Skocz do zawartości

[suport] Serwisowanie suportu na kwadrat

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam suport tzw "na kwadrat" SHIMANO UN-26. Czy coś się w nim smaruje (jako formę serwisowania) ? Czy wymienia się łożyska ? Czy wymienia się cały moduł ?

Nie mam luzu, nic nie skrzypi, ale od kilku miesięcy czuję jak pedałuję pod dużym obciążeniem (pedałując pod górkę lub pedałując na stojąco) wibrację pod stopami. Nie wibracje od krzywej ośki tylko jakby łożyska szlak trafił. Jakbym obrót był po nierównej bieżni. A może to łożyska w pedałach ?

Pozdrawiam

Napisano

A może brudny napęd albo po prostu zużyty? Te suporty to kompakty z którymi nic się nie robi, jak źle pracuje to wymiana i tyle :/ Zdejmowałeś łańcuch z korby i sprawdzałeś jak to wtedy pracuje? 

Napisano

Suportów tego typu, "pakietowych", z założenia się nie serwisuje. W praktyce nie ma przeciwskazań by to zrobić, jednak un 26 ma specyficzną konstrukcję, gdzie łożyska nie są osobną częścią wkładu tylko są "zintegrowane. Nie wiem jak ten suport jest składany w fabryce - dostać się do łożysk możesz, wymyć stary smar możesz jednak nałożenie nowego (z obu stron kulek) będzie raczej niewykonalne. 

Jeśli łożyska w pedałach to raczej łatwo stwierdzić kręcąc pedałami.

Napisano

Witam

A jeżeli wymieniać SHIMANO UN-26 to na to samo czy może na UN-55 ? Jest jakaś wiedza na temat, które suporty na kwadrat są lepsze, a które gorsze ?

Napęd nie jest brudny. Łańcuch zbliża się do 1% wyciągnięcia. Tarcze i kaseta -  ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...