Skocz do zawartości

[Napęd] Jaka konfiguracja napędu 2x10?

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiście też o tym myślałem, ale ze względu, że nie mam takich "zdobyczy technologicznych" jak główka ramy tapered czy kół 27.5 lub 29 i tak prędzej zmienię cały rower niż wymienię pojedyncze części. Inna sprawa, że w chwili obecnej dysponuje takim a nie innym budżetem i jestem skazany na pewne kompromisy. W każdym razie wezmę pod uwagę, to co piszecie o XT i może kiedyś ich spróbuję:)

Napisano

Jak pisałem, nie każdemu odpowiada charakterystyka działania XT, niektórzy wolą pracę niższych modeli, nawet na tym forum byli tacy którym XT nie pasowały. Ludzie mają różne preferencje.

Napisano

mi się osobiście średnio podobają xt (testowałem m780, wersja z obejmą) są zbyt "drętwe" dla mnie, deore są bardziej maślane- najbardziej pasuje mi stary lx (m580) coś pomiędzy, nowe xt pracą bardzo rpzypomina sram'a, i mi osobiście to nie pasuje.

Napisano

@kporys:  postawie dolary kontra orzechy, że z 2way release korzystać nie będziesz, będziesz używał tylko kciuka. Jedyne, co Cię ratuje, to to, że nie miałeś styczności z multirelease, czyli nie wiesz co straciłeś odpuszczając manetki xt ;)

Napisano

Akurat te rozwiązanie testowałem i uważam że jest przydatne. Nie był to taki ficzer żebym zmieniał obecne manetki, ale uważam że zmiana biegu na zjazdach, szczególnie kamienistych, jest po prostu wygodniejsza.

Napisano

@radziuGD,

Czytaj ze zrozumieniem poprzednie posty, skupiając swoją uwagę na spójnikach. Bo czy przypadkiem nie wystarczy w celu zmiany biegu w górę wcisnąć dźwigni kciukiem? Popatrz. Tylu ludzi jeździ na Sramach i o dziwo nie używają oni palca wskazującego do zmiany biegów.

Temat do zamknięcia. Dowiedziałem się czego potrzeba, mam juz korbę i manetki, więc apeluje wszem i wobec, że XT nie kupię w chwili obecnej.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...