pangniewu Napisano 16 Kwietnia 2016 Napisano 16 Kwietnia 2016 Zastanawiam się nad zakupem roweru crossowego z zeszłego sezonu. Rower ma mi służyć do jazdy na dłuższe wycieczki po asfalcie i utwardzonych drogach leśnych oraz kilkudniowe wypady z sakwami. Nadmienię tylko, że w domu stoi już Romet Orkan 5.0 21" z 2015, ale niestety rama zupełnie mi nie leży - jest dla mnie zbyt krótka. Chciałbym przymierzyć jeszcze kilka rowerów i prawdopodobnie go zwrócę. Rozważam takie rowery: Kross Evado 6.0 - 2804 zł Moje odczucia: + wygląd, cena, fajne siodło Selle Royale Lookin Sport - napęd nieco gorszej klasy niż w innych rowerach, waga ponad 14 kg (nie dla wsz Unibike Zethos - 2899 zł Moje odczucia: + hydrauliczne hamulce deore, cena - kolorystyka, osprzęt trochę gorszej klasy Merida Crossway 500 - 3149 zł Moje odczucia: + kształt ramy i kolorystyka, ramę już mierzyłem i dobrze się na niej czułem - hamulce Tektro (nie bardzo wiem jak wypadają w porównaniu z Shimano i czy są czegoś warte), korba Suntour (nie udało mi się znaleźć żadnych informacji o tym mechaniźmie) Kellys Phanatic 90 - 3399 zł Moje odczucia: + widelec (jeśli dobrze czytam jest powietrzny), cały napęd Deore (w tym obie przerzutki XT) - poza ceną i dziwnym brązowym kolorem nie widzę specjalnie czegoś co by mi nie pasowało Rozpiętość cenowa spora, a ten Kellys to absolutne maximum jakie mogę w tym momencie wydać. Na osprzęcie znam się średnio, więc moje opinie są poparte jedynie pobieżną wiedzą. Podejrzewam, że przesiadając się na nowy rower po 12 latach i tak wrażenia będą niesamowite, ale może pomożecie z wyborem? Może jeszcze jakiś fajny rower polecicie w podobnej cenie?
PenigroX Napisano 16 Kwietnia 2016 Napisano 16 Kwietnia 2016 Pytam właściwie z ciekawości ;p bo sam zamówiłem Rometa a mam taki sam wzrost (noga też podobnie ) bo wydaje się być najkorzystniejszy jeżeli chodzi o podzespoły i cene. Przyjdzie w poniedziałek i jestem zdziwiony, że jest tobie za mały . Aczkolwiek ja raczej nie będę go wymieniał nawet jakby był odrobione za mały moim zdaniem mało opłacalny interes wydawać np 500zł więcej a mieć rower gorszy sprzętowo a odrobine wygodniejszy, ale ja tu specem nie jestem więc ci doradzać nie zamierzam wybacz ;p
pangniewu Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Napisano 16 Kwietnia 2016 Przymierzysz i ocenisz Ja wychodzę z założenia, że jak mam spędzać na rowerze cały dzień to ma być wygodnie. Na Meridzie czułem dużo lepiej, bo rama jest dłuższa i mogę się na rowerze lepiej pochylić.
Pitof Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Mocno odczuwasz tę krótkość ramy? Może ewentualnie wymiana mostka by pomogła. Mierzyłeś jego długość?
pangniewu Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 No czuję, że przeszkadza. Romet ma mostek 9 cm. Mostek 12 cm mógłby pomóc?
gtb Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 3cm więcej mostka znacząco wydłuży pozycję . Horyzontalna w Orkanie 21" ma 600mm , Kross , Kellys , Unibike tę wartość ma również zbliżoną tak więc pozycja na nich będzie bardzo podobna.
mike78 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 ..albo sobie odwroc ten mostek co masz, to też Cię pochyli mam 187 i wzialem Orkana 5, nie czuję jakby był 'za mały'.
pangniewu Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 Dzięki za podpowiedź coś dziś jeszcze pokombinuję i dam znać czy pomogło.
PenigroX Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Dziś dostałem tego Rometa i powiem szczerze myślałem, że będzie większy ale jakoś fatalnie nie jest a jako że był w promocji to tak czy inaczej uważam że to dobry zakup
pangniewu Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 A ja odwróciłem ten mostek i już jest lepiej. Jednak zostawię tego Rometa. Pojeżdżę trochę i najwyżej dokupię dłuższy mostek. Dzięki raz jeszcze!
mike78 Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 to tego tysiaka co Ci został zrzuc na flaszkę dla forumowiczów )
pangniewu Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 Flaszka tyle nie kosztuje, więc może jeszcze na sakwy zostanie
PenigroX Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 A ja odwróciłem ten mostek i już jest lepiej. Jednak zostawię tego Rometa. Pojeżdżę trochę i najwyżej dokupię dłuższy mostek. Dzięki raz jeszcze! Mógłbyś pokazać na zdjęciu jakimś jak odwróciłeś ten mostek ?
pangniewu Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 Odkręcasz z mostka kierownicę, odkręcasz z mostka 2 śruby z boku i jedną z góry (ona jest ukryta pod uszczelką, którą musisz wydłubać), zdejmujesz mostek i montujesz go na odwrót tak żeby koniec, który był do tej pory skierowany do góry był bardziej pochylony ku dołowi i wszystko przykręcasz raz jeszcze. Tu masz jakąś fotkę z google: http://photo.bikestats.eu/zdjecie/354084/felt-z-odwroconym-mostkiem
mike78 Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 noo na tym Felcie to jajka czuć konkretnie po tym odwroceniu...brrr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.