Skocz do zawartości

[Odżywki] BCAA

Ipla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, stoję przed zakupem BCAA z alledrogo i tego tyle tam jest że nie mam pojęcia które kupić...Chciałbym kupić aby mi starczyło na miesiąc- czyli z 300+kapsułek. Czym się kierować przy tym zakupie? Ma ktoś jakieś sprawdzone? Pozdr.

Napisano

Jak już to kup proch a nie kapsułki. Opcja bez smaku co prawda ma zerową rozpuszczalność w wodzie, konsystencja kredy (odczucia smakowe podobne czyli tynk może kurz...) i bcaa to głównie leucyna bo to o nią chodzi. Dlatego 8:1:1. Czy działa - tak od 30-40 gramów w górę są odczuwalnie mniejsze objawy doms. A tak normalnie to najdroższy "cukier" na świecie, bo przerabiane na glukoze kiedy organizm jest na deficycie kalorycznym. U kolarzy w jednym z testów 2 tygodnie bcaa poprawiło czas o 6 minut na dystansie 40 km...

Nie wiem na jakiej "bombie" trzeba trenować żeby zrobić taki wynik, a co dopiero bcaa dostępne w każdym sklepie. W innym teście - zero wpływu na wydolność jak i na mityczny katabolizm...  

Napisano

Jeśli spodziewasz się jakiś super efektów to niestety.

Przy stosowaniu BCAA, możesz odczuć minimalnie lepszą regenerację, mniejsze zakwasy.

Zajrzyj  na stronę KFD, mają tam suplementy w dobrych cenach.

ps. w proszku zawsze taniej i mniej jesz plastiku :laugh:

Napisano

Kup HiTec BCAA Powder. Dobra zawartość aminokwasów w dobrej cenie. 

Warto brać przed wysiłkiem trwającym powyżej 90min i po treningu. Brana przed treningiem dla mnie daje odczuwalny efekt, ale jakichś mitycznych rezultatów nie odnotowałem. 

Napisano

ps. w proszku zawsze taniej i mniej jesz plastiku :laugh:

Kapsułki, od XIX wieku do dzisiaj, są robione z żelatyny :)

kasułki są wygodniejsze, ale niestety BCAA na ogół jest pakowane w te wielkie kapsuły i dla niektórych łykanie takich kapsułek może być uciążliwe. 

Ja używam w okresie intensywnych jazd i biegów (od maja do września) BCAA w kapsułach od Olimpu.

Napisano

Jestem zdania, że szkoda gotówki na BCAA. Wiem to z własnego doświadczenia.

O wiele lepszym wydatkiem będzie zakup kreatyny i zażywanie zgodnie z zasadami.

Napisano

Kapsułki, od XIX wieku do dzisiaj, są robione z żelatyny

to była ironia  , często odbija się po nich, stąd taka opinia.

Napisano

Nie wiem czy coś to daje, ale polecam suplementy od KFD. Akurat BCAA jest u nich tanie i bardzo dobrze smakuje, lubię je pić ;)

Napisano

Piwo jest tanie, bardzo dobrze smakuje, lubię je pić... no jak każdy facet chyba. Pytanie czy pomaga w podnoszeniu formy, chyyyyba jednak nie. Pomijam efekt "god mode" po wypiciu kilku litrów...

...bcaa nie smakują tak dobrze...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Nie jest to produkt tani, ale warty spróbowania BCAA z Sponsera TUTAJ jest dostępne w tabletkach 350szt, jest też wersja w proszku, ale producent pisze, że jest to produkt bezsmakowy, a jednak dość mocno czuć posmak proszku...

-----------------------

www.zonsport.pl

• 4 miesiące temu...
Napisano

ja bralem na silowni bcaa z hi-teca i activlabu oba bardzo dobre tylko ze activlab 800 g to cena okolo 80 zl a 500 okolo 50 zl wiec najtansze co maja sklad jak w opisie

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

BCAA, to nie alkochol :) tego się nie czuje. BCAA poprawia regenerację, a także wytrzymałość, więc dobrze go brać zarówno przed jak i po treningu. co do ceny to, proponuje zawsze sprawdzać skład, aby się nie okazało, że w BCAA z niższej pułki tego BCAA jest niewiele :P Prawda jest taka, że półprodukty swoje kosztują i cena najczęściej jest podyktowana tym co tak naprawdę wchodzi w skład tego suplementu. Może się okazać, że tanie suple w składzie mają niewiele BCAA, a reszta to wypełniacze i inne substancje pozwalające na obniżenie ceny. Tak jest najczęściej z produktami marketowymi.

Co do samego BCAA jeszcze, to są to aminokwasy, które występują w normalnych produktach jakie spożywamy codziennie, czy czujecie coś spożywając np. jaja, czy mięso? Plusem trgo suplementu jest to, że są one w stanie wolnym i szybko przenikają do krwiobiegu. Organizm nie traci czasu i energii na ich przetworzenie, co przy wysiłku fizycznym jest bardzo ważne. Nieporozumieniem jest dla mnie jednak spożywanie ich w dni kiedy nie trenujemy. Osobiście lubię BCAA Beltora (marka od Trec Nutrition) z dodatkiem glutaminy i witaminy B6 jako optymalne połączenie wszystkich składników. Suplement ten najlepiej mi się sprawdza na początku sezonu, gdy mięśnie nie są w stanie się szybko regenerować i kondycja jest słaba, sam używam jednak przez cały sezon i jestem zadowolony. Suplementy jednak to nie wszystko, podstawa jest zawsze dieta.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Zamiast BCAA lepiej jesc leucyne. Ale ona jest totalnie nierozpuszczalna w wodzie i jedyne wyjscie to lyzeczka od herbaty, do buzi, popic i zapomniec. Zreszta BCAA jem tak samo, podobnie kreatyne bo nie lubie sie opijac woda jak wielblad. A kupuje tylko w proszku, bo jest o wiele taniej niz w tabsach.

Napisano
U kolarzy w jednym z testów 2 tygodnie bcaa poprawiło czas o 6 minut na dystansie 40 km...

Jakieś źródło? Czy plotki.

Z mojej strony dodam, żeby nie jeść żadnych suplementów bo to strzelanie w ciemno do tego ślepakami dostępnymi w internecie. Zróbcie badania krwi/moczu, jeśli wyjdzie że czegoś brakuje, można po konsultacji z lekarzem suplementować przez jakiś czas. A jedzenie jakichś kwasów BCAA czy kreatyny (niebędącymi lekarstwami, więc niepodlegającymi badaniom klinicznym) bo jeden z drugim pojeździ na rowerze nawet i 10h tygodniowo jest po prostu nierozsądne. Pomyślcie że te prochy mogą być robione w piwnicy w zanieczyszczonym pomieszczeniu bo nikt tego nie kontroluje.

Napisano

BCAA to aminokwasy czyli bialka dokladnie takie same jak wystepujace w miesie. Nie maja magicznych wlasciwosci. troche cos tam poprawiaja (glownie leucyna) ale cudow sie spodziewac nie nalezy. Zreszta to sie bierze w niewielkich ilosciach, bo czym jest jakies 5 czy nawet 15 g bialka? 100g piersi z kurczaka ma 20g bialka a co to jest 100g cyca? Zakaska :)

Kreatyna jest chyba najlepiej przebadanym ze wszystkich istniejacych suplementow i o ile tylko ktos nie ma niewydolnosci nerek to jest bezpieczna.

A badanie krwii moze wykazac czy brakuje witamin albo mineralow, a nie ze nalezy brac kreatyne lub BCAA. To zupelnie co innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...