kalorr Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 Witam serdecznie, do tej pory miałem Kellysa Thorx 10 2014, aczkolwiek po małym wypadku postanowiłem zmienić w nim ramę na Accent Peak 27,5 z 2015 roku. Przełożenie części z Kellysa na nową ramę przebiegło praktycznie bez komplikacji. Przy okazji przekładek wymieniłem w rowerze suport i musiałem zmienić przednią przerzutkę na Top Swing, bo w Kellysie była Down Swing, która niestety w nowej ramie wadzi o otwory mocowania bidonu. W skrócie obecna konfiguracja napędu wygląda tak: - korba: Shimano Deore XT M780 Hollowtech ll (42x32x24) - przerzutka przód: Shimano Deore XT FD-M770-10 Top Swing - przerzutka tył: SHIMANO Deore XT M780 - suport: Shimano XT SM-BB70 - łańcuch: Shimano XT - kaseta: Shimano XT - manetki: Shimano Deore (póki co muszą zostać, nie są one źródłem problemu) Niejednokrotnie wymieniałem przerzutkę przednią w rowerach, ale zwykle robiłem to w konstrukcjach z suportem na kwadrat, gdzie problemów nie miałem żadnych. Tutaj jednak wymieniałem suport na nowy i założyłem go zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu łożysk: Mam mufę suportu szerokości 73 mm, zatem zgodnie z powyższą tabelą, do prawej miski (po stronie korby) założyłem dołączoną do zestawu podkładkę 2,5 mm i skręciłem całość, zamontowałem korbę i voila. Następnie zauważyłem, że za nic nie mogę założyć prawidłowo i ustawić przedniej przerzutki. Męczyłem się z tym jakiś czas, w końcu jednak zdecydowałem się zajrzeć do FAQ na tym forum i zrobić wszystko z instrukcją by mieć pewność, że czegoś nie pominąłem. A zatem, jak mówi pismo: Przerzutka musi być zamocowana prawidłowo, czyli prowadnik musi leżećrównolegle z tarczami korby (warto sprawdzić, czy są one proste), a zewnętrznaściana prowadnika musi znajdować sie ok. 2-3 mm nad górnym blatem. Check. Wszystko się zgadza, nawet z suwmiarką podszedłem do tematu, żeby nie było żadnej wątpliwości. Jedziemy dalej: Przerzucamy z tyłu łańcuch na największą zębatkę. Kręcimy korbą do tyłu jednocześnie WKRĘCAJĄC śrubę L aż ściana prowadnika od strony ramy zacznie ocierać o łańcuch. Teraz wystarczy wykręcić śrubę L tak, żeby nic nie ocierało.Pamiętaj, żeby rower stał pionowo. I tu się zaczynają schody, które rzutują na niewłaściwe działanie całej przerzutki. Sytuacja po całkowitym wkręceniu śruby L przerzutki wygląda u mnie tak: Jak widać daleko jej do jakiegokolwiek ocierania! A łańcuch jest ustawiony przecież dokładnie tak, jak w instrukcji, czyli najmniejsza zębatka z przodu i największa z tyłu: Po przeskoczeniu tylną przerzutką na niższe rzędy kasety, łańcuch zaczyna ocierać się o zewnętrzną krawędź prowadnika przerzutki, a ja nie mogę już tego w żaden sposób regulować śrubą L, bo ta jak napisałem jest już wkręcona do oporu. Zmierzyłem dla pewności linię łańcucha, czyli odległość od środka rury podsiodłowej do drugiej tarczy korby i wynosi ona sakramentalne 50 mm, czyli jest jak najbardziej prawidłowa. Według mnie feler leży w przerzutce, no ale ta przecież jest dostosowana do napędów 3x10... Rozmyślałem także nad podkładką w prawej misce suportu, czy aby na pewno jest ona tam niezbędna, no ale prawidłowa linia łańcucha utwierdziła mnie w przekonaniu, że wszystko jest tak, jak być powinno. Mi póki co ręce opadają. Ma ktoś na to jakiś pomysł?
perfectflow Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 Wywal podkładkę na drugą stronę, czasami linia łańcucha 47,5 jest wymuszona przez sprzęt i nie wpływa negatywnie na pracę napędu.
konrad9100 Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 Hmm a próbowałeś bardziej napiąć linkę? Co się wtedy dzieje na pozostałych koronkach?
MMMAAACCC7 Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 podkładka na drugą stronę, albo rama albo przerzutka wymagają linii 47,5, tyle w temacie
kalorr Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Napisano 9 Stycznia 2016 Próbowałem - wówczas druga i trzecia koronka to jeden wielki festiwal tarcia. Wywal podkładkę na drugą stronę, czasami linia łańcucha 47,5 jest wymuszona przez sprzęt i nie wpływa negatywnie na pracę napędu. Też tak właśnie sobie myślałem, ale może ktoś to potwierdzić jakimś oficjalnym zapisem w specyfikacjach Shimano? Albo może to potwierdzić ktoś jeszcze?
Classified Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 1) regulacja przerzutki do punktu wyjsciowego (Śruby LH, rozluźnienie linki) 2) Przełożenie podkładki na drugą strone tak, aby micha dotykała mufy 3) Kontrola Miałem kilka takich sytuacji. Zawsze okazywało się, że winna była podkładka.
Marcin9 Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 Linka dobrze poprowadzona? http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore-XT/SI_5MK0A/SI-5MK0A-001-POL_v1_m56577569830702128.pdf http://narower.com/regulacja-przedniej-przerzutki/ http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/zlota_raczka/5750/montaz_i_regulacja_przerzutki_przedniej
MMMAAACCC7 Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 linka nie ma znaczenia do ograniczników..Ludzie-mylcie co piszecie, a jak się nie znacie, to się nie wypowiadajcie. Nabijacze postów...Ponawiam stwierdzenie - wywal podkładkę na drugą stronę i reguluj od początku Zalecane przez Shimano umieszczenie podkładekPoprzez umieszczenie podkładek zgodnie z powyższą tabelą uzyskujemy rekomendowana przez Shimano linię łańcucha 50 mm. W niektórych przypadkach istnieje jednak możliwość zmiany linii łańcucha do 47,5 mm, a nawet 45,0 mm, poprzez przeniesienie podkładek na lewą stronę ramy. Z mojej praktyki zawodowej wynika, że w niektórych przypadkach zastosowanie linii łańcucha 47,5 w systemie Holowtech II, szczególnie dla ram stalowych, daje bardzo dobre wyniki. zmień, dobrze na tym wyjdziesz..EDIT: masz tutaj wyciąg z rowerowej biblii serwisantahttp://www.sheldonbrown.com/chainline.html
radomir82 Napisano 9 Stycznia 2016 Napisano 9 Stycznia 2016 Śruby L nie da się bardziej wkręcić? Nawet wtedy kiedy odciągniesz prowadnik ręcznie na zewnątrz?
kalorr Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Napisano 10 Stycznia 2016 Dziękuję za wszystkie sugestie przełożenia podkładki na drugą stronę, w dodatku poparte jakimś konkretnym uzasadnieniem. Przełożyłem podkładkę, złożyłem całość i wyregulowałem przerzutkę przednią bez problemu. Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.