Skocz do zawartości

[Korba]Wymiana korby na kwadrat.

putik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie.
Chciałbym w swoim 8-letnim Treku 4500 wymienić korbe i suport. Obecnie jest Alivio FC-M410 (42-32-22) mocowanie na kwadrat,
Czy np korba Shimano Deore FC-M590 będzie pasowała? jazda wybitnie amatorska, głównie asfalt.
Mufa 73mm

Napisano

Dzięki

Obecnie jestem na etapie ściągania ramion korby, masakra jakaś ...o ile z lewym jakoś się uporałem to prawe nawet nie drgnie, zalewałem różnymi środkami, jeździłem bez tych śrub mocujących, opukiwałem gumowym młotkiem i na koniec ukręciłem ściągacz... Zamówiłem nowy, jak to nic nie da to zdejmę blat, odetnę małą zębatkę, średnia będzie wtedy luźna i będzie miejsce żeby chycic ściągaczem do łożysk. Chyba ze ktoś ma jakiś bardziej humanitarny sposób...

Napisano

Z obu stron :-)

Jeśli chodzi o ściągacz to może jest za szeroki i blokuje się o to co ściągasz? Dlatego go zerwałeś.

Suport też domowymi sposobami będziesz ściągał

• 5 tygodni później...
Napisano

Jeszcze chciałbym się upewnić zanim kupię te nowa korbę, w korbie Alivio blat ma 42 zęby a w DEORE 44, czy to może mieć wpływ na pracę napędu i zmianę przełożeń? przednia przerzutka to Alivio.

• Mod Team
Napisano

Tak, pasować będzie jednak przednia przerzutka już nie koniczne, chyba ze ze starej alivio wsadzisz 42t. Inaczej będą problemy regulacyjne, nie, ze nie do przeskoczenia, ale po co się męczyć.

Napisano

Dzieki, więc przełożę stary blat.
A tak z ciekawości, czemu różnica tylko dwóch zębów powoduje problemy ze zmianą przełożeń??  "wysokość" blatu zmieni się minimalnie...

• Mod Team
Napisano

Hmmm to jak być pytał, czemu tarcza na 5 śrub nie pasuje do piasty na 6 śrub, przecież to tylko 1 dziurka :D

Pojemność przerzutki jest taka a nie inna, Napęd mega nine drive train był od początku do końca, może z nielicznymi wyjątkami, zaprojektowany pod pojemności 22t. Konstrukcja prowadnic jest do niej dostosowana, gdzie indziej sa wyżłobienia etc.

Ja nie mówię ze nie da sie tego ustawić, bo się da, sam mam korbę 20t pojemności. Jednak jak normalnie ustawiam ok 10-15 min i to często z przyleceniem przerzutki, tak tutaj regulacja może zająć godzinę, dwie a i tak będzie gdzieś tarło.

Napęd oparty na np deore 535 nie trze nigdzie. Wiem bo ustawiałem go nie raz, od 1x1 do 1x9, przez 2x1 do 2x9 kończąc na 3x1 do 3x9, łańcuch nie trze nigdzie. Oczywiście na stojaku, bo podczas jazdy korba bardziej pracuje wiec, gdzieś to tarcie może występować.

Wiadomo tu jest bardzo wiele zmiennych, zależy od ramy, od suportu, od tego czy korba 44t a może 48t, itd ... niby 2 ząbki a ile potrafią namieszać: P

Napisano

Dzięki za ten elaborat. :-)

Jeszcze ostatnie pytanie, jaki wkład suportu do tej korby będzie odpowiedni, możecie coś polecić?

Napisano

Korba powinna mieć w opisie jakiej długości suportu do niej potrzebujesz. Więc musisz kupić taki z gwintem BSA o długości dobranej do korby.

Swoją drogą jeśli stara korba i suport idzie na śmietnik to trzeba było ciąć fleksem oś po obu stronach i już.

Napisano

Mogłem przeciąć feksem ośkę ale nie chciałem pozbawić się gwintu w niej abym mógł później zablokować klucz przy wykręcaniu wkładu suportu.

Ostatecznie wszystko zakończyło się pomyślnie i teraz muszę tylko zamówić korbę i suport.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...