Skocz do zawartości

[GPS] Zegarek, GPS, pomiar kadencji

car13many

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zbliża się wielkimi krokami sezon a mój leciwy pulsometr Sigmy wyzionął ducha. Jako, że od jego zakupu dużo wody w Odrze upłynęło więc postanowiłem zakupić nową zabawkę. Pojawiła się lista wymagań i problemy z dopasowaniem konkretnego produktu do nich. 

Chciałbym posiadać następujące funkcjonalności:

• pomiar pulsu
  • pomiar kadencji
  • pomiar prędkości
  • prowadzenie po zdefiniowanej wcześniej śladzie
  • zapis przebytej trasy
  • mozliwość zabrania urządzenia na bieganie, spacer po górach itp.
  • czas pracy > 12h

W oko wpadł mi zegarek Suunto Ambit3 Peak ale może ktoś jest wstanie polecić coś lepszego/tańszego.

Napisano

Na te potrzeby sprawdzi się garmin forerunner 230. Kuleje jedynie przy prowadzeniu po śladzie, choć jest apka z iq Connect, która to robi. Ale wciąż słabo. Jednak jest to w miarę uniwersalne rozwiązanie na codzień.

Na forum znajdziesz mój opis fr230. Jednak do jechania po scieżce używam swojego starego edge 510. Z kolei Edek 510 nie ma funkcji biegowych (nie da sie ustawić tempa zamiast prędkości w samym urządzeniu - możliwe to jest dopiero po zrzuceniu biegu do garmin Connect). Słabo tez sie biega z dużym urządzeniem typu garmin edge.

Bezpośrednim rywalem tego Sunto jest garmin fenix 3.

http://www.forumrowerowe.org/topic/196496-liczniki-garmin-forerunner-230/

Pozdr i daj znać co wybrałeś, bo może komuś się to przyda.

Napisano

Walić półśrodki - Garmin Fenix 3. Tanie mięso psy jedzą.

Kupiłem po długim szukaniu czegoś co by mi podpasiło.

Teraz już kilku kumpli kupiło to samo i pieją z zachwytu podobnie jak ja.

Jestem bardzo zadowolony z tego ustrojstwa!

Dokupiony czujnik kadencji, prędkości.....czego chcieć więcej...

Polecam!!!!

Napisano

A jak wygląda kwestia wieszania się Fenix'a? Trochę negatywnych informacji na ten temat pojawia się w necie.

Czy do Fenix'a można podpiąć kilka czujników zewnętrznych (np. prędkości i kadencji)?

Napisano

To o F2 pewnie. Choć generalnie Garmin wypuszcza średnio stabilne zegarki i kilka miesięcy zajmuje im dopracowanie firmwaru (chyba że coś spieprzą w sprzęcie tak jak w przypadku Fenixa 2).

Co do prowadzenia po śladzie - można, choć na wyświetlaczu raczej szału nie ma. Ambit 3 to też fajna opcja - tyle że tu sensory są na Bluetooth Smart, póki co mniejsza dostępność tego niż w przypadku ANT+ (w Garminie). 

Tak, można podpiąć wiele czujników - aczkolwiek prędkość/kadencja przeważnie są "w pakiecie" - w sensie widziane jako jeden sensor. Natomiast w "outdoorowych" garminach do dupy było to, że dało się mieć tylko jeden sensor S&C (a raczej tylko jeden profil roweru). Multisporty (seria XT) ma to lepiej rozwiązane - można mieć kilka rowerów, każdy z własnym zestawem czujników. No bo, bez żartów, kto ma tylko jeden rower?

Napisano

łącznie 4 osoby po mnie kupiły ten zegarek (Fenix 3). Nikt nie miał problemów z Garminem. 

Owszem aktualizacje są częste, ale wprowadzane są sensowne poprawki (włącznie z poprawkami algorytmów danych) - ja to wpisuję na potężny plus dla Garmina.

No i Garmin connect i sklep connect IQ pozwalający dostoswoać wygląd zegarka, pola danych etc....

Powiem tak - posiadam i jestem mega zadowolony.

Napisano

Popatrz na TOM TOM Runner 2 ma wszystko co cię interesuje plus długości basenu bieganie siłownie mp3 i pomiar pulsu bez opaski na klatkę.

Napisano

a co z Garmin Forerunner 920xt? używa ktoś jakie są wasze opinie?
Ja się zastanawiam pomiędzy tym garminem a suunto ambit3.

Napisano

Jeden z kumpli który przesiadł się na F3 miał właśnie 920.

Ba, sam właśnie myślałem o tym modelu - za jego namowami.

U mnie wygrał co tu dużo mówić - wygląd. 920 wygląda zbyt tandetnie.

Opinia jednego ze sprzedawców Azymut - Jeżeli chcesz używać zegarka do stricte treningów - 920

Jeżeli do codziennego użytku całodniowego - F3.

Ja wybrałem 2 opcję - powiadomienia na zegarek o połączeniach/sms bez potrzeby wyjmowania telefonu zbawienne., nawet na treningu rowerowym.

Funkcja "znajdź mój telefon" uratowała mi smartfon przed zgubieniem na grzybobraniu.

Polataj, pooglądaj...wybierz...

Powodzenia

Napisano

Bo kupiliście później, jak się już ustabilizowało. Polecam poczytać wątek o Feniksie na bieganie.pl - jakie jazdy były ze "ścinaniem" GPS na początku.

920XT - w klubie ma to parę osób, póki co wszyscy zadowoleni. Generalnie F3 ma wszystko co 920XT (miałem pisać, że nie ma zestawu QR - ale też jest) - no i do tego lepiej wygląda. Plus wersję HR z pomiarem pulsu z nadgarstka. 

Napisano

Kurczę tak czytam fora, testy itp.

Wygląda, że czego bym nie wybrał F3, 920XT, Ambit to będę zadowolony :)

Chyba optymalnie kosztowo wychodzi jednak Ambit.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Pierwsze jazdy z Garminem zaliczone. Sprawuje się bardziej niż poprawnie. 

Czujniki kadencji, prędkości, HR łączą się bez żadnych problemów. Fix łapany jest bardzo szybko i praktycznie nie zdazyło się aby został zgubiony.

Nawigacja sprawuje się poprawnie, praktycznie nie zdarzyło się jeszcze abym zjechał z trasy.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. No może wygląd zegarka jest średni i średnio pasuje do czegokolwiek poza strojem sportowym.

Napisano

A jak wygląda kwestia wieszania się Fenix'a? Trochę negatywnych informacji na ten temat pojawia się w necie.

Czy do Fenix'a można podpiąć kilka czujników zewnętrznych (np. prędkości i kadencji)?

Wprawdzie problem już rozwiązany, ale napiszę. Mam Fenix'a od prawie 2 miesięcy. BIegam z nim regularnie. Nie zawiesił mi się ani razu. Polecam, bo jest to znakomity sprzęt. Dla bardziej turystycznych osób, jest alternatywa; Garmin Epix. 

Pozdrawiam

Grzesiek

Napisano

Ja dodam od siebie jako uzytkownika Garmin Fenix-a 2 i z odkąd go mam (jak tylko go dostalem zaktualizowalem do 4,50) nie mialem z nim nawet najmniejszego problemu.Wszystko dziala szybko i nic sie nie wiesza, a uzywam go dosyc sporo - na codzien jako zwykly zegarek i kilka razy w tyg do biegania i jazdy na rowerze.

Troszke tansza alternatywa (chyba) dla F3 (ktorego swoja droga za jakis czas pewnie sobie sprawie).

Napisano

A ja tylko wtrącę jedną sprawę dotyczącą Suunto Ambit 3 Peak, bo może ktoś czytając ten temat zdecyduje się właśnie na niego. Polecam dopłacić co nieco do wersji z szafirowym szkiełkiem, bo to normalne, mimo zapewnień sprzedawcy, że jest równie wytrzymałe, udało mi się zarysować już pierwszego dnia. Co prawda od roku więcej rys nie powstało, ale jednak niesmak pozostał. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

To normalne szkiełko to tylko mineralne, więc do szafiru się nie umywa. Mam inny zegarek z szafirem i lata tłuczenia nim gdzie popadnie nie zostawiły żadnej rysy :)

Ja do swojego Ambit 3 Sport kupiłem na A. zwykłą folię na ekran i daje rade znakomicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...