Skocz do zawartości

[korba] którą wybrać?

jejek16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nadszedł czas na wymianę korby. Dotychczas jeździłem na korbie Truvativ Stylo. Napęd mam 3x9 i nie będę zmieniał tej konfiguracji. Do samej korby nie mam zastrzeżeń. Dobrze mi się na niej jeździło i odkąd zmieniłem łożyska na Accenta nie sprawiała żadnych problemów. Problemem jest dostęp solidnego blatu do w/w korby. Zastanawiam się na dwoma niżej podanymi korbami. Są używane i potrzebuję opinii czy przyjmą nowy łańcuch, czy sprawdzą się u ciężkiego bikera (+/- 100kg). 

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-xt-stan-bdb-korby-lodz-i5863552722.html

http://allegro.pl/deore-xt-fc-m-760-super-stan-leszno-i5859230922.html

Zaletą ich jest to że do Shimano nie ma większych problemów z blatami, zębatkami. 

A może dać sobie z nimi spokój i kupić taką korbę:

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-175mm-44-32-22-i5819403004.html

A może ma ktoś doświadczenie z blatami Specialites bądź Stronglight i  ich kompatybilnością z moją korbą?

Napisano

Ja sobie zdaję sprawę że jeśli zdecydowałbym się zmienić Truvativa na Shimano to eci wszystko łącznie z suportem.

Co do tego Alivio to nie wiem czy przerzutki obsłużą mi te ilości zębów. Stylo ma na blacie 44 zęby. Poza tym mimo że ostatni raz posługiwałem się osprzętem Alivio dość dawno temu i może ewoluował, ale Alivio to Alivio. Truvativ Stylo to był taki odpowiednik XT.

Napisano

A z tą przerzutką to trochę loteria. Może uda się ją ustawić pod 40/30/22, może nie. Na pewno trzeba wyrzucić do kosza instrukcję Shimano i nie próbować ustawiać o włos nad blatem, tylko sporo wyżej. Zrób też sobie rachunek sumienia i zastanów się, jakich przełożeń skrajnych używasz. Może wystarczy korba 2-blatowa? Ja tak zrobiłem i sobie chwalę.

Napisano

Ja mam ustawione "na włos" i tak chodzi najlepiej. Oczywiście warunek, przerzutka dobrana do reszty napędu. W innym przypadku faktycznie trzeba ją dawać nienaturalnie wysoko a i tak to nie chodzi jak należy.

Dalej nie doczekałem się odpowiedzi. Bo jeśli to tak jak sądzę BCD 104/64 nie widzę najmniejszego sensu w wymianie tej korby.

Napisano

Wydaje mi się ze tam BCD też jest 104/64 czyli standard.

Koronki Srama nie są zamiennie kompatybilne z Shimano - ramiona mają różną długość a ustawienie koronek względem osi też jest różne i łańcuch może przelatywać przez środkową zębatkę przy zrzucaniu z dużej lub być wrzucany pomiędzy blat i środkową tarczę korby. 

Napisano

Dzięki tobo za wyjaśnienie, szczerze mówiąc to z korbami Truvativ mam małe doświadczenie. Miałem tylko ciężkiego klocka do DH ale tam blat był standardowy i tylko jeden ;)

Napisano

Z kompatybilnością koronek Truvativa i Shimano jest różnie. Kiedyś założyłem do Stylo średnią zębatkę Alivio i chodziła OK. Musiałem ją tylko trochę podpiłować aby weszła w pająka. 

Napisano

Witam.

Drodzy forumowicze proszę was o pomoc odnośnie korby. Zamierzam kupić cos takiego http://allegro.pl/kor-suntour-xcr6-48t-7-8-9-speed-oslona-2-kol-i5872724894.html  w opisie jest napisane że zalecana szerokość suportu to 113mm a ja mam u siebie suport 122,5mm. I moje pytanie brzmi czy to będzie ze sobą hulać? ☺ A tak na marginesie to co sądzicie o tej korbie?

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Założyć założysz, ale dedykowanie długości osi suportu do korby to nie jest widzimisię sprzedawcy tylko zamysł konstruktora. U Ciebie 10 mm to ogromna różnica - korba wypadnie 5 mm za daleko od ramy i nie wyregulujesz przerzutki za nic już nie mówiąc o tym, że linia łańcucha będzie tragiczna.

A na marginesie to lepiej wziąć po prostu Shimano, już w ogóle najlepiej przejść na octalink jak masz od razu zmieniać suport.

Napisano

Za 50 zł drożej można kupić korbę Suntour ze zintegrowaną osią i suportem w zestawie.

Edyta:

Było kilka niedawno, oglądałem je jak sam szukałem korby dla siebie. Teraz tylko została jedna trochę droższa i wielkie blaty do trekinga.

Trzeba by obserwować aledrogo, może będą.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam rownież doczekałem sie wymiany korby. Chciałem zapytać czy warto kupić korbę z małym przebiegiem Shimano SLX FC-M660 175mm plus suport 300 zł , Deore XT FC-M760 44/32/22T 175mm wraz z suportem czy nowa SHIMANO Korba Deore FC-M590 175mm 44T z suportem za około 270zl. Naped jaki posiadam to XT przód i tył 3x10. Która byłaby najlepsza.

Pozdrawiam

Napisano

Poprostu ktoś chciał bardzo szybko sprzedać :-) trafiła Ci sie mega okazja . Mi została tylko korba do kupienia i zaczynał montować wszystko do kupy :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...