Skocz do zawartości

[ Śruba] Jaki to rozmiar śruby?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam sztycę Accent, wymieniam w całym rowerze śruby na nierdzewne więc i te ze sztycy miałem zamiar wymienić. Pojawił się jednak problem z jej rozmiarem. Śruba M5 ma powiedzmy średnicę gwintu 4.95, ta natomiast ma około 5.3

Nie jest to M5, M6 też nie, rozmiarówka calowa też to raczej nie jest, skok gwintu jest taki sam jak w standardowych śrubach.

Ktoś ma pomysł co to za śruba? Byłem w sklepie i sprzedawca nie miał pojęcia co to jest, powiedział coś w stylu: skok gwintu jakby metryczny a rozmiarówka calowa.

Napisano

skok gwintu jest taki sam jak w standardowych śrubach.

Czyli ile? Bo dla M5 jest 0,8mm a dla M6 jest 1 mm (drobnozwojnych to tam raczej nie pchali)

Napisano

Już nie pamiętam, ale wydaje mi się że chyba 0,75

Tak czy inaczej, za chiny nie pasuje ani do wymiarów calowych ani do metrycznych

Napisano

Prawdopodobnie M5,5, ale rzadko używany gwint. Może też być M5.

Zobacz czy gwint na śrubie jest ostry. Jeżeli ma "łysinki" to będzie M5 - uważaj przy dokręcaniu, aby nie przekręcić gwintu.

Napisano

M5 to nie jest, wkręca się ale jest na tyle luźna że przy dokręceniu "wystrzeliła"

Po co? Po prostu kupowałem do całego roweru to i kupiłem do sztycy, sądziłem że jest to zwykłe M5 a tu taki psikus

Napisano

Pomyłka.

Jeżeli ma "łysinki" to będzie M5,5.

Skok jest 0,5, a średnica powinna być 5,5. Jeżeli masz 5,3 powinna być "łysinka". Zakładam że dobrze zmierzyłeś to 5,3.

Wątpię jednak aby taki gwint był zastosowany. Możesz jeszcze zmierzyć skok, albo sprawdzić wzornikiem.

Zekker ma rację. Zostaw stare śruby

Napisano

Dla SP-408 zmierzyłem i wyszła mi średnica 5,7mm, a skok gwintu 1,2mm (o ile dobrze mierzę, odstęp między 5 ząbkami wyszedł koło 6mm).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...