radziuGD Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 To o czym rozmowa, skoro sam przyznajesz, że w napędach 1x nie ma problemu?
Arni220 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Gdzie tak piszę? Proszę, czytaj ze zrozumieniem. Specjalnie dla ciebie zrobiłem teraz eksperyment. Rower 29", kaseta o szerokości 36,5mm, LŁ ok. 45,5mm. Przestawiłem zębatkę korby 32z z firmowych 50mm na ok. 44mm. I co? I rewelka. Z żadnej pozycji łańcuch nie spadał, o nic nie tarł, wszystko hula tak jak powinno. Jedyne do czego można się przyczepić, to podczas kręcenia do tyły z koronki 11z, łańcuch dość mocno ociera bokiem o zęby blatu korby. Ociera ale nie spada. Może jeszcze z 1mm można by skrócić LŁ na korbie, powiedzmy do 43mm i też by grało. Ale tu mowa o LŁ na kasecie 45mm, a ile ma kaseta 11rz? Jest szersza i koronka 42 nachodzi aż na szprychy, stawiam na ok. 43mm z piastą 135/142mm. DO 47mm śmiało bym skracał LŁ korby, a pokusił bym się spokojnie nawet o 45mm. Z mniejszą LŁ trzeba by poeksperymentować, zobaczyć co się dzieje i jak zachowa się łańcuch przy kręceniu do tyłu.
radziuGD Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Teoria teorią, ale... Zapodaj napęd 1x10, na korbę wsadź 32t i sprawdź jakich koronek kasety głownie będziesz używał... Po tym eksperymencie wyjdzie Ci, że kultura pracy biegów 1, 2, 3 jest Ci obojętna. A ze mieszkasz w WLKP, to pewnie dołożysz do powyższego biegi 4 oraz 5
Arni220 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Nie zakładam napędów 1xX bo mają zbyt mały zakres, a że jeszcze nie wyprodukowano kaset 10/11-50 to skazany jestem na korby 2rz. A do takiego zestawu mam 3 kasety 11-32, 11-34, 11-36 oraz 12/32, 12/34 i 12/36 (własnoręcznie modowane) wraz z dwoma zestawami zębatek korby 22/32 i 22/36. Taki zestaw pozwala mi na wszystko, mogę śmiało jechać w góry dobierając odpowiednio zębatki i koronki kaset, a także mogę ścigać się po płaskich i pagórkowatych terenach, gdzie wykorzystam wszystkie koronki kasety, od najmniejszej do największej +/- po równo Nie wiem czy wiesz, ale w północnej Wielkopolsce zaczyna się świetna morena polodowcowa, która biegnie aż do ciebie, do 3M. A jakie walory górskie ma 3PK wiesz doskonale, ja mam takie same, ale na znacznie większej przestrzeni. Znalezienie w lesie podjazdu 30% nie jest problemem, a takie po 7/15% to norma. Krótkie, ale na tyle długie, ze wymagają zmian biegów na najlżejsze z możliwych. No ale komu ja to tłumaczę, masz 3PK i wiesz doskonale o co chodzi. Zapraszam na maratony do Wyrzyska i Chodzieży
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.