Skocz do zawartości

[Przerzutka] Prawidłowe ustawienie śrub regulacyjnych

Abihabi87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przerzutka xt shadow 10 s.

Menetka xt,

Kaseta shimano ultegra 11-23

Linka i pancerz świeżo wymienione.

Problem jest taki ,że nie wszystkie biegi wskakują idealnie np. te na mniejszych koronach przerzucając na większe ciężko wskakują (muszę palcem dociskać lekko by wskoczyły) i tak się dzieje do połowy kasety, potem chodzi dobrze. Z dużych na mniejsze zębatki chodzi dobrze.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to śruby regulujące. Kiedyś próbowałem się nimi bawić ale bez skutku.

O to fotki jak je mam ustawione i prośba do was o podpowiedź jak mogę prawidłowo je ustawić.

post-184053-0-55963500-1447250953_thumb.jpg

post-184053-0-11849100-1447250954_thumb.jpg

Napisano

Śrubki regulacyjne służą do ograniczenia wychyleń wózka. Prawidłowe ustawienie pozwala na uniknięcie spadania łańcucha z kasety z jednej i drugiej strony. Jeżeli biegi nie chcą prawidłowo wskakiwać na większe lub mniejsze koronki pokręć delikatnie baryłką przy manetce i sprawdzaj przełożenia po każdej regulacji. Możesz to zrobić podczas jazdy i powinno Ci to zająć chwilę, zakładając, że wszystko inne jest ustawione prawidłowo ;)

Napisano

@pawel2208

dokładnie robie tak jak mówisz, ale nadal nie chodzi to idealnie

czy problemem może być też mocno zużyte kółko przerzutki ?

problem jest taki ,że nie mogę go zdjąć bo mam gwint wypracowany, jak wkładam imbusa to oporu nie chwyta

macie jakiś pomysł jak mogę wykręcić taką śrubę ?

Napisano

@Marcin9

Linkę poprawiłem, pancerze oraz linka są nowo założone (dziś zakładałem, 1 post).

Nadal bez zmian.

Wydaje mi się ,że winne może być górne kółko, praktycznie nie ma już zębów ,a zdjąć go nie mogę bo mam gwint imbusowy zjechany.

Spróbuje wbić śrubokręt płaski i zobaczymy.

Jak macie inne pomysły to dajcie znać.

Kółko nowe mam i czeka na wymianę.

Napisano

Model przerzutki: SHIMANO DEORE XT M780 SHADOW 10s

długości wózka niestety nie znam i nie znalazłem tego napisu na przerzutce.

Kaseta: Shimano ultegra 11-23 10s

Dolne kółko wymieniłem już jakiś czas temu ,ale górnego nie mogę (zjechany gwint).

O to fotki:

20151111_174422.jpg

20151111_174433.jpg

20151111_174440.jpg

20151111_174559.jpg

Napisano

długości wózka niestety nie znam i nie znalazłem tego napisu na przerzutce.
SGS-długi 

Według instrukcji Shimano minimum 11-32. 

Ps. Nie gwint tylko łeb śruby. Zrób zdjęcie tego łba bo nic nie widać szprych zasłaniają

Napisano

Przecież taki zestaw nie będzie działał dobrze (przerzutka Shadow i kaseta szosowa 11-23).

Shadow nie ma technologii Double Servo Panta, przez co w dolnym zakresie kasety kółko jest zbyt daleko od koronek i albo nie da się zmienić biegu albo trzeba przeciągać cyngiel manetki ręcznie. 

Napisano

@Punkxtr

no właśnie ja przeciągam ręcznie a chce osiągnąć efekt bez ręcznego przeciągania

mam zużyte kółko i możliwe ,że przez nie przerzutka jest problem

Napisano

Tak jak Ci napisałem, nie osiągniesz tego bez zmiany przerzutki lub kasety. Shadow był projektowany do zupełnie innej kasety i nie zadziała to jak należy w aktualnej konfiguracji. 

Napisano

Rozumiem ze masz manetke do tego tez jakąs MTB. Musisz nabyć przerzutke Zee dh albo jak wolisz lepszejsze to Saint dh. Sam jezdze na manetce MTB, kasecie szosowej i zee 640 dh i działa.

Napisano

to nie chodzi wyłacznie o krótszy wózek a działanie samej przerzutki. Do manetki MTB i kasety szosowej musisz kupić albo jakaś ZEE dh, Saint dh albo jakąs starą przerzutke bez shadow, ale lepsza bedzie ZEE i SAINT.

Napisano

Po numeracji XT jest pomiedzy. Według mnie ZEE jest bardziej podobne do SLX, ze względu na luzy na kołeczkach, bodajze XT ich nie ma :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...