Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana korby z 3x na 2x, pytanie (?)

cinek1987cinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Schwinn0, poczytaj forum o doświadczeniach użytkowników tych zębatek, nie koniecznie rozmiaru 38, mogą być inne.

jest tego tak niewiele...

cóż, wygląda na to iż będę musiał poszukać jakieś okazji cenowej na truvativ 39T bcd120...

Znalazlem na ebayu cos takiego... wysylka free

http://m.ebay.com/itm/SRAM-TruVativ-X0-X9-39T-120mm-BCD-L-Pin-GXP-2x10-10-Speed-MTB-Chainring-Black-/221920631160?nav=SEARCH

ale co to jest to cudo L-PIN?

jak widac sa jeszcze jakies S2 S-PIN...

Napisano

Przy złych wiatrach dodaj do tej ceny Vat i cło, średnio opłacalne ... co do problemów ze zmianą przełożeń na innej zębatce, żadne czytanie nie da pewności poprawnego działania ...

Napisano

co do problemów ze zmianą przełożeń na innej zębatce, żadne czytanie nie da pewności poprawnego działania

a 100zł drogą nie chodzi. Jak szukałem nowego blatu do Campy, to wyczytałem raczej pozytywne opinie o Stronglight. Też bez przesady, ludziska na tym jeżdżą.

Pierwsza z brzegu opinia forumowego kolegi 1415chrisa o wersji CT2 (chyba najwyższy model):

http://szosa.org/topic/6440-wymiana-blatu/

i właśnie wersja może tu być kluczem do sukcesu. U Poręby CT2 na BDC 120mm jest za 319zł, a nie za 150. S kolei szukając w katalogu Stronglighta nie ma innej wersji niż CT2 dla BDC 120mm:

http://www.stronglight.com/stronglight/index.php/welcome/afficher_Produit?id=503

Proponuję potwierdzić czy chodzi o CT2. Oglądając ją, ma wszystko czego potrzeba do dobrej zmiany:

IMG_0922.jpg

Napisano

To, że ktoś tam na czymś jeździ nic nie znaczy, a opinie z internetu nie zawsze są miarodajne, sam się o tym przekonałem łącząc 10 rzędową przerzutkę XTR z 9 rzędową manetką SRAM XO.

Nie twierdzę, że nie będzie to działało, ale też nikt nie może zagwarantować, że będzie optymalnie.To tyle na temat ze strony praktycznej, a nie internetowej lektury.

Napisano

Ja ciebie rozumiem, ale podchodząc w ten sposób, to jakakolwiek zmiana specyfikacji producenta nie dawała nikomu 100% pewności, a jednak wiele z nich się sprawdza doskonale, a często i lepiej. 

Napisano

Ja wiem że najłatwiej byłoby pójść, kupić i zamontować. Ale gdy okaże się że to nie działa jak należy to już blat zaczyna kosztować niemało.

Szukam alternatywy dla ori truvativa. Może ktoś już miał taki blat zamontowany i może się podzielić doświadczeniem.

dzięki

Napisano

Sprawa jasna.

obecna odleglosc prowadnika od blatu to ok 3mm. Zmiana blatu nawet o 1 zab w dol nie wchodzi w rachube bo jest duze prawdopodobienstwo iz trzeba byloby ruszyc przerzutke ktorej ruszyc sie juz nie da. Kupie wiec truvativa 39T i po klopocie. Dziekuje wszystkim za porady.

Napisano

Kończąc temat chciałbym Wam podziękować. 

Korba wymieniona na SLX 36/22T do tego przerzutka XT (w tygodniu wymienię jeszcze kasetę i łańcuch). Ostatnio test na szosie - całkiem spoko, jakichś mega prędkości nie było, ale nie na tym mi zależy. Dzisiaj natomiast test w terenie. Blat 36 w zupełności mi wystarczy. Na całym Bike Parku (Obiszów) zrzuciłem na 22 tylko chyba 3 razy. Reszta na 36 i zmiana przełożenia na kasecie. Podjazdy na ostro - nawet kilka czasów poprawiłem. Teraz trzeba siłę podgonić bo śr. kadencja na trasie spadła z 90 na 80 :)

Napisano

Witam ponownie.

Cały napęd wymieniony. Ale mam pytanie/problem z łańcuchem. Pierwszy raz skracałem. Oglądałem filmiki na YT i kurde nie wiem czy za bardzo go nie skróciłem...

Co sądzicie ? Mam nowy sworzeń od Shimano i jeszcze 2 odpięte ogniwa... 

1ce467739dfaf75amed.jpg

e90d701179486915med.jpg

Napisano

Witam jeszcze raz, póki temat istnieje.

Mam takie pytanko. Bo nie mogę sobie poradzić z tylną przerzutką. Generalnie zmiana zębatek na kasecie odbywa się bezproblemowo.

Ale jak na blacie korby mam 36 i wrzucę na zębatkę 36 (tak wiem, łańcuch jest przekoszony...) np. na podjeździe w terenie - to kręcąc do tyłu spada mi łańcuch na przedostatnią zębatkę lub niżej... a gdy lekko pokręcę do przodu to wraca na 36. Czy to jest normalne? Regulacja przerzutki nie pomaga. Długość łańcucha ? Czy to przez ten przekos ? 

Z góry dzięki za radę.

Napisano

Tak, to przez ten przekos, a wynika on z fatalnej linii łańcucha dla takiego układu co masz. Jak chcesz to podreperować, to możesz jedynie pod obie zębatki korby wsadzić podkładki 1, a nawet 2mm, ale nie ma pewności, czy przerzutka się złoży tak mocno by ogarnąć taką linię łańcucha przy 2mm podkładek. Ale próbuj jak chcesz, w niczym to nie przeszkadza, taki niestety jest urok tej cudownej technologii :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...