Skocz do zawartości

[kierownica] jaka długość kierownicy giętej do MTB

ronitl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeciez wystarczy, ze geometria ramy jest inna (nizsza podsiodlowka, bardziej opadajaca gorna rura) i juz cyferki sie zmieniaja. Mam dwie ramy mtb, jedna rozmiar 17,5" a druga 14,5" przy czym efektywna dlugosc gornej rury maja prawie taka sama.

Napisano

Spoko zobacze na te przeliczniki rama jako rama jest ok jak najbardziej wystarczy pokombinowac z ustawieniami kiery przedewszystkim wymienic kiere bo jezdilem na gietej i o niebo lepiej sie jezdzi. Po cos ktoś stworzyl te tabelki i rozmiary ram. Chlopaki na tym forum pisza ze maja przy tym wzroscie mniejsze ramy i jezdzi im sie idealnie...

Napisano

Nie rozumiesz podstawowych rzeczy jesli chodzi o dobor ramy. Sorry, nie dogadamy sie. Tak przy okazji jak patrze na ustawienie klamek w tym rowerze to juz od patrzenia nadgarstki mnie bola.

Napisano

Poprostu na hama probujesz wmowic mi ze mam zly rozmiar ramy kiedy wiele osób pisze odwrotnie. Wlasnie probuje coś zrobić z tym zeby bylo wygodniej a nie zeby wymienic rame bo to odpada.

Napisano

Bo masz za mala rame. Zrozum, ze efektywna dlugosc gornej rury (effective top tube lenght) to parametr wedlug ktorego dobiera sie rame bo to ten parametr decyduje o prawidlowej pozycji na rowerze. Rura podsiodlowa ma mniejsze znaczenie bo dlugoscia sztycy ustawisz wysokosc siodelka. Tak naprawde dlugosc podsiodlowki powie ci czy rozbijesz sobie jajka czy nie zsuwajac sie z siodelka do przodu. O pozycji na rowerzy przy prawidlowo ustawionej wysokosci siodelka zadecyduje dlugosc gornej rury, ilosc podkladek pod mostkiem, dlugosc mostka i jego wznios a na koncu wznios kierownicy.

Napisano

Spoko nie zmienie roweru przez to ze mam rure ciut mjiejsza doslownie. Bo nogami nie naparzam w kireownice ani o kolo przy skrecie rama do krocza ok 8 cm.

Napisano

Po pierwsze, w dzisiejszych czasach długość rury podsiodłowej naprawdę mówi całe nic. Tyle, że to rower sprzed wielu lat, a wtedy ten wymiar rzeczywiście decydował o rozmiarze ramy roweru górskiego.

Po drugie, długość górnej rury mierzymy w poziomie, wymiar jak na obrazku poniżej "Top Tube (Horizontal)":
http://www.cyclingabout.com/wp-content/uploads/2013/10/wpid-Photo-3-Oct-2013-1141-pm.jpg Mierzony C-C nic nie mówi.
Po trzecie, jeśli to rower o rekreacyjnej geometrii, krótka górna rura jest zupełnie zrozumiała.

Pytasz o szerokość kierownicy. Popatrz. 6 stron tematu, brak jednoznacznej odpowiedzi: http://www.forumrowerowe.org/topic/194469-kierownice-do-xc-na-jakich-jezdzicie/

Skoro aktualna kierownica Ci nie pasuje, trzeba kupić inną, sprawdzić, ewentualnie dociąć. Pobawić się długością mostka, podkładkami pod nim. Nie ma jednej, idealnej formuły. Wszystkie porady to tylko pewne wskazówki, by znaleźć punkt wyjścia.

Piszesz, że bolą Cię nadgarstki. To wcale nie musi być kwestia szerokości kierownicy. Niewygodne chwyty, zły kąt pochylenia klamek hamulcowych, to też wpływa na odczucia z jazdy. Kierownicę też można obrócić. Co prawda w przypadku prostej nie jest to aż tak zauważalne jak przy giętej, ale to nie jest prosta rurka, którą można założyć byle by było.

Napisano

Ja robię dziennie po 20 km max :) praca dom i weekendy cos wiecej poza domem :) chodzi mi tylko o to czy sprzedac ten rower czy zostawic i pokombinowac?

Napisano

Zabrzmi to prozaicznie, ale co tam. Sam najlepiej wiesz, jak czujesz się na tym rowerze. Jest ok, ewentualnie widzisz potrzebę lekkich zmian, zostaw i pokombinuj. Jest niewygodnie, sprzedaj.

Napisano

Panowie postanowilem zmierzyc jeszcze raz i okazalo sie ze zle miezylem tą gurną rure poniewaz miezylem tak jak ona leci przylozylem metrówke do tej rurki gornej a dowiedziałem sie ze to ma być mierzone do kata prostego. Wychodzi ok 570-575 mm nie wiem czy to duzo zmienia ale moj glupi bład.

Napisano

To dziwne bo ja juz na tym rowerze sie klade za bardzo a na jedzcze dluzszej ramie to juz wogole bede lezal na kierownicy nadgarstki chyba by mi wysiadly calkiem :)

Napisano

Ronitl jak sie dobrze na nim czujesz to zmien kiere to drogo nie kosztuje ewentualnie jedz do jakiegos dobrego sklepu/serwisu to moze uda sie cos przymierzyc. Kiedys na takich ramach jezdzily o wiele wieksze dryblasy i to na zawodach wiec sie nie przejmuj za bardzo, jak nie jezdzisz w ciezkim terenie nic sie nie stanie a jak nadgarstki bola moze pomoze kiera, tylko zeby cie za bardzo nie rozlozyla :) jesli po zmianie kiery bedziesz dalej czul dyskomfort to bedziesz sie wtedy martwil..

Ps. Ja na takiej waskiej prostej kierze jak twoja tez mialem bole po dluzszych trasach a pozatym jak juz wydaje ci sie ze sie za bardzo kladziesz to moze wolisz bardziej wyprostowana pozycje? Wzrost wzrostem ale kazdy ma inne rece i nogi a mostek masz dosc dlugi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...