Pitusg Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Czy wie ktoś dlaczego w kolarkach stosuje dię zupełnie inne przerzutki niż te znane z górskich lub crossowych?
wookie Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Zupelnie inne to one niesa ;] chodzi o przednie ? Roznica jest poprostu w ich mocowaniu a zasada dzialania jest taka sama.
Pitusg Napisano 31 Sierpnia 2006 Autor Napisano 31 Sierpnia 2006 Chodzi mi raczej o tylne. W góralach masz Shimano Acera czy Deore, natomiast w kolarkach Shimano Sora albo Tiagra.
wookie Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 No zgadza sie sa rozne grupy MTB i rozne szosowe. Roznica polega w budowie tzn szosowe sa z reguly lzejsze , maja czasem mocniejsze sprezyny nieco , inny design, bardziej filigranowe moze , generalnie roznica nie jest az tak duza jakas. Szosowe sa tez pod 10 rzedowy naped.A no i w wiekszosci wypadkow maja krotkie wozki. Jak dla mnie roznica miedzy Sora/Tiagra/105 bo te mialem jest ogolnie zadna w porownianiu do LX/XT/XTR , tzn wszystkie dzialaja jak powinny i zmieniaja biego
Slawek_l_83 Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 No zgadza sie sa rozne grupy MTB i rozne szosowe. Roznica polega w budowie tzn szosowe sa z reguly lzejsze , maja czasem mocniejsze sprezyny nieco , inny design, bardziej filigranowe moze , generalnie roznica nie jest az tak duza jakas. Szosowe sa tez pod 10 rzedowy naped.A no i w wiekszosci wypadkow maja krotkie wozki. Jak dla mnie roznica miedzy Sora/Tiagra/105 bo te mialem jest ogolnie zadna w porownianiu do LX/XT/XTR , tzn wszystkie dzialaja jak powinny i zmieniaja biego Tak wszystko dziala tak samo!!! Załóż sobie do roweru mtb np sore i śmigaj wszystko bedzie cacy!!!
amoniak Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 Tak wszystko dziala tak samo!!! Załóż sobie do roweru mtb np sore i śmigaj wszystko bedzie cacy!!! HE HE a nikt nie zauważył różnicy szosowe obsługują max do 27 T
wookie Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 Pod 30 tez ustawisz ;] Slawek_l_83 to miala byc Aronia ? ;p Obecnie jezdzie na 105 z krotkim , krakow na niej przejechalem , dziala tak samo dobrze jak inne ktore mialem.
amoniak Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 wookie Xenon jest niby max na 26 T a chodzi dość przyzwoicie z kasetą shimano :!!: to raz a dwa 12-28 T :021:
evo Napisano 15 Września 2006 Napisano 15 Września 2006 Ja sobie nie wyobrażam, jak oni podjeżdzają wiele km czasem całkiem stromo gdy na tarczy mają aż 39 zębów a z tyłu tylko np: 26 (współczynnik *1,5) My w góralach mamy fajnie, bo współczynnik spada nam poniżej 1 na podjazdach (np: 22/32 = 0,68) Ale co zawodowcy to zawodowcy, no i te rowerki 7 kg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.