lemohewe Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Cześć Szukam terenowej szosówki, z amortyzatorem o skoku 100mm, pełnymi błotnikami i bagażnikiem A mówiąc poważniej: Mam problem ze znalezieniem odpowiedniego roweru. Lubię szybko jeździć. Szukam maszyny możliwie lekkiej do codziennych dojazdów do pracy z laptopem i do wypadów do lasu, parków, przewiezienia jej w samochodie i zwiedzania, w tym lekko górzystych terenów (spore wyboje itp.). Lubię śmigać po lasach. Myślę o kołach 27,5 jako złotym środku. Koniecznie błotniki i bagażnik (rzecz wtórna, zdejmowane w razie potrzeby). Myślę o amortyzacji, ze względu na dziury w ścieżkach rowerowych mimo, że rower będzie przez to cięższy. Lubię szybko jeździć, więc typowy rower miejski odpada: jest bardzo ciężki. Nie chciałbym też kupować dwóch rowerów Obserwuję jak poruszają się osoby na krossach i czasem odnoszę wrażenie, że to nie dla mnie - bo za mało dynamicznie i zwinnie. Nie chciałbym jeździć jak dziadek na emeryturze na ryby, tylko szybko zapylać. Może ktoś z Was posiada większą wiedzę i mógłby doradzić jakiś kompromis? Może jakieś MTB do dalszych przeróbek? Tylko czy tym się da wygodnie śmigać do pracy, żeby nie chlapało w oczy w deszczu przy ponad 35km/h? O mnie: 180cm, 79kg. Budżet do 5000 zł. Pozdrowienia!
HarveyDent Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Masz problem, bo nie ma takiego roweru. MTB do przeróbek żeby założyć błotniki i bagażnik ? Proszę Cie...... Cross jest najbliżej tego co potrzebujesz. Możesz założyć sztywny wideł jak chcesz lekko. Argument o dziurach w ścieżkach słabiutki. Szkłem d&^% nie utrzesz.
Alsew Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 W takim budżecie można kupić używana budżetową szose na dojazd do pracy (powiedzmy za 1000) i nowego całkiem rozsądnego mtb 27.5 do szaleństw w terenie.
fotofx Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Cross jest szybszy od MTB i przystosowany do zamiany zastosowań zapoznaj się z Radon-em Scart Light 9.0 za 1000 euro ma najlepszy dobrze działający amortyzator w swojej klasie Suntour NRX E, RL, Air, taper , waga roweru to 11,45 kg ! i dobry napęd XT i Doere http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/urban/cross/scart-light-cross/scart-light-90/
lemohewe Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 Masz problem, bo nie ma takiego roweru. MTB do przeróbek żeby założyć błotniki i bagażnik ? Proszę Cie...... Cross jest najbliżej tego co potrzebujesz. Możesz założyć sztywny wideł jak chcesz lekko. Argument o dziurach w ścieżkach słabiutki. Szkłem d&^% nie utrzesz. Cześć, zdaję sobie sprawę z niezwykłości wymagań, dlatego zapytałem na tym forum. Czytam je od dawna, jest tu wielu pasjonatów z różnymi pomysłami. W takim budżecie można kupić używana budżetową szose na dojazd do pracy (powiedzmy za 1000) i nowego całkiem rozsądnego mtb 27.5 do szaleństw w terenie. Ok, zacząłem brać to pod uwagę. Cross jest szybszy od MTB i przystosowany do zamiany zastosowań zapoznaj się z Radon-em Scart Light 9.0 za 1000 euro ma najlepszy dobrze działający amortyzator w swojej klasie Suntour NRX E, RL, Air, taper , waga roweru to 11,45 kg ! i dobry napęd XT i Doere http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/urban/cross/scart-light-cross/scart-light-90/ Podoba mi się Twoja propozycja! Ciekawe czy do tych rowerów można założyć normalne długie błotniki (zapytam producenta). Przejrzałem cała stronę Radona. W tej samej cenie firma ta oferuje: http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/mountainbike/hardtail/zr-team-275/zr-team-275-80/ http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/urban/trekking/trekking-comfort-series/tcs-90-disc/ Co według Was jest lepsze sprzętowo i bardziej rozsądne? P.S. Dzięki Wam zacząłem brać rowery crossowe pod uwagę na poważniej. Waham się teraz między MTB czy Cross, z jednej strony więcej będę jeździł po mieście i lasach, z drugiej strony obawiam się, że nie poradzi sobie taki rower z szybką jazdą po wertepach. Mylę się? Nie jeździłem wczesniej na crossie.
SovaLTD Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Cross jest szybszy od MTB To zależy jaki MTB i jaki Cross. Mam w rodzinie taniego Crossa i drogiego fulla MTB. MTB bije tego crossa pod każdym względem, pomimo tego, że cross ma założone opony od szosy a MTB ma typowe w teren. Jeśli chodzi o prędkość to na moim MTB mniej się męczę niż na crossie z oponami szosowymi, nawet na asfalcie. Same koła w moim MTB kosztują tyle, co tamten cały cross. To co piszesz sprawdzi się wtedy, gdy porównasz MTB do Crossa na tych samych podzespołach.
HarveyDent Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Wrzuciłeś linki do trzech rowerów Radona (na marginesie:bardzo dobry wybór) i każdy z innej bajki.... Potrzebujesz kombi, uniwersalnego auta rodzinnego czy terenówki ?
Lutoslaw Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Stałem przed podobnym wyborem. Strasznie napaliłem się na MTB 27,5 a jak wsiadłem na 29" to już chciałem kupować. Ochłonąłem przemyślałem sprawę. Mieszkam na przedmieściach Łodzi więc gór nie mam. Do pracy dojeżdżam szosą+ścieżka rowerowa, treningi i wypady to lasy, szutry i polne drogi. Na zakup miałem 2000 zł i mój wybór padł na rower crossowy Kross Evado 4.0. Jestem zadowolony rower idealnie nadaje się na tereny które mam w okolicy. Czasem jeżdżę z kumplem który ma MTB 26" i na szosie ma ze mną prz@*>*ne z kolei w terenie nie widzę żeby miał jakaś gigantyczną przewagę jedynie na ostrych zjazdach bardziej śmiało sobie poczyna a ja muszę uważać. Najgorszy dla mojego crossa jest piach i głębokie błoto (po kamorach nie próbowałem bo nie mam w okolicy albo jeszcze nie znalazłem). Zostałem wkręcony (drużyna w pracy) w maratony i mam zamiar wystartować na moim krosie zacznie się w kwietniu i wtedy będę miał dobre porównanie jak radzi sobie taki sprzęt w terenie. Gdybym ja miał 5000 zł to kupił bym crossa + komplet całych kół z bardziej terenowymi oponami. Radon-em Scart Light 9.0 za 1000 euro - ale zaisty
HarveyDent Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Jako posiadacz crossa i rasowego MTB powiem krótko: Z crossa zrobisz łatwiutko trekinga, ale MTB nie będzie nigdy. Nie ta geometria i ograniczenie co do szerokości opony.
Lutoslaw Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Z crossa zrobisz łatwiutko trekinga, ale MTB nie będzie nigdy. Dokładnie. Rower crossowy jest fabrycznie przygotowany (otworki, gwinty itp) do uzbrojenia we wszelkie błotniki, bagażniki i sakwy. Gdybym wiedział że zostanę wkręcony w maratony to kupiłbym MTB 27,5 lub 29".
fotofx Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Do Radona Scart Light 9.0 można założyć opony MTB 2.1" cross-y są przygotowane do długich błotników i bagażnika wystarczy kupić i przykręć , za 5000 zł możesz mieć wypasionego cross-a lub średniej klasy MTB . Co do geometrii ram to proszę sobie otworzyć w dwóch osobnych kartach geometrie Hardtail Radon ZR Team 27,5 8.0 i Cross Radon Scart Light 9.0 i porównać , różnice są wręcz śmieszne milimetrowe oraz 1,5 stopnia natarcia amortyzatora jedynie wysokość górnej rury w cross-ie jest większa o prawie 5 cm
Alsew Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 To jak już otworzysz te dwie karty to możesz mi powiedzieć na czym polega ta przeciętność ZR Team w porównaniu do `wypasionego`Scart Light??? Oczywiście dla autora tematu cross będzie najlepszy...
moszczan25 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 W mojej opinii też tutaj najlepiej sobie poradzi rower crossowy. Zawszę możesz sobie do niego włożyć szersze opony. Co do Radona podanego wcześniej..istne cudo <3.
HarveyDent Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Co do geometrii ram to proszę sobie otworzyć w dwóch osobnych kartach geometrie Hardtail Radon ZR Team 27,5 8.0 i Cross Radon Scart Light 9.0 i porównać , różnice są wręcz śmieszne milimetrowe oraz 1,5 stopnia Tak, tak. Szczególnie 1,5 cm różnicy w długości ramy i 2 cm różnicy w tylnym trójkacie. Żadna tam różnica
fotofx Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Harvey otwórz te karty o , których pisałem : rozstaw osi 1062 vs 1065 , długość ramy 570 vs 565 , długość tylnego trójkąta 430 vs 440 , wysokość do mostka 592 vs 610 wystarczy odwrócić mostek o kącie 6 stopni lekko przechylić kierownicę i wyjdzie na jedno , istotną różnicą jest tylko wysokość górnej rury w ramie
HarveyDent Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Ehhhhhh... Oczywiście zauważyłeś że pitolisz o geometriach dwóch rowerów na kołach 27,5 vs 28 cali i rozmiarach 16'' vs 19'' ?
fotofx Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 16" i 19" to tylko długość rury podsiodłowej , a jak sam widzisz to reszta w pozycji dla rowerzysty jest taka sama , ramy cross tego typu to odpowiedź producentów dla miłośników MTB w zastosowaniu w miejskim i lekkim terenie
HarveyDent Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 a jak sam widzisz to reszta w pozycji dla rowerzysty jest taka sama To posadź chłopa 185 cm na 16"...... Z całym szacunkiem ale pleciesz Pan bzdury jak mały Jasio po dużym piwie
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Harvey rzeczywiście masz racje w MTB sylwetka rowerzysty będzie bardziej pochylona i wysunięta do tyłu przez co mniej wygodna , przesunięciem siodełka do przodu nie nadrobi się 30 mm , a najwyżej 15 mm
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Marca 2016 Mod Team Napisano 14 Marca 2016 Żebyś nie bał się kamieni i bardziej agresywnej jazdy : 29 " w budżecie ( 4,8 k z przesyłką ) : https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2016/grand-canyon-al-6-9.html 27,5 " ponad budżet ( 5,7 k z przesyłką ) : http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/mountainbike/hardtail/zr-race-275/zr-race-275-70/ Radon ma obie osie sztywne. Z polskiego podwórka : http://allegro.pl/romet-mustang-2-0-r-line-29-idealny-rajdowy-mtb-i6030214083.html Obie osie sztywne i najlepsze z wymienionych hamulce, a może negocjując ze sklepem poza aukcją udałoby się kupić taniej Może będzie nieco wolniej w mieście, ale za to w terenie dużo lepiej
fotofx Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Grand Canyon AL SL 29 6.9 za 4600 zł jest znakomity i bije na głowę wymienione wcześnie cross-y do 5000 zł i na pewno wolniejszy też nie jest , Reba to Reba i żaden tam NRX nie podskoczy , a na pewno nie zamortyzuje tak żadnego skoku i dołka jak RockShox Reba RL świetna waga , dobry napęd i hamulce więc czego chcieć więcej
lemohewe Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Grand Canyon AL SL 29 6.9 za 4600 zł jest znakomity i bije na głowę wymienione wcześnie cross-y do 5000 zł i na pewno wolniejszy też nie jest , Reba to Reba i żaden tam NRX nie podskoczy , a na pewno nie zamortyzuje tak żadnego skoku i dołka jak RockShox Reba RL świetna waga , dobry napęd i hamulce więc czego chcieć więcej Da się do niego zamocować sensowne błotniki? Dziś widziałem kogoś, kto doczepił do błotników chlapacze od samochodu Zastanawiam się nad Radonem, teraz doszedł Canyon i przeglądam ofertę Specialized. I dziękuję wszystkim za dotychczasowe ciekawe wypowiedzi.
qb3 Napisano 15 Marca 2016 Napisano 15 Marca 2016 Siema! Też miałem podobny dylemat co do kwoty która chciałem wydać na rower. Przeznaczenie również podobne jak autora wątku lecz jednak bardziej w teren/las i na długie wycieczki terenowe. Ostra jazda i wyścigi raczej odpadają, ale kto wie. Lubię pośmigać dla frajdy Dla mnie było oczywistym, że najbardziej uniwersalnym rowerem będzie MTB Hardtail. Myślałem pierw o kole 27.5, ale jednak zdecydowałem się na 29 bo więcej wybacza i można mniejsze ciśnienie dać. Większe koło poprawia komfort kosztem zwrotności. Kupiłem Canyona Grand Al Sl 6.9 z tego roku. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Rower nie ma typowo agresywnej geometrii, ale można ja przerobić odwracając mostek lub zmieniając podkładki itp. Rower wygląda kobylasto, ale jest całkiem lekki - waży z dodatkami góra 12 kg. Co do prędkości w mieście to szybciej śmiga mi się na moim starym 26" sztywniaku, ale to pewnie przez to, że mam w nim opony semislick nabite do ponad 4 atm. oraz przez to, że rower wymusza mocno pochyloną pozycję jazdy. Co do błotników dla roweru 29" to czytaj ten test: http://www.team29er.pl/testy/osprzet/1887-bojowy-test-botnikow-sks-shockblade-ii-i-x-blade-ii Pewnie będę musiał sobie kupić coś takiego z myślą od większych wypadach w nieznane ;P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.