Skocz do zawartości

[zakup] Wybór pierwszego roweru szosowego.

karloon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałabym kupić swój pierwszy rower szosowy. Nie ma to być żaden super wyczynowy sprzęt, ma służyć przede wszystkim do dłuższych wycieczek i do jeżdżenia "po bułki do sklepu" :icon_wink:  Jak mi się spodoba taka jazda to wtedy pomyślę nad czymś lepszym. Mam niewielki budżet (maksymalnie 1200- 1300zł, ale najlepiej jak najmniej), więc skłaniam się raczej do czegoś używanego. Sporym ograniczeniem dla mnie jest też wielkość ramy (mam około 156cm wzrostu), więc maksymalny rozmiar to 48cm - taki mierzyłam i przy siodełku opuszczonym na maksa było ok.

Udało mi się znaleźć dwa rowery w takiej cenie na allegro. I tu potrzebna jest pomoc w wyborze - który z nich jest lepszy? Nie obrażę się również, jeżeli ktoś zaproponuje inny rower :) Wszelkie wskazówki/zastrzeżenia/ porady mile widziane. Tylko proszę bez "dołóż 600zł i kup coś innego". Jakbym tyle miała to bym od razu szukała lepszego :)

Tu linki do ofert z allegro:

http://allegro.pl/giant-ocr-compact-road-rower-szosowy-shimano-sora-i5983395955.html

http://allegro.pl/rower-szosowy-merida-na-shimano-600-ultegra-i5974410879.html

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!  :)

Napisano

Ta Merida jest bardziej zaawansowana,ma lepsze mocowanie kierownicy,czyli stery,na a-head,co w zasadzie w szosówkach ma średnie znaczenie,ale ma,

ma lepszej jakości osprzęt.Także w przyszłości nie będziesz musiała wymieniać na lepszy,za siedem stów można już kupić naprawdę fajną szosę.

Giant ma coś czego nie ma Merida,z przodu trzy blaty,więc każdy podjazd jego.

• Mod Team
Napisano

Giant będzie lepszy od Meridy pod względem rozmiaru - na moje oko Merida będzie za duża dla Ciebie i zrobi się nieco niebezpiecznie...

Po co Ci szosa do jazdy po bułki :icon_question:

Testowałaś baranka i odpowiadała Ci mocno pochylona pozycja :icon_question:

Może rower typu fitness z prostą kierownicą byłby lepszy do Twoich zastosowań :icon_question:

Napisano

Chyba trochę źle się wyraziłam. Pisząc "po bułki" miałam na myśli niedługie trasy lub bardzo krótkie wypady ze znajomymi, ewentualnie dojazd do pracy :)  Jednak poza tym chciałabym jeździć zdecydowanie dłuższe dystanse i to byłoby główne zastosowanie tego roweru. Jakiś wypad raz, dwa razy w tygodniu za miasto, po 100-150km. A później zobaczę czy mi się spodoba bo na razie mocno się jaram tego typu jazdą.

Właśnie ten rozmiar mnie mocno zastanawia, chociaż mierzyłam rowery które miały rame 48cm i tak jak napisałam, przy najbardziej obniżonym siodelku było w porządku, myślę że mogę powiedzeć że nawet wygodnie - nie mierzyłam mniejszych bo nigdzie nie ma. Niestety jest bardzo mało rowerów na takie kurduple jak ja :(

Jedyne co mnie zastanawia w tej meridzie to jakość/stopień zużycia sprzętu bo z tego co znalazłam (mogę się mylić) to Shimano 600 było produkowane dosyć dawno temu. A nie mam pojęcia czy lepiej wybrać starszy, ale bardziej zaawansowany osprzęt, czy zdecydowanie z niższej półki, ale trochę nowszy. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu wyborami?

Napisano

Merida za duża, 520 mm rura górna to chyba na 170-175 wzrostu. Pytanie, jak długa ma być na Ciebie ... 490-500 mm. Poniżej masz link do kalkulatora, on ci wyliczy dł. rury górnej dla szosy z dokładnością 1 cm.

Tak na szybko wrzucam inne rowerki, coś znajdziemy ;)

http://allegro.pl/rower-szosowy-kross-vento-1-0-i5963626743.html

http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-python-a161-rf-CID767-IDbp6DB.html#f1f28968c5

Nowy i prawie nowy, tylko czy rozmiar pasi

Napisano

Tu masz coś ciekawego, myślę, że za około 400 zł dokupisz jakieś koła. Niestety nie wiadomo jak z rozmiarem, jeśli to rama klasyczna to 50 powinna spokojnie podejść pod Twój wzrost, jeśli slopingowa może być problem, a ze zdjęcia ciężko niestety wywnioskować. Tylko jeszcze pytanie, czy rower nie jest uszkodzony, bo cena nadzwyczaj niska jak za shimano 105 5500 i dodatki carbonowe.

http://allegro.pl/rower-szosowy-hawk-i5976258513.html#thumb/3

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Super kalkulator, pomierzyłam się dokładnie i wyszło, że Merida powinna być ok (ze dwa wymiary przekroczone może o 2mm). Z resztą rower o podobnych wymiarach mierzyłam i nie był za duży. Niestety po kontakcie ze sprzedającym trochę przeszła mi na niego ochota :P Zapytałam m.in o numer ramy i stopień zużycia elementów, a dowiedziałam się, że zadaje głupie i kuriozalne pytania i jeszcze kilka innych niemiłych słów - czy ktoś umie wytłumaczyć co jest dziwnego w takich pytaniach? I pomyślałam,  że nie chce mieć z tym panem już więcej do czynienia.

Ktoś proponował rower z ramą 50cm - będzie zdecydowanie za duży, raczej nie będę dosięgać do pedałów przy takiej wielkości ramy ^_^. Teraz rozważam jeszcze Gianta i ten biały z olx (nie pamiętam nazwy). Gdyby ktoś jeszcze przypadkiem znalazł coś ciekawego to bardzo dziękuję. Chociaż przeszukałam już chyba cały internet i nie znalazłam na razie nic więcej.

Napisano

Koleś chyba ma coś do ukrycia.Ale trudno.Nie wiem skąd jesteś,we Wrocławiu jest na przykład taka giełda,młyn,tam można przymierzać wybierać do woli.Pewnie w innych miejscach Polski też są takie giełdy.Jest we Wrocławiu właśnie na młynie Rowerownia-Młyn,zazwyczaj stoją u nich jakieś szosy.

Ludzie są pewni.Jest też na fejsie ta rowerownia.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...