dźwięk sie zmienia w zależności od biegu ?
BuncoleX Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Nie. Im szybciej sie kręci tym głośniej.
rabinhood Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Mam (czy raczej moja córcia ma) Nexus 8 i chodzi cichutko. A może trzeba przesmarować?
emremigiusz Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Mój w sumie też szumi,ale podczas jazdy na luzie,jest tam kilka wolnobiegów i to one sprawiają takie wrażenie.
emremigiusz Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Jak koło kręci się luzem to szum jest,jak pedałuję już nie. Ale jak wszystko działa prawidłowo to nie ma czym się zbytnio przejmować.Lecz trzeba na te piasty uważać,wiele negatywów o nich słyszałem.
BuncoleX Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Wszystko dziala bardzo ok, byl problem z 3cim biegiem ale po regulacji ju nie rwie i dziala jak marzenie. Kolo tez jakos normalnie sie kreci nie ma problemu. Może tez przydaloby sie smarowanie ale mnie to przerasta a z dobrym serwisem może być ciężko. A to nie jest od tej piasty? https://narowery.pl/pl/p/Prawe-lozysko-kulkowe-Nexus-8-316x26-/557
emremigiusz Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Co do serwisu,to takie zwykłe smarowanie skomplikowane nie jest. Bierzesz cały mechanizm,kąpiesz w nafcie,potem do środka mechanizmu wciskasz smar do piast planetarnych,a na łożyska do toczenia koła zwykły.Warto by to zrobić z tego względu że rower kupiłeś używany.A kupowanie używanej piasty planetarnej jakiejkolwiek to loteria. Co do tego łożyska,to głowy bym nie dał,Nexus 8 to Nexus 8,co do lewego łożyska to może być różnica,bo piasty są na rolkę albo na kontrę.
BuncoleX Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Hmmm to jestem teraz trochę w kropce, nie wiem co począć. ;/
emremigiusz Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Jak wszystko działa jak należy to jak znam życie przejedziesz parę stów i o wszystkim zapomnisz
BuncoleX Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 A furczenie podczas pedalowania to moze byc zbyt luzny lancuch?
rabinhood Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Luźny łańcuch przecież możesz bez problemu zobaczyć. Zresztą z moich doświadczeń luźny łańcuch raczej spadnie na wertepach, ale nie hałasuje jakoś mocno.
BuncoleX Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 Luz sprawdze ale zuzycie juz trudniej. W tym tygodniu zawoze rower do znajomego serwisanta zobaczymy co mi powie. A to jest prawdziwy znajomy wiec nie bedzie krecil. Niezwłocznie zamelduje wam chlopaki co wyniklo wtedy.
zekker Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Mam swoją 8 już z 5 lat (tydzień temu jej stuknęło) i 9600km, od nowości szumiała, szumi nadal i pewnie będzie nadal. Na przeglądach co 2 lata nic mi nie mówili, że się coś zużywa. Podczas kręcenia biegi 1-4 są głośniejsze, bo działają dodatkowe zębatki (reduktor), 5-8 powinny być wyraźnie cichsze. Jest kilka wersji tej piasty, podstawowa i premium ze zmniejszonymi oporami (być może cichsza). Napisz jakie ma oznaczenie ta piasta, moja ma SG-8R31: Shimano gearhub - 8 biegów, hamulec rolkowy, model 31 (premium miała z tego co pamiętam 36).
BuncoleX Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisze ale popołudniu teraz pracuje. Moze tak byc jak piszesz bo sama pisata pracuje doskonale. Jestem zachwycony tymi piastami. Ta bezdzwieczna zmiana biegow to bajka. Jestem daleki od paniki, ale musze miec pewnosc ze wszystko jest w porządku, jestem pod tym wzgledem strasznym pedantem. Rower samochod czy cokolwiek moze byc brudne, itd ale technicznie musi byc wzorowo bo nie zasne.
BuncoleX Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 SG 8R36 tak sie nazywa owa piasta. Dzisiaj sie przejechalem jeszcze raz. Ten szum to taki raczej normalny jest, nie budzi jakichs wielkich watpliwosci. Sam nie wiem. Tesciowej 7 nexus nie tylko szumi ale jeszcze cyka jak zegarek. Mojs przy tym to ninja. Zastanawia mnie jeszcze jedno. Zauwazylem ze pedaly bardzo powoli sie kręcą na luzie jak jade i nogi oderwe od nich. Gdy nogi poloze z powrotem to nie czuje parcia ani nic. Czy to moze sie laczyc z przekładnią czy problem moze byc zupelnie banalny? Aha i łańcuch na bank za luźny. Wisi dobrze ze 2.5 - 3cm. Odciagnalbym kolo do tylu tylko co z linka od przerzutki, wystarczy potem markery ustawić?
emremigiusz Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 To cykanie to wyłączone z napędu wolnobiegi na danym biegu. To że pedały są ciągnięte przez koło to też powodują wolnobiegi bo jest ich kilka,w siudemce jest ich trzy.Trzeba pamiętać że Nexus 8 nie jest w zasadzie udaną konstrukcją,w przeciwieństwie do siudemki którą by popsuć trzeba się postarać.
maczet190399 Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Te szumy to normalka. Tez z tym walczyłem. Nawet oddawałem piastę do autoryzowanego serwisu ze specjalnym smarem i to samo. Co do pedalow to tez normalne. Zarówno w nexus 7 i 8
zekker Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 SG 8R36 tak sie nazywa owa piasta Czyli ta lepsza wersja. Spodziewałem się lepszej pracy, a wychodzi, że działa podobnie o mojej. To że pedały są ciągnięte przez koło to też powodują wolnobiegi bo jest ich kilka,w siudemce jest ich trzy Możesz je wskazać na schemacie? Ja tam widzę tylko jeden i w przypadku 7 są to tradycyjne zapadki (stąd cykanie). W 8 za wolnobieg robią wałki dociskane do korpusu piasty. Zaciąganie pedałów to kwestia wewnętrznych oporów lub syfu, a nie wolnobiegu.
BuncoleX Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 A czy może być tak że koło jest np za mocno dokrecone albo coś źle zrobione? Bo wziąłem klucz grzechotke i dokrecilem konkret? Ma to tez wpływ na piaste?
zekker Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 Nie powinno. Rama opiera się na nakrętkach kontrujących, żeby coś nie tak się działo, to oś musiałaby być mało sztywna i się wygiąć pod wpływem ściskania, albo nakrętki musiałyby się przesunąć ściskając łożyska.
emremigiusz Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 Chodzi o zapadki.Ale mają takie samo działanie jak wolnobieg,i chyba i tak na jedno wychodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.