Skocz do zawartości

[do 4000] Mtb/xc na rok 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zamierzam kupić sobie nowy rower. Na rowerze nie jestem nowy, bo od niemal 4 lat jestem posiadaczem Levela a2 z 2012. Startuję w zawodach i potrzebuję czegoś lepszego. Zależy mi na tym aby to nie był 26 er tylko już 29. Mam 170 cm wzrostu i ważę 50kg. Odrazu mówię rama musi być 18-20 cali. Na takiej czuję się najlepiej. Interesuje mnie kolekcja dobrych marek: Kross, Giant, Kellys, Cube itp. na rok 2016.

Napisano

Rower musisz raczej przymierzyć bo są różne geometrie...Ja mam 174 i mam Scotta 29er rozmiar L.

Jeśli interesują Cię te marki to przeglądnij ich oferty i wybierz te które Ci się podobają...

Napisano

Odrazu mówię rama musi być 18-20 cali

170cm i rama 18-20 dla 29r  :icon_question:  Aż mnie nabiał zabolał na samą myśl takie konfiguracji.

Napisano

Wzrost 170cm do tego 29er i jeszcze rama 20". Grubo ale ja na tym jeżdził nie będę więc nie ma tematu. Co do roweru to z tego co wymieniłeś najkorzystniej wypada Kross B7. Ewentualnie coś z Kellys'a. Gianta pomiń bo oni "nie zajmują" się 29er tylko 27,5". A Cube to szajs tym bardziej w tych pieniądzach. Chyba, że poszukasz tegorocznych modeli po rabatach.  

Napisano
170cm i rama 18-20 dla 29r 

Nie rozumiem tego komentarza. Co ma wzrost do rozmiaru kół? Kolega ma podobne wymiary (wzrost - waga) jak Maja Włoszczowska a ona śmiga na 29" i jakoś jej to nie przeszkadza być jedną z najlepszych na świecie. 

Aż mnie nabiał zabolał na samą myśl takie konfiguracji.
Nie doczytałem :) Rzeczywiście 20" rozmiar z kołami 29" przy wzroście 170 może być bolesny. Radziłbym raczej skłaniać się ku 17" - 18"
Napisano

Sory ale porównywanie kolegi wzrostu do Włoszczowskiej jest tak głupie, że aż szkoda komentować. Zawodowcy tej klasy mają często sprzęt robiony pod nich i tak też było w przypadku Majki. Dla niej zrobiono specjalną ramę. Dla mnie kolega może sobie zafundować i 21". 

No właśnie warto przeczytać uważnie w co się zainteresowany pakuje bo nie chodzi o rozmiar koła tylko ramy. 

Napisano

Kolega kupi sobie najnowszy Bikeboard i poczyta, jest tam kilka propozycji, wybór rozmiaru 20" trudno komentować ...

Napisano

No dobra trochę poniosło mnie z tym rozmiarem :D Nie wziąłem pod uwagę kwesti, że to ma być 29 er. niech będzie rama powedzmy +- 18 cali. Moglibyście też poradzić mi coś z innych marek?

Napisano

Sory ale porównywanie kolegi wzrostu do Włoszczowskiej jest tak głupie, że aż szkoda komentować.
To po co komentujesz? Myślisz że zrobili specjalnie pod Maję całą matrycę żeby wyklepać jej 2 - 3 ramy i tak dla każdego zawodnika z team'u? Eeee nie.
Napisano

Ogólnie jak na rower za 4700 to jakoś pupy nie urywa. Jest Reba, ale cała reszta taka dość mocno średnia, hamulce BR-396 ( sam mam takie) są OK, ale to chyba tylko tyle można powiedzieć, nie ich co porównywać do droższych modeli. Wolałbym taki rower na lepszym osprzęcie i tańszym amortyzatorze, ale to już moje zdanie.

Napisano

Pany katalog 4700zł i tyle odniesienia co do ceny.

A czy lepiej lepszy hamulec/gorszy widelec czy na odwrót hmmm.

Różnica w lepszych hamulcu 200zł, różnica w lepszym widelcu jeżeli tam był by przykładowo Suntour 500-800zł w najlepszej sytuacji.

Uważacie, że w hamulcu dajmy na to Deore będzie taka różnica?

Reba, napęd SLX/XT i solidna rama to mało w tym przedziale cenowym?

Napisano

To po co komentujesz? Myślisz że zrobili specjalnie pod Maję całą matrycę żeby wyklepać jej 2 - 3 ramy i tak dla każdego zawodnika z team'u? Eeee nie.

Po to komentuję, że jednak wzrost ma coś do rozmiaru koła. Osoby bardzo niskie muszą wybierać najmniejsze rozmiary a i to czasem nie pomaga. Ich wybór ich sprawa. Poza tym sam wyskoczyłeś z Majką co nijak się ma do sprawy. Wyklepanie przez potentatów jak Scott, Giant czy nawet Kross specjalnej ramy dla tej klasy zawodniczki/a nie stanowi żadnego problemu. To czy potem rama wchodzi do "obrotu" czy nie to już inna sprawa. Majka miała z tego co kojarzę "specjalną" S-kę Scotta Scalle 29er w 2011r. 

Co do tematu to niech się kolega zastanowi jaki rozmiar koła. To w kontekście podanego rozmiaru czyli chyba nie było wcale żadnej przymiarki do 29er. 

Niestety ale Talon to kiepski pomysł na sprzęt "zawodniczy". Rozchodzi się też o geometrię. Do ścigania mają świetny XTC ale to nie ta półka cenowa.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...