Skocz do zawartości

[3000] cross z 2015 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem roweru crossowego z zeszłego sezonu. Rower ma mi służyć do jazdy na dłuższe wycieczki po asfalcie i  utwardzonych drogach leśnych oraz kilkudniowe wypady z sakwami.

Nadmienię tylko, że w domu stoi już Romet Orkan 5.0 21" z 2015, ale niestety rama zupełnie mi nie leży - jest dla mnie zbyt krótka. Chciałbym przymierzyć jeszcze kilka rowerów i prawdopodobnie go zwrócę.

Rozważam takie rowery:

Kross Evado 6.0 - 2804 zł

Moje odczucia:

+ wygląd, cena, fajne siodło Selle Royale Lookin Sport

- napęd nieco gorszej klasy niż w innych rowerach, waga ponad 14 kg (nie dla wsz

Unibike Zethos - 2899 zł

Moje odczucia:

+ hydrauliczne hamulce deore, cena

- kolorystyka, osprzęt trochę gorszej klasy

Merida Crossway 500 - 3149 zł

Moje odczucia:

+ kształt ramy i kolorystyka, ramę już mierzyłem i dobrze się na niej czułem

- hamulce Tektro (nie bardzo wiem jak wypadają w porównaniu z Shimano i czy są czegoś warte), korba Suntour (nie udało mi się znaleźć żadnych informacji o tym mechaniźmie)

Kellys Phanatic 90 - 3399 zł

Moje odczucia:

+ widelec (jeśli dobrze czytam jest powietrzny), cały napęd Deore (w tym obie przerzutki XT)

- poza ceną i dziwnym brązowym kolorem nie widzę specjalnie czegoś co by mi nie pasowało

Rozpiętość cenowa spora, a ten Kellys to absolutne maximum jakie mogę w tym momencie wydać. Na osprzęcie znam się średnio, więc moje opinie są poparte jedynie pobieżną wiedzą. Podejrzewam, że przesiadając się na nowy rower po 12 latach i tak wrażenia będą niesamowite, ale może pomożecie z wyborem? Może jeszcze jakiś fajny rower polecicie w podobnej cenie?

Napisano

Pytam właściwie z ciekawości ;p bo sam zamówiłem Rometa a mam taki sam wzrost (noga też podobnie ) bo wydaje się być najkorzystniejszy jeżeli chodzi o podzespoły i cene. Przyjdzie w poniedziałek i jestem zdziwiony, że jest tobie za mały . Aczkolwiek ja raczej nie będę go wymieniał nawet jakby był odrobione za mały moim zdaniem mało opłacalny interes wydawać np 500zł więcej a mieć rower gorszy sprzętowo a odrobine wygodniejszy, ale ja tu specem nie jestem więc ci doradzać nie zamierzam wybacz ;p

Napisano

Przymierzysz i ocenisz :) Ja wychodzę z założenia, że jak mam spędzać na rowerze cały dzień to ma być wygodnie. Na Meridzie czułem dużo lepiej, bo rama jest dłuższa i mogę się na rowerze lepiej pochylić.

Napisano

3cm więcej mostka znacząco wydłuży pozycję . Horyzontalna w Orkanie 21" ma 600mm , Kross , Kellys , Unibike tę wartość ma również zbliżoną tak więc pozycja na nich będzie bardzo podobna.

Napisano

Dziś dostałem tego Rometa i powiem szczerze myślałem, że będzie większy ale jakoś fatalnie nie jest a jako że był w promocji to tak czy inaczej uważam że to dobry zakup 

Napisano

A ja odwróciłem ten mostek i już jest lepiej. Jednak zostawię tego Rometa. Pojeżdżę trochę i najwyżej dokupię dłuższy mostek. Dzięki raz jeszcze!

Napisano

A ja odwróciłem ten mostek i już jest lepiej. Jednak zostawię tego Rometa. Pojeżdżę trochę i najwyżej dokupię dłuższy mostek. Dzięki raz jeszcze!

Mógłbyś pokazać na zdjęciu jakimś jak odwróciłeś ten mostek ?

Napisano

Odkręcasz z mostka kierownicę, odkręcasz z mostka 2 śruby z boku i jedną z góry (ona jest ukryta pod uszczelką, którą musisz wydłubać), zdejmujesz mostek i montujesz go na odwrót tak żeby koniec, który był do tej pory skierowany do góry był bardziej pochylony ku dołowi i wszystko przykręcasz raz jeszcze.

Tu masz jakąś fotkę z google:

http://photo.bikestats.eu/zdjecie/354084/felt-z-odwroconym-mostkiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...