Skocz do zawartości

[Kaseta,korba i łańcuch] Kompatybilność części

Gregsson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Posiadam starego Treka 820 pamiętającego jeszcze ubiegły wiek :)

Ponieważ część osprzętu się zużyłą,muszę więc wymienić:korbę,kasetę oraz łańcuch.

Takich samych części już nie można dziś dostać więc muszę kupić coś innego.

Orginalne części to:

Korba: Shimano Altus FC-CT92 170 mm

Kaseta: Shimano Hyperglide C U.S. PAT. 4889521 LOCK 40N.m - 7 rzędowa

I chciałem się Was zapytać,czy poniższe części będą pasować:

Więc najważniejsze pytanie brzmi: czy to co wybrałem będzie ze sobą dobrze współpracowało ?

Jeśli macie jakieś inne propozycje to śmiało piszcie.

Pozdrawiam.

Napisano

Zwróć uwagę na ilość zębów na starej korbie... i długość suportu. Suport będziesz musiał wymienić na bank (fcm 131 ma mieć suport 124 mm) a w starym jest chyba 115. Jeszcze jest jedna kwestia. Często do korb altusa stosowano przerzutkę przednią mocowaną pod suport i w tym wypadku twoja nowa korba musi mieć taką samą liczbę zębów jak stara.(brak regulacji wysokości przerzutki). Jeśli masz takie rozwiązanie i korbę altusa micro (39 z ) to będziesz musiał zmienić przerzutkę przód i suport ;-) Sprawdź jak masz u siebie koniecznie. 

Napisano

I nie kupuj łańcucha CN-HG40, bo to obecnie badziewie, na którym nie przejedziesz 1000 km (realnie z 700-800) i szybko wykończysz kasetę (która także nie powala wytrzymałością). Dopłać 25-30 zł do HG71 lub KMC X8.93, który dużo później się wyciągnie i zacznie zjadać zęby kasety.

Napisano

Zwróć uwagę na ilość zębów na starej korbie... i długość suportu. Suport będziesz musiał wymienić na bank (fcm 131 ma mieć suport 124 mm) a w starym jest chyba 115. Jeszcze jest jedna kwestia. Często do korb altusa stosowano przerzutkę przednią mocowaną pod suport i w tym wypadku twoja nowa korba musi mieć taką samą liczbę zębów jak stara.(brak regulacji wysokości przerzutki). Jeśli masz takie rozwiązanie i korbę altusa micro (39 z ) to będziesz musiał zmienić przerzutkę przód i suport ;-) Sprawdź jak masz u siebie koniecznie. 

Ok,sprawdzę ile moja stara korba ma zębów.

Myślałem,że obędzie się bez wymiany suportu,nawet nie wiem jaki mam,bo nigdy nie rozkręcałem ani korby i ani suportu.

Zamówiłem dopiero ściągacz do korb i jak dojdzie to obadam co i jak.

na razie dzięki za porady :)

Jak coś nie będę wiedział to będę pytał.

cervandes,adamtulak - dzięki za sugestie odnośnie łańcucha

Napisano

Twoja stara korba FC-CT92 ma identyczne stopniowanie 42/34/24
jeśli tak jest rzeczywiście to dobra wiadomość. Jak zdejmiesz starą korbę sprawdź długość osi (zmierz) wtedy będzie wiadomo co robić. Z pdf wynika że może być 117... a do korby fc-mc 131 powinno być 122,5, ja często zakłada, 124 accenta i jest OK bo korba na nim siada nieco inaczej niż na shimanowskim suporcie. Zmierz szerokość mufy suportu, to ważne gdy będziesz dobierał nowy suport.
Napisano

Witajcie ponownie :)

Wreszcie doszedł do mnie ten ściągacz do korb i dopiero dziś odkręciłem korbę i suport.

Sytuacja przedstawia się następująco:

Moja korba FC-CT92 ma stopniowanie 42/34/24 (dla pewności przeliczyłem ręcznie)

I tak jak pisał kolega woojj, przerzutka przednia mocowana jest pod suport:

post-194718-0-61418900-1458609164_thumb.jpg

Mój suport to: BB - CT91

Długość osi suportu: 116 mm (sprawdzane również suwmiarką)

Szerokość mufy 68 mm

Tak na szybko szukałem korby pod suport 116 mm ale nic nie znalazłem.(może źle szukałem)

Chciałbym poprostu w miarę małym kosztem odnowić rower gdyż ma już swoje lata i nie chciałbym w niego zbyt dużo ładować. Jeżdże co prawda codziennie ale krótkie dystanse 2-3 km.

Jeśli jednak koniecznie trzeba kupić nowy suport to chyba korba Shimano Tourney 42x34x24 FCM-131  +  suport BB-UN26 68/ 122,5 mm to będzie dobry wybór ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Jeśli jednak koniecznie trzeba kupić nowy suport to chyba korba Shimano Tourney 42x34x24 FCM-131  +  suport BB-UN26 68/ 122,5 mm to będzie dobry wybór ?
będzie OK i tanio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...