Skocz do zawartości

[Damper] Tuleja

konradoo125

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam pytanie odnośnie tuleji do damper manitou swinger 4 way. Aktulanie 1 mam pekniętą( jak widac w załączniku) i tak czy jest

mozliwość kupienia takiej tuleji w sklepie rowerowym ( mn. jaki koszt? i link do sklepu ) czy lepiej iść  do tokarza żeby to zrobił ? (i również orientuje się ktoś jaki byłby tego koszt ?)

Pozdrawiam i czekam na odp :)

post-191389-0-40448400-1448131017_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

jak masz znajomego tokarza to działaj. Jeśli nie to napisz do użytkownika Activia - Piotr toczy różne rzeczy. 
W kwestii tulei - sugerowałbym wymianę pary a nie tylko pękniętej lewej ponieważ skoro tuleja pękła, to znaczy że był przekos(nawet lekki) i ta druga może być już lekko wyrobiona. Swoją drogą pękła po jakimś niedolocie/lądowaniu na płaskim czy w trakcie jazdy? Nie masz luzów na wahaczu? Wahacz jest prosty?(rower zostawia dwa ślady czy jeden?)
Owszem to jest tylko tuleja dystansowa, ale one rzadko pękają, więc coś jest na rzeczy.

Napisano

Dzięki za odpowiedź :) To 2 wymienię :) Sprawdzalem wszystko jest ok. Podejrzewam że ta tuleja pękła ponieważ była zbyt skręcona :/ Poprzedni właścieciel tak dowalił te śrubki że ledwo odkręciłem :/...  Teraz jak skręciłem oczywiście z tą pękniętą to nie ma luzów damper ładnie siedzi nie kiwa się na boki ani nic. Z wahaczem wszystko ok ale jak będę zdejmowal damper i te tuleje to również dokładnie sprawdzę :).  Wiesz jaki będzię kosz wyrobienia takiej tuleji ?  Czy w tej kwestii już pisać do użytkownika Activia ? :)

Napisano

osobiście odradzałbym tokarza  ze względu na to że pasowanie tuleji powinno być dokładne , a gładź cierna tulei bardzo równa , skłaniałbym sie do proshoxu , ew do uzytkownika frodo z forum emtb.pl - sam u niego dorabiałem tuleje do mojgo dampera , jeżeli bys chciał dowiedzieć się coś więcej zapraszam na PW

• Mod Team
Napisano

moment - a w proshoxie tuleje produkuje drukarka 3D???

Normalnie trafia mnie jak pleciecie takie bzdury.

pasowanie tuleji powinno być dokładne

co to znaczy pasowanie musi być dokładne? Nosz kurde... Dzwoni dzwon ale w jakim kościele to już nie wiesz...

Pasowanie w tulejach powinno być lekko ciasne, czyli takie by można było włożyć element w element z lekkim oporem bez użycia narzędzi.

Tokarz tokarzowi nie równy, ale chyba autor nie pójdzie do pana Zdzicha co to ma rozkalibrowaną tokarkę w stodole po Niemcach jeszcze. Solidnemu tokarzowi wystarczy dać rysunek techniczny albo wzór i powiedzieć że pasowanie ma być lekko ciasne - koniec!
Poleciłem Piotra, bo jako jeden z nielicznych w PL toczy i wymienia rury sterowe w amortyzatorach - to już o czymś świadczy. Pisz, że z forum jesteś to dużo nie policzy.

Napisano

Panowanie nie ma co dyskutować :laugh:  Wystraczy podjechać do tokarza, ( wiadomo pasuje znaleźć jakiegoś ogarniętego ;) ) i powinnien sobię dać z tym radę :) Przy okazji damper wezmę ze sobą, żeby zobaczył jak ma pasować :) Lepiej żeby zrobił raz a porządnie  :whistling: 

Napisano

dokładnie , poniewarz po toczeniu ma "rowki" które pod obciązeniem szybko zniszczą tuleje ślizgowe w oczku dampera

mrmorty - dokładnie mi o to chodziło tylko zapomniałem jak to nazwać

• Mod Team
Napisano

Tulejki najlepiej dać zrobić do zrobienia specowi, nie pierwszemu lepszemu tokarzowi. Niedawno kupiłem używaną ramę, tulejki w górnym oczku były wyrobione, był lekki luz, postanowiłem więc dorobić. Pomierzyłem, wyszło 3cm szerokości, wysłałem zamówienie do Proshoxa. U nich jest bardzo dobra sprawa że mają bazę wymiarów tulejek do bardzo wielu ram, i się w moim przypadku okazało że właściwy wymiar to 28.6mm, a poprzednie tulejki zapewne były dorabiane u "pana Władka" na tokarce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...