karol24041998 Napisano 23 Lutego 2016 Napisano 23 Lutego 2016 Witam, planuje w swoim rowerze założyć naped 1x10. Słyszałem, że w takich napedach łańcuch spada z kasety podczas kręcenia do tyłu. Jak sie przed tym ustrzec? Podkładki pod suport? Planuję kupić: Ramiona Shimano fc 610 Kaseta slx 11-36 Przerzutka slx shadow+ Zębatka Cloud 36T narrow Wide.
SlezaFanatic Napisano 23 Lutego 2016 Napisano 23 Lutego 2016 Słyszałem, że w takich napedach łańcuch spada z kasety podczas kręcenia do tyłu Spada ale tylko i wyłącznie z dokładkami 40-44T do kasety i to tylko z tej dokładki.
alagor96 Napisano 23 Lutego 2016 Napisano 23 Lutego 2016 Podobno nawet 1x11 od Srama ma e problemy, więc ciężko będzie temu zaradzić, ale mam prawie taki sam zestaw jak Twój i nie zdarzyło mi się spadnięcie łańcucha.
Siodemek Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Nie chcę się wtrącać ale FC-M610 jest 3blatowa. W takim razie masz do kupna te ramiona w okazyjnej cenie lub całkowicie za free? Bo jeśli nie to nie lepiej kupić jakąś jednoblatową korbę (Zee) albo chociaż 2blatową (np. FC-M615).
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Nie chcę się wtrącać ale FC-M610 jest 3blatowa. W takim razie masz do kupna te ramiona w okazyjnej cenie lub całkowicie za free? Bo jeśli nie to nie lepiej kupić jakąś jednoblatową korbę (Zee) albo chociaż 2blatową (np. FC-M615). Przeróbka 2 blatowej M615 to większe zło niż przeróbka 3 blatowej. Chodzi o linię łańcucha. Łańcuch spada z największej/ych koronek kasety, bo idzie pod zbyt dużym kątem. Korba 2 blatowa ma LŁ = 48,8mm, a 3 blatowa 50mm ale... w 2 blatowej pomiar jest dokonany pomiędzy zębatkami, a to oznacza, iż zewnętrzny blat znajduje się ok. 52,5mm od osi ramy, czyli o 2,5mm dalej niż w 3 blacie środkowa zębatka. Korba 1rz ma LŁ=50,4mm Jak macie tak ogromne kasety (10/11-42) to tak powinno się ustawić linię łańcucha: i wtedy, nawet z 42 nie powinien spadać łańcuch przy kręceniu do tyłu. Spowoduje to także to, iż łańcuch z korby będzie biegł pod tym samym katem zarówno na koronkę 11 jak i na 42z Przekosy będą duże, ale za to równe w obie strony. Karol, jeśli masz piastę tradycyjną 135mm lub nawet 142mm to dobrze wybierasz korbę i zębatkę. Wybierając jednak zębatkę weź taką z offsetem 2mm, a może i nawet pod nią podłuż kolejną podkładkę 2/3mm by ustawić LŁ na równi z kasetą (~45mm)
radziuGD Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Ale wynajdujecie problemy. Niech mi ktoś wytłumaczy, w jakiej sytuacji potrzeba zakręcić korbą w tył gdy łańcuch jest na koronce 42?
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 To nie jest problem, to jest zasada działania kół łańcuchowych i łańcucha. Niech mi ktoś wytłumaczy, w jakiej sytuacji potrzeba zakręcić korbą w tył gdy łańcuch jest na koronce 42? Nie ważne w jakiej, ważne jest to, by łańcuch na najmniejszej i największej koronce miał ten sam kąt przekosu. Jeśli tak się ustawi wzajemnie korbę i kasetę, to już nic więcej poza zmianą długości tylnego widelca nie da się zrobić, by polepszyć pracę działania układu. Chcąc uzyskać maksymalną jakość pracy i wytrzymałość podzespołów nie ma lepszej metody. Ja zadam inne pytanie, dla czego regulujemy baryłką naciąg linki przerzutek? Czyżby nie dla uzyskania najlepszej jakości zmiany biegów? Tam można, a tu nie? Przecież to ten sam mechanizm i tak samo powinno się dążyć do ideału.
mandrax2150 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Cześć ja mam taki napęd na kasecie z dokładką od Octane One 42T z przerzutką Sram X7 na średnim wózku. Z przodu zębatka Octane One Lock 32T założona do Sainta. I wszystko śmiga tj powinno, jeszcze nie spadł mi łańcuch czy to kręcąc do tyłu czy na zjazdach. Ważną rzeczą tj pisali wcześniej inni to dobranie w miarę dobrej linii łańcucha. Sam miałem z tym problem ale wystarczy wszystko dokładnie pomierzyć i zastosować się do tego co prawi Arni220 i powinno być ok.
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Ważną rzeczą tj pisali wcześniej inni to dobranie w miarę dobrej linii łańcucha. NA tej koronce: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=14952 Masz zgraną LŁ?
radziuGD Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Arni, przy dokładce 42, ważniejsze jest to, co się dzieje między 15t a 19t lub 13-16-19, w tym miejscy najbardziej brakuje precyzji. Co do trwałości, śmiem twierdzić, że 42t to koronka o najdłuższej żywotności, ze względu na małą częstotliwość jej używania.
mandrax2150 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Na tej koronce. Masz zgraną LŁ? Stosowałem się do zaleceń producenta. Kaseta np SRAM: PG-1020 bo taką wybrałem jest zalecana przy zakupie zębatki 42T. Materiał: 7075-T6 CNC aluminium Zaprojektowane do zwiększenia zakresu przełożeń w napędach 1 x 10 Kompatybilne z bębenkami i kasetami 10 z Shimano i SRAM Kompatybilne z kasetami 11 – 36 z (11 – 32 z i 11 – 34 z są niekompatybilne ze względu na rozstawy pomiędzy biegami) Kompatybilne z kasetami SRAM: PG-1020 11 – 36 z, X5 – PG-1030 11 – 36 z, X7 – PG-1050 11 – 36 z, X9 – PG-1070 11 – 36 Kompatybilne z kasetami Shimano 10 z: XT CS-M771 11 – 36 z & XTR M980 11 – 36 z Kompatybilne z przerzutkami ze średnim i długim wózkiem Zastępuje zębatkę 17 z w kasecie (w przypadku kasety SRAM PG-1020 rekomendujemy zastąpienie zębatki 28 z) - ważny pkt ! Waga: 80 g Kolory: czarny, czerwony, niebieski, zielony Nie mam perfekcyjnych przyrządów pomiarowych ale jak do tej pory wszystko działa idealnie. Nie mam problemów ze zmianą biegów oraz spadaniem czy zgrzytaniem łańcucha więc zakładam ze ŁŁ jest ok. Serwisantem nie jestem. Wszystko sam zakładałem. Cała zabawa polegała na dostosowaniu podkładek na suporcie no i oczywiście wyrzuceniu jednej z zębatek z kasety.
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Arni, przy dokładce 42, ważniejsze jest to, co się dzieje między 15t a 19t lub 13-16-19, w tym miejscy najbardziej brakuje precyzji. A jak to się ma do LŁ? Co do trwałości, śmiem twierdzić, że 42t to koronka o najdłuższej żywotności, ze względu na małą częstotliwość jej używania. I co z tego? A wiesz, że gdybyś ustawił lepszą LŁ, to żywotność tej alu koronki i łańcucha i blatu korby uległy by wydłużeniu? A wiesz, że poprawie by uległa także sama kultura pracy łańcucha na koronkach , szczególnie tych skrajnych, największych? Pewnie, że można mieć to w pompie i zlać temat, ale nie wszyscy tak podchodzą do tematu. Skoro bawimy się w precyzyjne ustawienia sagu, pozycji, przerzutek itd. to takim samym ustawieniem jest LŁ. mandrax, żadnej wzmianki o zalecanej linii łańcucha. Kasetę 10rz można założyć na bębenek Shimano piasty o szerokości 130, 135/142, 148 i 157mm. Za każdym razem będzie ulegała zmianie linia łańcucha układu kaseta=>korba.
mandrax2150 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 mandrax, żadnej wzmianki o zalecanej linii łańcucha - zgadza się, że takowej inf brak a z tego powodu, że takich tematów w sieci jest sporo, choćby tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/174754-kaseta-zebatka-4042t-w-kasecie-89-rzedowej/ czy tu: http://emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=14637 i tu: http://endurotrophy.pl/forum/archive/index.php?thread-2361-8.html Więc po co maglować kolejny. Nie widzę takiej potrzeby. A kolega karol24041998 musi sam pokombinować. I myślę, że czytając to: Kasetę 10rz można założyć na bębenek Shimano piasty o szerokości 130, 135/142, 148 i 157mm. Za każdym razem będzie ulegała zmianie linia łańcucha układu kaseta=>korba lub to co piszesz parę postów wyżej wiele mu nie da, lecz tylko rzuci światło na ogół problemów jakie może napotkać i na co musi zwracać uwagę. U mnie to rozwiązanie działa bardzo dobrze (ponad 2k na liczniku w większości w terenie - zero usterek) ale jak piszesz można mieć to w pompie i zlać temat, ale nie wszyscy tak podchodzą do tematu. Skoro bawimy się w precyzyjne ustawienia sagu, pozycji, przerzutek itd. to takim samym ustawieniem jest LŁ. masz w tym dużo racji. Nie zgłębiałem się z zegarmistrzowską precyzją w temat bo taka drobiazgowość to lekka przesada. Przerost treści nad formą. A jak wiadomo uzyskanie perfekcyjnej LŁ to trudny temat i zależny od wielu czynników zwłaszcza w takim napędzie gdzie ze względu na jedną zębatkę z przodu łańcuch wygina się bardziej w skrajnych położeniach. Wystarczy poczytać tu i ówdzie. Poznać plusy i minusy takiego rozwiązania, oraz problemy z tym związane i myślę że Karol w swoim domowym warsztaciku ogarnie temat a jak go to przerośnie to pójdzie do serwisu lub zrezygnuje z takiego rozwiązania. A czytając o tych wszystkich miarach, szerokościach i innych technicznych aspektach chłopak się pogubi. Ktoś kto siedzi w serwisie i ma dostęp do różnego rodzaju części czy też całych rowerów może się w tym temacie rozwodzić. Wracając do tematu karola to ja nie widzę innej możliwości jak stosowanie podkładek pod suport czy dystansów pod blat w korbie (jeśli takowe istnieją - nie wiem) by ustawić odp LŁ, i to z prostego oraz oczywistego powodu - finansowego. Bo na pewno nie będzie miał ochoty dodatkowo na zmianę piasty i zaplatanie koła z tym związanego lecz wykorzysta tą, którą już ma. Ja decydując się na ten napęd przyznaję wzorowałem się po części na tej konfiguracji: http://rowerowy.com/sklep/rowery/enduro-allmountain/prod/nsbikes-snabb-e2 więc Karol poszukaj podobnej konfiguracji sprzętowej i poczytaj inne wątki podane wyżej.
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 lub to co piszesz parę postów wyżej wiele mu nie da, No jak nie da? Da, bo korba 3rz jest w stanie bardziej przesunąć LŁ bliżej środka ramy w porównaniu do 2rz. Tu chodzi właśnie o milimetry i jeśli nawet te 2mm mają zbliżyć bardziej do ideału, to ja bym takie rozwiązanie wolał. A jeśli rozstrzał ma wynieść 5 lub 7mm, to co byś wybrał? Tak, w skrajnym przypadku będzie aż ~7,5mm (przerobiona korba 2 blatowa, zębatka bez offsetu i oś 135 lub 142mm), a z kasetą 11-42 o kolejne 1/2mm więcej. O takich wartościach rozmawiamy, a nie o 1 czy 2mm. Dla tego też produkuje się tarcze korb 1rz w rozstawie śrub 64mm, które zakłada się w zamian młynka, bo one robią LŁ niemal idealną. Niestety w tym miejscu pojawiają się inne problemy, jak zmieszczenie zębatki np. 30z, by nie haczyła o tylne widełki ramy. A jak wiadomo uzyskanie perfekcyjnej LŁ to trudny temat i zależny od wielu czynników zwłaszcza w takim napędzie gdzie ze względu na jedną zębatkę z przodu łańcuch wygina się bardziej w skrajnych położeniach. eee, nie jest aż tak trudno, wystarczy pomyśleć i wyjdzie idealnie lub prawie idealnie. U mnie wystarczyły podkładki 1,5mm by rozbieżność LŁ wyniosła raptem 0,3mm Dorobienie własnoręcznie podkładek to dosłownie 30 minut roboty i koszt do 5zł. Wystarczy rurka alu z marketu 10x8, brzeszczot i iglaczek do osiągnięcia właściwego wymiaru. Prosta sprawa, opisałem to w którymś temacie o podkładkach samoróbkach pod blaty. Łańcuch nie ma się właśnie wyginać, najlepiej jakby szedł prosto, a skoro już musi to najlepiej jak najmniej.Trzeba myśleć, przeglądać schematy, dane i wszystko da się zrobić. Tak jak napisałem, można iść na łatwiznę, nikt nikomu nie broni, ale po co? Przecież to nasze pieniądze, a ich nigdy za wiele. Jeśli dzięki takim zabiegom, np. łańcuch pociągnie mi 1000km dłużej, kaseta 1500, to ja tę drogę wybieram, ale nie namawiam.
mandrax2150 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 No jak nie da? Da, bo korba 3rz jest w stanie bardziej przesunąć LŁ bliżej środka ramy w porównaniu do 2rz. Tu chodzi właśnie o milimetry i jeśli nawet te 2mm mają zbliżyć bardziej do ideału, to ja bym takie rozwiązanie wolał. A jeśli rozstrzał ma wynieść 5 lub 7mm, to co byś wybrał? Tak, w skrajnym przypadku będzie aż ~7,5mm (przerobiona korba 2 blatowa, zębatka bez offsetu i oś 135 lub 142mm), a z kasetą 11-42 o kolejne 1/2mm więcej. O takich wartościach rozmawiamy, a nie o 1 czy 2mm. Dla tego też produkuje się tarcze korb 1rz w rozstawie śrub 64mm, które zakłada się w zamian młynka, bo one robią LŁ niemal idealną. Niestety w tym miejscu pojawiają się inne problemy, jak zmieszczenie zębatki np. 30z, by nie haczyła o tylne widełki ramy. eee, nie jest aż tak trudno, wystarczy pomyśleć i wyjdzie idealnie lub prawie idealnie. U mnie wystarczyły podkładki 1,5mm by rozbieżność LŁ wyniosła raptem 0,3mm Dorobienie własnoręcznie podkładek to dosłownie 30 minut roboty i koszt do 5zł. Wystarczy rurka alu z marketu 10x8, brzeszczot i iglaczek do osiągnięcia właściwego wymiaru. Prosta sprawa, opisałem to w którymś temacie o podkładkach samoróbkach pod blaty. Łańcuch nie ma się właśnie wyginać, najlepiej jakby szedł prosto, a skoro już musi to najlepiej jak najmniej.Trzeba myśleć, przeglądać schematy, dane i wszystko da się zrobić. Tak jak napisałem, można iść na łatwiznę, nikt nikomu nie broni, ale po co? Przecież to nasze pieniądze, a ich nigdy za wiele. Jeśli dzięki takim zabiegom, np. łańcuch pociągnie mi 1000km dłużej, kaseta 1500, to ja tę drogę wybieram, ale nie namawiam. Zgadzam się z Tobą w 100 % że trzeba myśleć i dążyć do perfekcji lub czegoś do niej zbliżonego :-P tylko Arni przy takiej konfiguracji nigdy nie da się osiągnąć prostej linii, łańcuch będzie się i tak wyginać mniej lub bardziej. A z tymi podkladkami dla chcącego nic trudnego. Ja myślę że u siebie osiągnąłem zamierzony efekt a jak wyjdzie u Karola nie mam pojęcia. Ale życzę mu najlepszego.Tyle w temacie. A korzystając z okazji szybkie pytanie do Arniego. Znasz może jakis dobry środek odtluszczajacy do łańcucha kupowany np na litry? Bo mam maszynkę do czyszczenia łańcucha i zawsze mi środka brakuje :-P
Arni220 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Da się, z jedną zębatką na korbie także. Korba 3rz, zębatka 36z z offsetem 2mm, NW, założona w miejsce środkowej da LŁ 48mm. Jakby dać dłuższe kominy to można dołożyć jeszcze 4 podkładki chociaż 2mm i uzyskamy LŁ= 46mm gdzie tymczasem kaseta 10rz 11-36 na piaście 135 i 142mm ma LŁ ~45,5mm. Wyjedzie niemal ideał Niestety, ale do układu jak na wcześniejszym rysunku, który byłby świetny do kaset z zębatką 42z jeszcze troszkę brakuje, ale i tak lepsze 46mm niż 50 czy 52 Ten sam manewr na korbie 2 rzędowej da LŁ dopiero ~48mm. Generalnie nie ma co gadać, najlepsze do tych tematów są piasty 148mm gdzie LŁ wynosi ok. 48/50mm i wtedy dając taką zębatkę z offsetem 2mm na korbę, mamy ideał zgodny z rysunkiem dla kaset 11rz. Tak by +/- to wychodziło. A korzystając z okazji szybkie pytanie do Arniego. Znasz może jakis dobry środek odtluszczajacy do łańcucha kupowany np na litry? Bo mam maszynkę do czyszczenia łańcucha i zawsze mi środka brakuje :-P Benzyna ekstrakcyjna 5L z allegro za ok. 25zł http://allegro.pl/benzyna-ekstrakcyjna-rozpuszczalnik-5l-bez-zapachu-i5746798260.html
radziuGD Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 A jak to się ma do LŁ? I co z tego? A wiesz, że gdybyś ustawił lepszą LŁ, to żywotność tej alu koronki i łańcucha i blatu korby uległy by wydłużeniu? A wiesz, że poprawie by uległa także sama kultura pracy łańcucha na koronkach , szczególnie tych skrajnych, największych? Pewnie, że można mieć to w pompie i zlać temat, ale nie wszyscy tak podchodzą do tematu. Skoro bawimy się w precyzyjne ustawienia sagu, pozycji, przerzutek itd. to takim samym ustawieniem jest LŁ. mandrax, żadnej wzmianki o zalecanej linii łańcucha. Kasetę 10rz można założyć na bębenek Shimano piasty o szerokości 130, 135/142, 148 i 157mm. Za każdym razem będzie ulegała zmianie linia łańcucha układu kaseta=>korba. Zlustruj proszę schemat, który przedstawiłeś bo niema on wiele wspólnego z rzeczywistością (chyba, ze masz koronki w kształcie kwadratu). Dobra linia łańcucha to taka, gdzie blat jest między 5 a 6tą koronką kasety - dla 10rz - ewentualnie w linii 5tej koronki. Łańcuch od koronki kasety (42t) zaczyna odchodzić przed dotknięciem trzeciego zęba - licząc od pionowej osi symetrii kasety.
Arni220 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Przecież to logiczne i wiem, że tak jest. Ten rysuneczek ma obrazować o co chodzi i dokładnie to robi. Jak powstaną zębatki 50z to chain stay jeszcze bardziej ulegnie skróceniu, a więc kąt łańcucha jeszcze bardziej się powiększy. Jak producenci z tego wyjdą bez wydłużania tylnych widełek?
radziuGD Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Niby rysunek poglądowy, jednak przedstawia błędny pogląd. Różnica miedzy 42 a 50 pod tym względem jest znikoma, tak do 3mm. Jak nie wierzysz to popatrz na szosę z kompaktową korbą.
Arni220 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Kto chce to zrozumie, kto nie chce ten będzie się czepiał. PS. Ten rysunek nie jest mój, pochodzi od producenta zębatek NW do korb i takie są jego zalecenia właśnie. Różnica miedzy 42 a 50 pod tym względem jest znikoma, tak do 3mm. A jaka jest różnica pomiędzy 36 a 50? A pomiędzy 32 a 50? 6mm, 10mm, 15mm? Za każdym powiększeniem tylnej zębatki, łańcuch coraz później ją opuszcza, a to oznacza, iż rozszerza się jednocześnie kąt pracy łańcucha. Prosta geometria trójkąta prostokątnego. Tak jak napisałem, można powiększać zębatki kasety, ale jednocześnie należało by wydłużyć chain stay. Weź jeszcze pod uwagę, że kasety 11rz są nieco szersze od 10rz. To kolejne mm i przesunięcie TLŁ bliżej osi ramy. Zauważ, że tak jak kiedyś rozmawialiśmy o 5mm niezgodności LŁ w napędach 3x8/9 (bo łańcuch haczy o szerokie opony, bo p. przerzutka nie ogarnia zakresem), tak teraz rozmawiamy o 7 i więcej mm. Dodając do tego fakt szerszej kasety, powiększonej zębatki mamy obraz taki jaki mamy. Owszem, wydłużono Chain Stay o 1/2cm wprowadzając koła 27,5 i 29", ale to nie wszystko. Za tym poszły także nowe standardy t. piast rozszerzone do 148 czy 150mm, ale kto z nas takie ma? Nie nadążamy za tymi zmianami, taka jest prawda. Łańcuch spada, napęd się szybciej zużywa, bo jesteśmy niezgodni ze standardami. No ale producenci o tym oficjalnie nie piszą, bo po co, spadła by sprzedaż nowości, bo kto normalny by wymieniał ramę i piastę kół by przejść na napęd 11rz? Wiesz, ja nie neguję faktu, że na tradycyjnych piastach nie można jeździć z tymi nowymi napędami czy tak mocno rozjechaną LŁ. Można, ale są tego pewne konsekwencje i trzeba być tego świadomym.
radziuGD Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Kto zrozumie, ten widzi, że obrazek mocno zakłamuje kąty. Takie ustawienie, przy krótkim ogonie może spowodować, że na 11t, łańcuch będzie zaciągany przez 13 i to kręcąc do przodu, co ma znaczenie w przeciwieństwie do spadania łańcucha z 42 kręcąc do tyłu.
Arni220 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Kto zrozumie, ten widzi, że obrazek mocno zakłamuje kąty. Narysuj lepszy, najlepiej w skali 1:1 Takie ustawienie, przy krótkim ogonie może spowodować, że na 11t, łańcuch będzie zaciągany przez 13 i to kręcąc do przodu, co ma znaczenie w przeciwieństwie do spadania łańcucha z 42 kręcąc do tyłu. Bo krótki ogon nie jest już w standardzie dla nowych napędów. Zapomnijmy o kołach 26", teraz obowiązują 27,5 i 29" czyli ogon dłuższy o ok. 2cm. A jesli nawet takie ustawienie się nie sprawdzi z jakiejś przyczyny, to ustawienie standardowe LŁ czyli na 0 i tak będzie lepsze od obecnych, przesuniętych o 5, 7 czy 10mm. Kręcąc do przodu, łańcuch nie będzie zaciągany samoczynnie z 11 na 13z, bo steruje nim górne kółko przerzutki. Może dojść do tego przy kręceniu do tyłu, ale nic innego/lepszego nie wymyślimy. Winę ponosi mocno rozwarty kąt łańcucha.
radziuGD Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Wystarczy odręczny szkic, który załączyłem aby wszystko było jasne, łącznie z zaciąganiem łańcucha przez 13t (na górze kasety, nie od spodu) Mocno rozwarty kąt łańcucha to nie jest nowość, bo istnieje od momentu, w którym pojawiły się napędy 1x8
Arni220 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Mocno rozwarty kąt łańcucha to nie jest nowość, bo istnieje od momentu, w którym pojawiły się napędy 1x8 Ale teraz jest mocniejszy niż wtedy, przy niektórych konfiguracjach napędu. łącznie z zaciąganiem łańcucha przez 13t (na górze kasety, nie od spodu) Zrób sobie w domu eksperyment. Daj łańcuch na najmniejszą koronkę korby (w 3rz PLŁ wyniesie ok. 42mm) i na najmniejszą zębatkę kasety. Powstanie duży skos łańcucha. Zobacz co się dzieje, czy w jakiś sposób łańcuch jest zaciągany przez koronkę 13z? Co najwyżej może być zaciągnięty podczas kręcenia do tyłu, ale nie do przodu. Musiał byś ustawić naprawdę ekstremalny skos korbą, ale my nie rozmawiamy o takim, lecz o kilku mm, może 2, może 3, może 5?. Szukasz problemu, a ten problem nie istnieje, naprawdę, spróbuj sam. Przy dwublatach istnieją inne przeszkody, jak choćby tarcie łańcucha o duży blat gdy jedziemy z młynka (i to też w przypadku dużej różnicy zębów), ale 1rz korby to nie dotyczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.